Не отваряй кошер, щом няма време! Поне на този етап. Чашките, ако няма нищо в тях(и яйца!), не са от значение в момента. Огледай пилото. По-специално яйцата. Трябва да са снесени на дъното в центъра(с малки отклонения). Яйца снесени по ъгли, стени или по две, три и повече в килийка не са добър знак. Не каза, унищожи ли старата майка? Дистанционно има винаги няколко варианта. Виждал съм кошер с две майки. Стара, белязана, куца и не снася, а младата снася но неоплодени яйца и пчелите ги чистят след нея. Имам ги на снимки и видео. Младата изтърва едно яйце от зор)). Та, за теб, най-добре извади от читавия кошер рамка с открито пило и яйца и я постави в другия, без пчели..Ако няма майка, почти на 100% ще заложат маточници до два, три дни. Ако заложат, ще трябва да ги унищожиш(дори и съмнителни чашки) и да поставиш нова оплодена майка. Ако не заложат, значи има някаква майка в кошера. Трябва да я намериш и бракуваш, щом до сега не си е свършила работата ( не каза от коя дата няма пило в кошера). Тогава, пак нова оплодена. И в двата случая ти трябва майка в джоба. Това ново пило, може и да е на някаква плодна майка. Това пило в какъв стадий е? Докато върви теста с пилото , ще запечатат ли наличното? Ако да, то що си проличи каква е майката. Ако го изчистят, явно не работи. Сега, не знам какво виждат очите ти в кошера. Случва се работническа килийка с младо пило, вече да е захранена за майка, но още не е оформена в маточник. По-скоро са я започнали и прилича на търтеева килийка. Не знам как се справяш. Ако не си сигурен, вземи им рамката с пило. При това условие, можеш да оставиш майката в клетката без да махаш капачета за два дни и тогава да махнеш капачетата. Нека времето за приемане е малко по-дълго. Можеш и да не махаш пилото, но при отварянето на капачетата, задължително я почисти стриктно(тръскаш пчелите и си отваряш зорко очите). Не знам и свободното ти време. Това се прави бързо.. Ако вече е станал търговка кошера. Тези всички неща не са уместни. Трябва друг подход. Дай им открито пило. И две рамки да им дадеш, няма да сбъркаш. Нека хранят нормално пило, вместо да гълтат млечицето. Ако залагат, след 7-8 дни чисти всички маточници и пъхай майка между пилото. Избери и действай. Нова майка, при наличие на стара или търтовки, няма шанс или е неизгодно малък(при търговски)
Надявам се и друг да сподели мнение! Нека съветите са, като към начинаещ.
Няма майка....преди слагането на новата майка , намерих старата и я сложих в буркан заедно с клетката с новата майка и изчаках 5-6 часа. Сега пилоти е в центъра на рамката, но е малко и е запечатано. Аз поне не правя разлика ...пилото изглежда като нормално пило
А защо се появиха някакви малки чашки. Аз ги разгледах рамките, но под плодника поставих магазина , който центрофугирах и възможно ли е майката да е слезнала там?
Утре всичко ще разгледам
Пилото си изглежда нормално....може да снимам утре
Намерих я . Не са я унищожили. Дано всичко да е наред, че с тези чашки на места точно като маточниците си помислих, че са я махнали
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))