Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 191 от 683 ПърваПърва ... 91141181189190191192193201241291 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,901 до 1,910 от общо 6828
    Забранен
    Регистриран
    14.04.2013
    Пчеларски район
    Троян
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Тази година на един кошер му сложих 5 магазина един върху друг.Пчелите си ги напълниха без проблеми.
    Дай Боже всекиму !

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от redbull Виж публикацията
    Дай Боже всекиму !
    Дай Боже!Но пустите гадинки :-) :-) :-) :-) след като им вземах петте магазина и сложих два празни,че имаше доста пчела,а те да вземат да напълнят и тях за да ми създадът допълнително работа.

Забранен
    Регистриран
    14.04.2013
    Пчеларски район
    Троян
    Дай Боже!Но пустите гадинки :-) :-) :-) :-) след като им вземах петте магазина и сложих два празни,че имаше доста пчела,а те да вземат да напълнят и тях за да ми създадът допълнително работа.
    Може ли на лични оферта за 10-тина маточника от този кошер догодина ?

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Тази година на един кошер му сложих 5 магазина един върху друг.Пчелите си ги напълниха без проблеми.
    Точно така - и аз си мисля същото, но ме е страх да пробвам, уж за да не простудя пчелите (както ми пеят почти всички познати пчелари в един глас). Имам обаче колеги, които практикуват друго - още в началото на сезона слагат от раз по 4-5 магазина и оставят семействата на произвола на съдбата. След това отиват при тях чак през м. Август.

Та това е мързеливата система (всички магазини от раз), но ми е много любопитно някой правил ли е сравнителен анализ, за да провери коя система е по-добра - мързеливата или активното добавяне и изземване на корпуси.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Ако не търсиш някаква монофлорност на меда и нямаш рапица не виждам проблем да се поставят магазини към 15-30 април и да се махат след 10-20 август. Все пак всичко зависи от пашата района и т.н. С нов комп съм и нещо не се справям с уиндълс 10 все още за да преоразмеря снимки качвам тук, но тази година на акацията имах няколко кошера на 5 корпуса и запечатаха плътно всички рамки в горните три. При такава слука няма как да не вадиш ама това се случва с някои семейства с други не. Тук решаваща роля освен слуката има и преценката на пчеларя. Определено на силните семейства не им пука особено, но слабите и средните се чувстват много дискомфортно при преразширяване по мои наблюдения. Последния пример е от слъчогледа сега(2015). Преразширих няколко семейства които по скоро определях като средно силни и те решили да обитават цялата височина на кошера, но само в лявата или дясната половина. Излязоха от пашата видимо силно отслабнали и с доста по малко мед, който трудно запечатваха

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Точно така - и аз си мисля същото, но ме е страх да пробвам, уж за да не простудя пчелите (както ми пеят почти всички познати пчелари в един глас). Имам обаче колеги, които практикуват друго - още в началото на сезона слагат от раз по 4-5 магазина и оставят семействата на произвола на съдбата. След това отиват при тях чак през м. Август.

Та това е мързеливата система (всички магазини от раз), но ми е много любопитно някой правил ли е сравнителен анализ, за да провери коя система е по-добра - мързеливата или активното добавяне и изземване на корпуси.
    Сажалявам,но нещо не съм се изразил правилно.Слягам един магазин над корпуса и след една седмица щом е напръскан с мед слагам втори.Първия става като медена шапка над пилото и майката много рядко се качва по нагоре да снася.На другата седмица ако и втория е напръскан,слагам трети.Да не забравиш само,че при мен/район/ има като паша 'мана',а тя е бавна и продължителна.Рядко пълнят магазин за 3-4 дена.Така продължавам малко преди края на пашата.Тогава вадя всичко/да не ме притесняват/ като оставям само най горния в който има малко мед,а ако пчелата е много слагам втори отгоре.След като извъртя меда,което отнема понякога 20тина дена,връщам рамките за дообиране.Рамките започвам да ги връщам щом стигнат за един бус,после щом се съберат за втори курс,пак.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Докато имах пчели в Раковски(в двора),първия магазин го поставях в началото на април само с ВО.Втория-смесени рамки и третия с изградени.За 1 май всичките кошери са с по 3 и 4 магазина.12дб-с 3,10дб-с 4 мгазина.
    ROSTY за рапица,акаця,бих допуснал и липата,биха имали дискомфорт от преразширение,но за слънчогледа........Калпава майка-малко пчели-малко мед.......

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Да определено не бяха добри семейства щом до слъчогледа не бяха в топ фхорма, но другите които бяха на това ниво и не бяха така разширени се представиха по-добре като добив и излязоха по силни към 10.08.

Страница 191 от 683 ПърваПърва ... 91141181189190191192193201241291 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 16 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 16 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •