Това е хубав метод, но по 9 рамки за пило са въз малко, особено при двусемейно отглеждане.
Това е хубав метод, но по 9 рамки за пило са въз малко, особено при двусемейно отглеждане.
"Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов
Георги Георгиев имаше около сто семейства, продаваше отводки и вадеше над 5 тона мед годишно, като всичко това се случваше в рамките на София-град, недалеч от южния парк.
Когато го попитах не е ли по-добре да се работи с по-голям плодник, отговора беше:- Не, не става. Семейството се развива по-бавно и добивите са по-малки.
Вярвам му. Човекът беше правил опити, знаеше какво се случва, а знаеше и какво иска.
Това е.
Здравейте на всички,
Аз съм начинаещ пчелар и се интересувам от метода на пчеларстване при 20 и 24 рамковите лежаци. Дали и с какво се различава от работата с дадант - блатовия кошер ?
Търсих навсякъде в интернет информация, но такава, особено подробна, трудно се намира. За зазимяването при 16 рамков лежак вече четох във форума, но ме нтересуват и останалите практики през годината...
Благодаря предварително на всички ви за оказаното внимание и съдействие !![]()
Пиши на лични на Лежаков,сигурен съм че може да ти отговори на всички въпросиПървоначално публикувано от tendo
Благодаря за отговора колега ! Ще изчакам няколко дни още за да видя дали Лежаков или пък някой друг също няма да вземе отношение...Първоначално публикувано от ivootur
колега,писах на г-н лежаков на лс но не отговаря,дано да ти отговори на въпроса ,че и аз да си направя извода
Видяното от Sandokan е двусемейно отглеждане в лежак. Тъй като кошера е с 18 рамки, двете семейства се развиват на по 9 рамки.Ако лежака е с 24 рамки, всяко семейство ще има по 12 рамки и резултатите ще са още по-добри.Преградата е с прозорче за уеднаквяване на миризмата.През зимата се затваря.Двете семейства презимуват по-добре, отколкото едно семейство.В кошера работят две майки и всичките гнездови пити са с пило и лежака е пълен с пчели.
Добивите при двусемейно и двумайчино отглеждане отглеждане винаги са по-добри.
Основен проблем е роенето.Предотвратява се чрез често отнемане на рамки с пило.Това дава възможност да се създават голям брой отводки или да се подсилват другите семейства.
"Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух
Г- н Лежаков, за да не отнемате рамки с пило при опасност от роене и вместо да делите кошера на две равни части примерно да го разделите на три с две ханеманови решетки като средната обособена част стане на магазин посещаван от работничките и от двете семейства(Египетски кошер). Тази система ползвал ли си я? И ако да, моля сподели![]()
Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций
е аз ще си позволя да не му вярвам, тъй като също съм правил опити и до сега не съм видял и една причина, поради която по-големия плодник да е предпоставка за по-бавно развитие на семейството, респективно и за по-ниски добиви. Та освен вярата, някакви аргументи в защита на представената теза, може ли да видя?Първоначално публикувано от Sandokan
"Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов
При положение, че двете семейства и магазинната част са в корпуса на лежака /т.е. няма магазини/,проблема с роенето се задълбочава.Работят две майки, а рамките са само 24 броя.Налага се и много често да се вадят пити със запечатан мед,тъй като са малко на брой.
Проблемите намаляват при лежак с поне 28-30 рамки ДБ.
"Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))