Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 19 от 75 ПърваПърва ... 917181920212969 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 181 до 190 от общо 747
    Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Как самите пчелари ще ползват кода на табелките е вече работа на хората като нас. Ние трябва да намерим и да им дадем приложенията.
    Това ми е и основната идея освен за тях да има някакво практическо приложение и за нас (или поне за онези които искат)

А конкретното ми предложение е - размер на кредтина карта, 5 мм височина на буквата/цифрата (толкова са и на банковите карти а и те имат такова изискване за минимална височина), за четим шрифт Arial или Arial Bold или Arial Black са достатъчно добри особено Black за да покрие изискването да се трие трудно, Черни надписи на жълт фон - както и искат. Цвета е известен - жълт или оранжев (на по-късен етап)
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Не са ми ясни тези кодове ама май ще са с друга цена поне така е при другите животни и тези електронните са много по скъпи и с оранжев цвят.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    Това ми е и основната идея освен за тях да има някакво практическо приложение и за нас (или поне за онези които искат)

А конкретното ми предложение е - размер на кредтина карта, 5 мм височина на буквата/цифрата (толкова са и на банковите карти а и те имат такова изискване за минимална височина), за четим шрифт Arial или Arial Bold или Arial Black са достатъчно добри особено Black за да покрие изискването да се трие трудно, Черни надписи на жълт фон - както и искат. Цвета е известен - жълт или оранжев (на по-късен етап)

Така както си тръгнал да разсъждаваш без да искаш ще стигнеш до едно друго решение на този проблем. Много по-добро от QR кодовете, които според мен са неприложими на практика в пчеларството.
    Винаги може по-добре.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Нямат четци, защото нямат и баркодове с оптично разпознаване.
    Напротив - имат си четци за баркодове, имат си и баркодове на всички съществуващи до момента марки на различните животни. Аз ги видях с очите си. Така че тука няма какво да му мислим - слагаме баркод в системата, към която те са се адаптирали, и толкова.

По въпроса за QR кода - те не са против да добавим и него. Нещо повече - имаше го нарисуван в един от дизайните на бялата дъска, която висеше на стената. Между впрочем тази дъска беше изписана от горе до долу с всякакви идеи и предложения относно дизайна на табелката, така че явно преди нас е имало много обсъждания по въпроса. Няма обаче окончателно решение, така че ни го захвърлиха на нас като задача и ни остравиха да си трошим главата с нея.

Аз обаче забелязах нещо, за което те едва ли са се замисляли, защото не са специалисти по въпроса. Става въпрос за марките за овце и крави, които бяха разхвърляни по масата. Забелязах следното:

Качеството на печат върху тези марки беше МНОГО НИСКО. Буквално не повече от 3-4 пиксела на квадратен милиметър. При такава ниска разрешаваща способност баркода изглеждаше прошарен. Линиите буквално се състояха от груби точки, около които се жълтееше основата. При това положение ако сложим QR код, той просто няма да може да бъде разчетен от нито едно устройство. То и за баркода се съмнявам доколко надеждно ще се чете.

Причината за лошото качество на печата не е в лошокачествените принтери, а според мене се дължи на следните 2 фактора:

1. Табелите са много груби и тяхната повърхност не е гладка и равна както при кредитните карти, а шегренирана (има микрорелеф).
    2. Самият печат вероятно нарочно се прави да се състои от едри, видими с човешко око точки.

Всичко това е направено с цел номера върху марката ДА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ФАЛШИФИЦИРА. Всякакви опити за триене с ножче или за донаписване на нещо с флумастер ЩЕ СИ ЛИЧАТ ОТ 1 КИЛОМЕТЪР. Ако и в нашата наредба залегне такова условие за трудна фалшификация, ще бъдем принудени да използваме същите технологии, но това автоматично означава отпадането на QR кода като възможен носител на информация.

Всъщност това е един от висящите въпроси, който така и не го обсъдихме подробно, което означава че остава отворен за обсъждане и реализация. Иначе баркода е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЕЛЕМЕНТ, а QR кода е само пожелателен, като БАБХ нямат възражения да го добавим и него, ако дизайна и технологиите позволяват това да се случи.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Трябва да се знае че всеки един пчелар има право да сключи договор с всеки един лицензиран вет. лекар в България.
    Ако вашият ветеринар не ви кефи може да му обясните че ще сключите договор с друг лекар които ще си му проверява семействата за АГ и той ще загуби тези пари които държавата сега му плаща за пролетен и есенен преглед че може да не му подпишете протокола за прегледа които се сканира и прикачва във ВетИС тук трябва да имате в предвид броя пролетта и есента.
    Може да се попита на следващото обсъждане дали може да се признае сканирано копие от протокола за актуализация на броя заявено от пчеларя за да се избегне излишно ходене при ветеринаря

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Трябва да се знае че всеки един пчелар има право да сключи договор с всеки един лицензиран вет. лекар в България.
    Ако вашият ветеринар не ви кефи може да му обясните че ще сключите договор с друг лекар които ще си му проверява семействата за АГ и той ще загуби тези пари които държавата сега му плаща за пролетен и есенен преглед че може да не му подпишете протокола за прегледа които се сканира и прикачва във ВетИС тук трябва да имате в предвид броя пролетта и есента.
    Може да се попита на следващото обсъждане дали може да се признае сканирано копие от протокола за актуализация на броя заявено от пчеларя за да се избегне излишно ходене при ветеринаря
    Колега знаеш ли колко пари се полагат на ветеринаря за двата прегледа на семейство ?
    Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Remi Виж публикацията
    Колега знаеш ли колко пари се полагат на ветеринаря за двата прегледа на семейство ?
    Тази година не са им ги платили.
    Но 2014 бе 0,50 ст. на брой на преглед тоест за годината 1 лв.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    В образците с марки забелязах и още нещо - върху пластмасата имаше някакъв прозрачен, но все пак видим слой. Предполагам че това е някакъв UV лак, с който да стабилизират цвета на мастилото да не избледнява на слънчевите лъчи.

С две думи - производството на такива марки (карти) няма да е проста и лесна задача, и със сигурност ще изисква прилагането на някакви високи технологии в областа на печата и UV защитата.

Като за начало се сещам за следните изисквания, които дори и да ги няма в наредбата, всеки един производител трябва сам да си ги постави, ако иска да продава качествени карти:

1. За направата на табелката да се използва UV стабилизирана пластмаса, която да издържа на UV радиация поне 10-15 години без да се разрошва, без да става трошлива и без да сменя цвета си.

2. Същото трябва да важи и за мастилото на плюещия принтер - то трябва доказано да не си сменя цвета през годините и да не избледнява на UV радиация. Ако не отговаря на тези условия, трябва да се защитава с UV лак, който пък трябва да е сигурно, че здраво се слепва с платмасата и не се лющи на атмосферни условия (UV, дъжд, сняг, град и т.н.)

3. Табелката трябва да пристига с предварително пробити отвори за видиите, с които ще се завива, и дори трябва да има релефни гнезда за тях (образеца беше точно такъв).

4. Самите видии трябва да са от хромникел и да пристигат в комплект с табелката. Ако това не се направи, пчеларя ще използва обикновенни, които ще ръждясат и ще направят ръждиви чучурки върху табелата и кошера).

Ако се позамислим, има и още изисквания за качество, а качеството струва пари. И след като това е така, веднага мога да прогнозирам, че ще се появят пчелари, които продават евтини и некачествени табелки, и заради няколко икономисани стотинки пчеларите ще купуват точно от тях и после ще ги оплюват във форумите. Това вече сме го играли много пъти, и продължаваме да го играем до ден днешен.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Ако може да се отстоява мнението, че чрез писмо от електронната поща до пощата на ветеринаря/мисля ще и те го водят като официален документ/ да е валидно при продажба на кошери без да се налага ходенето до ветеринарят. Например, днес ми звънят, че утре идват да купуват семейства/отводки/ от мен. Аз пращам електронен имейл до пощата на ветеринарят кои семейства с номера от- до ще продавам и за кой пчелин/номера му/ и той ми изпраща пътния лист обратно да го разпечатам и да го дам на купувачите.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Така както си тръгнал да разсъждаваш без да искаш ще стигнеш до едно друго решение на този проблем. Много по-добро от QR кодовете, които според мен са неприложими на практика в пчеларството.
    И това друго решение е ? А защо са неприложими в пчеларството?
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Страница 19 от 75 ПърваПърва ... 917181920212969 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •