Какъв е точния размер на Япоската "тръвна" и дебелина на дъските?
Какъв е точния размер на Япоската "тръвна" и дебелина на дъските?
До Вълчан,
Не знам дали ще успея да ти дам линковете, защото съм пълен профан в компютрите, но виж това:
http://www.youtube.com/watch?v=85YEE...feature=g-vrec
http://www.youtube.com/watch?v=85YEErp5xPY
http://www.youtube.com/watch?v=41NFuIVG3EI
До Вълчан
Нестандартна японска тръвна - Като конструкция е същата като стандартната, но има разлики в дебелината на стените и размерите на корпусите и дъното. В долния клип има корпуси на японска тръвна направени от дъски дебели само около 20 мм.
http://www.youtube.com/watch?v=0GWB4Deche0
Моята тръвна е направена с дъски около 20-25 мм. И вътрешни размери 30/30 см.
Не съм сложил скарата на стандартната тръвна над кошера. Излишна е, над кошера има само покривни дъски 20-25 мм, каквито дойде.
Тези клипове ги гледах и ми направи впечатление, че корпусите не са с фиксирани-стандартни размери. Нещо което видях в клиповете, е че имат в долната си част метални пръчки, на кръст или Х. положение за да задържат питите да не се свлекат при отнемане на корпуса. Някой нямаха. Кога се вади меда, август или по- рано?
До Вълчан
Металните твърди кабели или летвите поставени на кръст се поставят за да не се свлекат питите в гнездото надолу, когато се отреже с кордата най-горния корпус. Можеш да поставяш или кабел или летви. На всеки корпус се поставят тези неща, това е задължително.
Вътрешният размер 30/30 съм го избрал защото пчелното кълбо през зимата е около 20-25 см. при силни семейства И защото кошера става много висок през лятото. Ще пробвам и с размери 35/35, но това според мен е максимума.
Медът се вади през септември-октомври. Тогава през студен ден, сутрин рано, пчелите са на кълбо, ниско долу, там където има празни килийки, и напускат запечатания мед отгоре.
Вадиш най-горния корпус, изрязваш питите, и веднага го поставяш най-отдоло, под семейството. Супер, три в едно, вадиш мед и разширяваш за пролетта, и пчелите имат много въздух през зимата, няма влага и т.н.
Японската тръвна има много недостатъци.
1. Много е висока през лятото, и е нестабилна;
2. Трабва да се повдигне, а тя е тежка, но в интернет има клипове с повдигачи, които се командват от един човек;
3. Не могат да се правят прегледи, с всички произтичащи от това последствия;
4. Трудно размножаване, най-лесно с хващане на рой, но може да се постави горна приставка, в която да влезе стандартна рамка с отводка;
5. Трябва сам да си я правиш, няма от къде да я купиш;
6. Медът се пресова, трябва сам да си направиш преса.
Сигурно има и още недостатъци.
Не ви я препоръчвам. Това е само опит да видя дали пчелите боледуват в нея.
Поздрави и успехи на всички във форума!
Аз пък не мисля, че японците са глупаци. На мене лично тази тръвна ми хареса най-вече с това, че е максимално проста като изпълнение, и защото труда по гледането на пчелите е много малко. На практика те сами си се гледат. Липсата на рамки създава едни проблеми, но за сметка на разрешава дълъг списък от други проблеми. Като цяло инвестицията в пчелин с Японски тръвни ще е в пъти по-малка от такъв с Български кошери.
На 100% е сигурно, че догодина ще си направя експеримент с тези тръвни и с този метод на пчеларстване. И най-важното - ще засека количеството на труда, за да си изясня има ли икономическа ефективност или не.
Точка 4 от списъка на slavi 13 ако намери задоволително решение ще е повече от много хубаво.
С голям интерес погледах разни клипове за този японски начин на пчеларство. Интересно е и смятам да пробвам. Много ме впечатли горнището от пчеларското облекло на японеца от първия клип пуснат от slavi 13. Изработено е само от мрежа. СУПЕР, почвам да си търся такова и ако някое е попадал в ибей или в някой друг магазин да пуска линк. Много интересно е че японците въобще не ползват пушек. Духат с уста и почукват по кошерите. Точно тези действия имат обратен ефект при моите пчели обаче при тях действа.
Последно попаднах на един клип, който моля да коментираме.
Дали може талкова лесно да се справим с роенето?
Какво става с маточниците след като майката не успя да излети?
Тази ли майка ще оставят или ще се опитат да я сменят с някоя от излюпващите се, която няма да може да се оплоди заради ханемана на входа?
Ще пробват ли пак на другия ден или след няколко дни?
И така на татък. Ето го и клипа https://www.youtube.com/watch?v=SHsYLdyi-8Y
Става въпрос за заселването на тръвната - нали?
Аз съм си измислил следния начин, но сигурно има и още 100. При всички случаи ще се наложи малко да се поекспериментира:
1. Вземам една нова оплодена майка заедно с кутийката, и я завивам с видийка тази кутийка за стената на тръвната. Бърка се отдолу - нали видя, че няма дъно.
2. Събирам пчели от други кошери от други далечни пчелини (стари и млади) и ги прехвърлям в преносни сандъчета.
3. Обеззаразявам ги тези пчели от акар и една нощ престояват в мазата.
4. Раздавам ги тези пчели по тръвните, като буквално използвам черпака. Може би ще използвам някакъв временен съд, в който да ги изсипя и да го сложа с канап вътре в тръвната.
5. След 2-3 дена освобождавам майката, ако пчелите вече сами не са си я освободили.
Проблем с третиранията пролет и есен против акар и нозематоза НЯМА - просто ще се използват методите ПРЪСКАНЕ или ОПУШВАНЕ. Друга подръжка на семейството от страна на пчеларя НЯМА. Ако семейството иска да се рои, ами нека да се рои, но вероятноста ще е малка предвид големия свободен обем вътре в кошера. Ако иска да прави самосмяна - ами нека да си я прави. Когато пашата е малко, ами и меда ще е малко, но помислете си - МАЛКО МЕД, но пък труда по семейството е почти НУЛЕВ и инвестицията в кошера е МИНИМАЛНА.
Между другото забележете - гледането на пчели в Японски тръвни си е 100%-ово БИО ПЧЕЛАРСТВО, за което държавата ще дава по някой друг лев на кошер. Тази помощ ще е достатъчна пчеларя да си избие разходите за труд и за третиране против акар, и после дори и само 5 кила мед да вземе, това ще си е чиста проба ДАЛАВЕРА.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))