От 30 години зателвам по следния начин: ДБ плодникова 5 хоризонтални 2 вертикални, ДБ магазинна 3 хоризонтални 2 вертикални, ЛР 4 хоризонтални 2 вертикални. Никакви провисвания, увисвания и т.н. И едно уточнение, основата я преплитам! Опитайте!
От 30 години зателвам по следния начин: ДБ плодникова 5 хоризонтални 2 вертикални, ДБ магазинна 3 хоризонтални 2 вертикални, ЛР 4 хоризонтални 2 вертикални. Никакви провисвания, увисвания и т.н. И едно уточнение, основата я преплитам! Опитайте!
Зателвам ЛП с 5 хоризонтални тела ,а магазинните рамки с 3 хоризонтални реда тел . От тази година започнах да ползвам тел инокс и съм много доволен няма провисвания. Относно вертикалното обтелване ме претеснява, че като се почиства рамката да не се скъса тела.
когато слагам само хоризонтални имам провисвания на питата и деформация на част от килийките .....обикновено в долната 1/4 на питата се получава тази деформация ,а горе под горната летва килийките се разтеглят....на ЛР питите от няколко години слагам по 7 или 8 вертикални тела и питите са супер здрави и добре изградени,но е трудоемко/много пробиване/...Първоначално публикувано от vankata
Станко, а на колко см от долната летва оставяш основата?!Първоначално публикувано от stanko1972
На горната летва в средата правя каналче около 1-2мм дълбоко в което влиза основата.Отдолу до където стигне.Мисля че остава около 1 см.От Плевен си купих машинка и сега рамките ще ги правя с металните втулки те предотвратяват врязването на телта в дървото, а от там и провисването на основата.Първоначално публикувано от Даниел Йорданов
Силата присъства там, където работи мисълта.
Аз никога не съм слагал вертикални , проблеми не съм имал.Само хоризонтални.
Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз
Здравейте!Аз съм начинаещ пчелар.В момента си правя кошери Дадан-Блат и искам да попитам мога ли да използвам 0,6 милиметра кантал за плодниковите и магазинните рамки и на какво разтояние требва да са теловете.Благодаря предварително!
Николай Киров,Първоначално публикувано от Николай Киров
прочети по-нагоре в темата - там може да научиш много работи! А личното ми мнение е, че този кантал който имаш не е подходящ за тази цел. Най-подходящата дебелина на тела, според мен е 0.3 - 0.4 мм.
Плодниковите с 4 хоризонтални като първият е на около 1,5-2см.Поставям основата така че горният и край да е опрял плътно в горната летва,
след като натисна основата със спорчето и се впие в телта залепвам горният край с восък на 5-6 точки.Восъка предварително съм разтопил на котлона но не много горещ защото стопява основата. wink;
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))