Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 19 от 82 ПърваПърва ... 917181920212969 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 181 до 190 от общо 819
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Според мен все още нее запечатън.Първия рояк излиза след запечатване на първия маточник.Споко до пашата имаш време.Трябва ти кошер и рамки с восъчни основи.Ако нямаш кошер може времено да сковеш два магазина и нещо(фазер,шперплат) за дъно.Аз бих използвал метода на Таранов(дано правилно съм го изписал)за отделяне на роевите пчели имаго описан във форума.

утре или вдругиден ще ми дойдат 3 нови кошера.така че проблема от към кошери не е важен. въпроса е че не мога да преценя самосмяна ли е или се готви за рой.колкото до основите и те не са проблемни. от магазина ще взема направо готови. няма да се занимавам да кова, обтелявам и лепя основи.кофтито в случая е че все още нямам изградена правилна преценка, и не мога да преценя точното състояние на кошерите.но е факт че са силни и то доста.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от gillan
    утре или вдругиден ще ми дойдат 3 нови кошера.така че проблема от към кошери не е важен. въпроса е че не мога да преценя самосмяна ли е или се готви за рой.колкото до основите и те не са проблемни. от магазина ще взема направо готови. няма да се занимавам да кова, обтелявам и лепя основи.кофтито в случая е че все още нямам изградена правилна преценка, и не мога да преценя точното състояние на кошерите.но е факт че са силни и то доста.
    За рой се готви-почти винаги преминава в състояние- рой, без значение какви са маточниците.

какви противодействия ще са необходими

един много стар пчелар дава следният акъл.
    просто да разместя местата на двата кошера 1 да иде на мястото на 2 а 2 на мястото на 1след което да намажа предната стена и прелетната дъска и на 2-та с лук.по този начин се спирал процеса на рояването. принципът бил че като се разместят местата пчелите от 1 кошер дето е пред рой щели да влязат във 2-ия кошер. а младите пчели от втория щели да улисат в работа и да изкарат от състояния на рой летяшите пчели на 1вия кошер. а летящите пчели от 2рия след като са разместени влизат във първия и понеже не са пред рой били преди да излязат от кошера щели да проядът и махнат заложените маточници на кошера.
    според мен има някаква логика в това, но не съм запознат. нека по опитните да кажат

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Ха, Честито. Дрън дрън ярина, при 2 силни кошера и двата ще ги изпуснеш. Търси спешно кошер, какъвто и да е, обгори го с газова горелка и премести питите с маточниците и пчелите в него и после им завърти местата ако искаш. И слагай основи в стария кошер, можеш и да разбъркаш пиите, питите с откритото пило в края, а тези със запечатаното по средата на гнездото. Или слагай 2 магазина над плодника и размести здраво питите, като ги редуваш пита с пило, основа и така по ред. Иначе го пиши бегал или го чакай да излезе и го хвани.
    Това е пчеларството, интересна и сложна наука, само най силните и упорити пчелари остват.
    Затова казват, че ДБ системата е стара и не е флексабилна - гъвкава.

можеш и да разбъркаш пиите, питите с откритото пило в края, а тези със запечатаното по средата на гнездото.

това във кошера в който да поставя питите с маточниците ли или в основния който ще се получи.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    В този основния, с маточниците. По принцип, трябва да разделиш пилото, най-добре. Не зная колко пити и какво има по тях в плодника. По принцип всички пити с пило са ти по средата на гнездото, така работи майката. В краищата са питите с мед и прашец. Единия вариант е да махнеш крайните пити с меда и прашеца и да разделиш кълбото и по средата да сложиш основи така ще забавиш излизането на роя и ако дойде пашата, ще се размине роевото настроение. Или тези пити ги сложи по средата, пчелите никога не търпят нещо да разделя пилото и ще се стремят да го възстановят. Има и още един вариант - но ти не си подготвен с инвентар за него. взимаш един чаршаф и го слагаш пред кошера, като ъгъла на чаршафа е сложен върху прелетната дъска. Изваждаш всички пити и изтръскваш пчелите върху чаршафа , вътре слагаш само основи и привеждаш семейството в стуация гол рой. Но другите пити трябва да има къде да ги разхвърляш по други семейства. Абе слжона работа си е.

значи махам питите с маточниците и пчелите по тях в друг кошер. после местя здраво питите и основите, и слагам магазините така ли. че нещо не уденах целата процедура.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от gillan
    един много стар пчелар дава следният акъл.
    просто да разместя местата на двата кошера 1 да иде на мястото на 2 а 2 на мястото на 1след което да намажа предната стена и прелетната дъска и на 2-та с лук.по този начин се спирал процеса на рояването. принципът бил че като се разместят местата пчелите от 1 кошер дето е пред рой щели да влязат във 2-ия кошер. а младите пчели от втория щели да улисат в работа и да изкарат от състояния на рой летяшите пчели на 1вия кошер. а летящите пчели от 2рия след като са разместени влизат във първия и понеже не са пред рой били преди да излязат от кошера щели да проядът и махнат заложените маточници на кошера.
    според мен има някаква логика в това, но не съм запознат. нека по опитните да кажат
    Не съм го правила, но това е противороеви метод, описан в литературата. Освен, че трябва да се уеднакви миризмата на двете семейства, може и двете майки да се затворят временно в клетки. Разместването се прави по обед.

Страница 19 от 82 ПърваПърва ... 917181920212969 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •