Ясно, благодаря ви за отговорите. Ще си взема бележка за следващата година. Но тази година март месец ми бяха слаби уж, до началото на април. Леко ги подхранвах и имаше поне 3 седмици лошо време, с по един-два дни, горе долу хубаво време, в които дни не можех да бъда на място . И от там тръгнаха да ми роят, без да мога да ги спра, делих ги, правих това онова, и затова са повече. Даже роевете се засилиха и вече са силни семейства. Първия ми рой излезе на 30ти април, да не кажа и 1-2 дни по-рано. Аз не съм очаквал че може по това време. Даже за този кошер за който ви пиша, не съм и разбрал кога е излязъл основния.
Забравих да спомена, че имам видео за рояка, мога и да го споделя, ама се съмнявам че може да видите нещо, което не сте виждали вече.
Рой докато не е запечатал маточниците може да го овладееш само с отстраняване на летящата пчела, като е захранил маточниците ако оставиш само един няма да се рой стига да не се излюпи и да са заложили свищеви разбира се майка я няма.
Разделяш семейството на две кога е тръгнало да залага маточници с разделяне на летящата при запазена работоспособност.Рано напролет кога имаш 5-6-7 и нагоре пити с запечатано пило а имаш под две пити отворено пило започваш с сборни отводки взимаш старата майка с питата, една пита меднопергова, 2-3 изградени и допълваш с пити със запечатно пило от основните по 1 а на тяхно място слагаш В.О..
Ето го и видеото ..
https://drive.google.com/file/d/1hWf...ew?usp=sharing
Ако не искаш увеличение на семействата, връщай роя в кошера от които е излязал. Преди това се свалят всички маточници в кошера, преглед след 10-12 дни,по рано няма смисъл да се отваря. Пчелите решават дали да оставят майка или да заложат отново маточници ако имат личинки. Ако има майка с много яки феромони роевото приключва.
За слабото семейство пашата винаги е слаба, за силното винаги е обилна.
Пчелите ги преброяват и тестват за качество. Естествен отбор, ненужните се унищожават.
За слабото семейство пашата винаги е слаба, за силното винаги е обилна.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))