Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 19 от 149 ПърваПърва ... 917181920212969119 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 181 до 190 от общо 1485

Тема: ВАРОАТОЗА

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    И в двата случая прошарването е признак за наличие на проблем. Когато то е предизвикано вследствие на хигиенично поведение и наличие на някаква болест, то би трябвало да отшуми сравнително бързо.

Както и да е, и в двата случая е необходимо семейството да се погледне по-обстойно.

За да се тестват пчелите за VSH или трябва да им се добави пита с акари или да се изчака достатъчно дълго, акарите да достигнат определено ниво преди да започнат да се задействат механизмите против тяхното възпроизводство (което не винаги е надеждно)
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Наблюдател
    Регистриран
    07.06.2011

С какви препарати да третирам пчелите ?

Здравейте колеги. Днес се порових из нета за да разбера с какви препарати мога да си третирам пчелите и вниманието ми грабнаха Варостоп,Варотом и Екостоп. Та въпросът ми е добре ли е за пчелите примерно всяка година да ги редувам тези препарати с цел пчелите да не придобият някаква форма на резистентност или мога с всеки един от тях да ги третирам постоянно т.к. според мен те са за една и съща цел. Само искам да допълня ,че тази година си третирах кошерите с Перицин.
    Поздрави !!!

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Когато третираш в точното време и вадиш лентите когато трябва,ако третираш с ленти,няма резистентност!Аз съм много доволен от варостопа! На спазваш опътването и готово!Не виждам смисъл да го сменям при положение че не съм виждал акар ,откакто Търговишката фирма БИЛАЙН ми продадоха първите отводки през 2003г.
    1000 пчелари - 1000 технологии

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010

Re: С какви препарати да третирам пчелите ?

Цитат Първоначално публикувано от Добрин_М
    Здравейте колеги. Днес се порових из нета за да разбера с какви препарати мога да си третирам пчелите и вниманието ми грабнаха Варостоп,Варотом и Екостоп. Та въпросът ми е добре ли е за пчелите примерно всяка година да ги редувам тези препарати с цел пчелите да не придобият някаква форма на резистентност или мога с всеки един от тях да ги третирам постоянно т.к. според мен те са за една и съща цел. Само искам да допълня ,че тази година си третирах кошерите с Перицин.
    Поздрави !!!
    Кога успя да ги третираш с Перицин? С този препарат се третира при липса на пило - ноември.

Наблюдател
    Регистриран
    07.06.2011
    Ами по съвет от друг пчелар

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Ами по съвет от друг пчелар
    В инструкцията за употреба го пише ясно. Не се съветвай вече с този пчелар - той не е по-компетентен от теб!

Наблюдател
    Регистриран
    07.06.2011
    Добре колега вече внимателно ще преглеждам листовките, а за другите препарат ще ме посъветваш ли как да постъпя ?

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Добре колега вече внимателно ще преглеждам листовките, а за другите препарат ще ме посъветваш ли как да постъпя ?
    По същия начин - спазвай стриктно инструкциите на производителя!

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Преди няколко години установиха синергичен ефект между препаратите кумафос (перицин) и флуметрин (варостоп), което повишава в пъти токсичността им за пчелите, отколкото ако биха били използвани поотделно. Това означава че когато веднъж вече си третирал с един от двата препарата и имаш намерение да ползваш другия ,автоматически трябва да ти светва една голяма червена лампа в главата.

Варостопът е за времето си се явява "сребърния куршум" - висока ефективност и минимални странични ефекти за пчелите. Колкото и да се опитват да намерят следвашия "сребърен куршум", по мое мнение, това никога няма да стане. Докато варостопа (или варотома) работи, просто не го заменяй с кумафос (изключително вреден за пчелите) или амитраз (канцерогенен).

Тимолът и ОК винаги си остават алтернатива (както и мравчената киселина), но и те си имат своите грозни негативи, особено ако се прекалява с тях.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Абсолютно точно колега scutellator!Не мога да си обясня:как има още хора които използват приматски препарати като Перицин?
    1000 пчелари - 1000 технологии

Страница 19 от 149 ПърваПърва ... 917181920212969119 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •