Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 19 от 107 ПърваПърва ... 917181920212969 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 181 до 190 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Моля за съвет!
    Тази събота предстои да купя няколко (около 10) кошера с пчели. Ще бъда безкрайно благодарен ако хора с опит, споделят "кое-как" и "кое след кое" се прави.Ако има и "несрамежливи" да споделят и грешките си... ще още по-полезно.

Изходни данни
    - стари сандъци дб10 и 12, без много фуги и дупки.
    - преместване на 5-10 км по асфалтов път.
    - намерих бус със затворена каросерия.
    - мисля да почнем надвечер със запушване на дупки под капаците, към 18ч запушваме прелките и газ към новат къща.
    - пристигаме, нареждаме, отпушваме и бягайте крачета да бягаме :D
    - на другия ден основен преглед.

Предварително благодаря за помощта!

Почетен Автор
    Регистриран
    25.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup
    Моля за съвет!.....

- на другия ден основен преглед....
    Не ги пипай поне 2 дни,това е моят съвет.

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Не е ли по-добре да се транспортират сутринта?

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    За тях ли "да се притеснявам" или за мене? В смисъл има ли опасност за мушиците или ще са много агресивни?

За времето на местенето и аз се чудих доста, ама прецених, че правилото на 4-те "П" от мениджмънта ще важи и тук - Правилната Подготовка Предотвратява Провала. Т.е. събота през деня да подготвя терена, транспорта, да огледам кошерите, да имат време през нощта да кротясат... и така...

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Само да добавя.Ако има възможност да запуши прелките със мокра гъба и при отварянето на прелките да не подпушва,а по добре да пръсне вода на прелката.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    koragroup , по-добре ги возете с открита каросерия , но в края на краищата с каквото има. Първо през деня - отваряте кошерите и където има хлабави рамки трябва да ги уплътните с клинчета, летвички, топчета восък ако щеш. Обезопасяване на дъна и прелки, мисля че е ясно. При товаренето- сандъците да са плътно един до друг , още по-добре с някаква изолация между тях с каквото се сетиш за да не могат да се блъскат. По пътя всичко става. Аз като превозвам махам капаците, запушвам пролуките около таблите с парцали и увивам със стреч фолио домакинско, разбира се да има достъп на въздух. Разтоварвам, слагам капака, малко вода на прелката както вика Алекси, отварям и през деня си гледам другата работа. Пушалки, була, ръкавици, знаеш как е.
    Никога няма да забравя как превозих първите си два кошера преди години. Нулев пчеларски опит, теоритично подкован и подробно инструктиран от патили колеги. Лек прохладен дъждец, 40 км второкласен път, Лада Самара хетчбек със смъкнати седалки, вътре два стари ДБ и жена ми някъде между тях от време на време светва с фенерчето да види дали не са тръгнали пчелите да излизат. По средата на пътя от нищото се появи една пчелица и щях да колабирам. Ноо , всичко беше с хепиенд :D . Успех !

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    на другия ден основен преглед.

Колега,ако не си ги прегледал предварително , направи го преди транспортирането. Все пак трябва да видиш какво вземаш.Оставам с впечатление , че ще ги вземаш направо.Иначе колегите са отзивчиви и тук във форума ще получиш добри консултации.Успех
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Здравейте колеги! За 3-та година ще съм пчелар. Гледах 19 ЛР от които иззимуваха 16 бр. Преди седмица им направих основния преглед при който установих,че повечето от семействата са на по 4-5 междурамия и на по 2-3 пити с пило. Същите са на по два корпуса, като с изключение на две от тях се намират във втори корпус / двете експериментално съм ги оставил в първи, като очаквам до 1-2 седмици да се качат във втори/. Във втори корпус където са семействата понастоящем имам по около 15, а може би и повече кг мед. Не знам, но ми се струва че към настоящия момент този мед им е много и се опасявам да не забавя развитието им, поради това че майката може да има недостатъчно място за снасяне. Смятам тази седмица да им сложа лентите, като извадя по една крайна пита с мед, а непосредствено до пилото да сложа по една добре изградена пита с работнически килийки. До нея /от външната страна/ смятам да разпечатам пита с мед като оставя на същата венец. Извадената пита с мед ще я върна разпечатана на по-късен етап. Какво бихте ме посъветвали по отношение на празната пита която смятам да добавя до пилото?

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Гледай да е с прашец,ако тези с пилото не са обградени с такава.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Напръскай я със сироп.Най добре е да е светло кафява и без търтиеви участъци.

Страница 19 от 107 ПърваПърва ... 917181920212969 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 29 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 29 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •