Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 19 от 31 ПърваПърва ... 9171819202129 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 181 до 190 от общо 304
    Потребител
    Регистриран
    22.01.2012
    Да знам че има много обяснение, но не мога да съм сигурен че има майка, а и няма как да провера. По скоро въпроса ми е мога ли да направя нещо. Проверих записките на 7.10.2012 е имало 4 пити с пило, като тогава съм преценил че се равняват на 2.5 пълни. И пчелите са покривали 6 пити.

Ирис - знам че е трудно така да се определи, би трябвало да има празни участъци в средата.

Явно има някакъв проблем, чудя се може ли да има много пило и да се е пръснало да го топли. Ще го наблюдавам, пък каквото стане

Потребител
    Регистриран
    04.01.2011

1

А при затихващия при почукването шум имаше ли тревожни , откъслечни пискливи звуци? И като го отвори направи ли ти впечатление пчелите да се щурат малко неориентирано по питите, сякаш не знаят накъде да тръгнат?

Потребител
    Регистриран
    22.01.2012
    Да Ра4о, има откъснати "писъци" и щураха се.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Миналата година едно семейство беше разделило кълбото си на две без видима причина. Имаше майка.

Сложил ли си мишипредпазители?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Аз миналата година имах такъв случай, чуваха се откъслечни звуци. Оказа се че семейството беше сформирало кълбото зад преградната дъска и малко по малко си е пренасяло мед, но като стегнаха студовете, там си загина.
    Специално за твоя случай, или има две кълба, разделили са се, или са без майка и затова не образуват кълбо.
    Очакват ни още поне седмица студове, така че ако пчелите са ти близо до къща, затопли и вкарай кошера вътре и го прегледай и коригирай запасите. Иначе друго няма какво да направиш, освен да сложиш храна и найлон над семейството.
    Вчера ги прослушах и всички семейства тихичко си жужукат и каточукнеш лекичко, шума се усилва и затихва бързо. Само при едно семейство не се чуваше усилване на шума, дори и при по силно почукване. По обед повдигнах покривната табла и видях пчели на 4-5 междурамия и то дълбоко навътре в рамките. Затворих и се успокоих. Малко по късно, само че от задната страна на кошера прилепих ухо и при леко почукване, чух дружното усилване на жуженето. Но все пак ще го следя по внимателно това семейство.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Как пчеларя зимува спокойно,след като знае че не е извадил рамките зад преградната дъска?Завиждам на подобни колеги!
    1000 пчелари - 1000 технологии

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от Пламен Ганев
    Как пчеларя зимува спокойно,след като знае че не е извадил рамките зад преградната дъска?Завиждам на подобни колеги!
    Това е грешка колега, единичен случай. Не си мисли, че съм се родил научен. А и го написах, за да разберат и младите колеги, какво не трябва да правят. Аз не се срамувам да призная грешките си. Аз мисля, че ако повечето колеги във форума признаят за две-три грешки от практиката си, много интересна тема ще стане и полезна.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Точно така е.

Наблюдател
    Регистриран
    06.12.2011
    И аз да се похваля. От всичко прочетено тука реших и аз да раздам малко питки. От 8 кошера, 5 зазимени по Венер и 3 отводки с по-малко мед, резултата е всички Венерчета са още надолу в кошера , издават идеалният звук при почукване, но отводките всички са горе и ме чакаха да им сложа. С изключение на една , която нямаше и грам пчела , грам мед по питите и грам подмор няма.....а сега . Според мене е нападение..........

Наблюдател
    Регистриран
    20.01.2012
    Колега, Daniel. Мисля, че това е точно случай на СПК. Пчелите са излетели, а останалият в кошера мед оставен без охрана е разграбен. Кога за последно си отварял този кошер? Върховете на килийките разкъсани ли са или са с прави ръбове? По дъното има ли парченца восък от питите?

Страница 19 от 31 ПърваПърва ... 9171819202129 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •