Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 19 от 20 ПърваПърва ... 917181920 ПоследнаПоследна
Резултати от 181 до 190 от общо 200
    Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    След като се запознах с пластмасовите румънски рамки и основи, разбрах защо цената на восъчните основи е по-ниска при тях. Цената на пластмасата ограничава надуването на цените на восъка. Пластмасова основа ЛР е 1.06 лв, цяла рамка ЛР 2.65 лв. Пластмасова рамка ДБ 3.01 лв. Имат цени на восъчни основи ДБ от 14.88 - 17.71 лв за килограм. Има стоп цена на восъка. И при нас нещата ще се нормализират. В мътната вода които се е ориентирал правилно е спечелил. http://viitorsanatos.ro/viitorsanato...id_category=18

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Куров Виж публикацията
    След като се запознах с пластмасовите румънски рамки и основи, разбрах защо цената на восъчните основи е по-ниска при тях. Цената на пластмасата ограничава надуването на цените на восъка. Пластмасова основа ЛР е 1.06 лв, цяла рамка ЛР 2.65 лв. Пластмасова рамка ДБ 3.01 лв. Имат цени на восъчни основи ДБ от 14.88 - 17.71 лв за килограм. Има стоп цена на восъка. И при нас нещата ще се нормализират. В мътната вода които се е ориентирал правилно е спечелил. http://viitorsanatos.ro/viitorsanato...id_category=18
    Не съм сигурен дали е ограничение, защото колеги които са използвали не са останали доволни и се връщат към восъчните основи. Определено са алтернатива, но явно не се харесват.
    Иначе ако бориш акара със СР, то една пластмасова рамка с големи(търтееви) килиики ще ти спести много главоболия.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Пластмасовата рамка е добра алтернатива само ако се разпечатва на ръка. Ако се използва машинно разпечатване - рамката не става. Причината за това е, че рамката е много мека. Пробвах я в Плевен - посуква се с много без никакво усилие. Разпечатващата машина с нейните вибриращи ножове направо ще я смели. Затова и се отказах да си купя такива рамки.

Виж пластмасовите румънски основи са много переспективни. Трябва само да се потопят в горещ восък и после да се сложат на дървена рамка. Само чакам да се пукне пролетта, за да си понаправя малко експерименти, и след това вероятно ще премина изцяло на тях. Цената е страхотна, няма обтелване, няма късане в центрофугата, труда по монтажа е само 2-3 секунди - въобще всичко изглежда прекалено идеално, за да е вярно. Чак не мога да повярвам.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Аз нямам проблем с мойте пласмасови рамки,пускам си ги на разпечатващата без проблем,само малко повечко се хлъзгат от дървените.Дамяне и аз чета,че много хора не са доволни,но те почват с нагласата,че вършат нещто нередно и при най-малкото съмнение приключват с опитите и казват,ми не става.Да добавя мойте са магазинни дадан от никот.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Аз нямам проблем с мойте пласмасови рамки,пускам си ги на разпечатващата без проблем,само малко повечко се хлъзгат от дървените.Дамяне и аз чета,че много хора не са доволни,но те почват с нагласата,че вършат нещто нередно и при най-малкото съмнение приключват с опитите и казват,ми не става.Да добавя мойте са магазинни дадан от никот.
    За мен не си заслужава, но ако някой колега си ги намира много евтино, то сигурно ще има смисъл. Ако пластмасовите рамки паднат до около 1 лев, а пластмасовите основи до около 0.50лв, то и аз ще се замисля сериозно дали да не мина на пластмаса. Сменям рамките много често и няма сметка да вземам пластмасови поне засега.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Дамяне нещо не схващам мисълта ти.Нали много често сменяш рамки,постоянно наливаш пари а и няма как да не си сметнеш труда.Пласмасовата рамка е копуваш само веднъж и после само взимаш восък,на сегашната цена на восъка ще си върнеш инвистицията за три,четири години а после идва чиста печалба.Остава всяка година,ако решиш да ги минаваш с гореща вода до 70° за дезинфекция.

Дамяне, защо толкова често ги сменяш? Всъщност през какъв период е това?

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Имам все още рамки от първите семейства които купих.
    Днес реших да свърша малко работа и почнах да режа питите от свободните рамки. Режа, режа... и вече стигам до старите рамки, 2 мин по-късно целите ми ръце бяха обринати и подути. Хванах всички стари рамки както са си с питите и в чували и в казана. Нямам идея какви лекарства са използвани и дали не са пестициди от нивите, но това го ЯДАТ ХОРА! Утре ще вадят мед от тези рамки и някой ще го даде на децата си.
    Снимката е от преди малко и въпреки, че са мазах с някакво лекарство пак ръцете ме болят и сърбят страшно много. Знам кой е бившия собственик на тези рамки и човека си продава меда, че и обява имаше наскоро.

За пореден път да питам: Колеги, вие като го продавате този мед...сами ядете ли си го? Бизнес, бизнес, но всичко си има граници.

Ето още една от причините да сменям рамките често. Ако само един такъв химикал попадне във восък и ще си го влачиш докато някой ден не дойде ред да се смени.
    Сега ще стопя чистите нови пити и изобщо не съжалявам, че изхвърлих старите рамки.

Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Дамяне нещо не схващам мисълта ти.Нали много често сменяш рамки,постоянно наливаш пари а и няма как да не си сметнеш труда.Пласмасовата рамка е копуваш само веднъж и после само взимаш восък,на сегашната цена на восъка ще си върнеш инвистицията за три,четири години а после идва чиста печалба.Остава всяка година,ако решиш да ги минаваш с гореща вода до 70° за дезинфекция.
    Като включа всички разходи(имам вътрешен електромер за целта и смятам труда), то рамките ми излизат прекалено евтино и не си заслужава да ги пазя от молеца, да се занимавам с един куп излишни операции, да мисля дали няма АГ или някой бацил дето не му е там мястото, да бухам химия и т.н.
    Затова като излезе един път рамката от кошера и повече не се връща. Ако ги купувах, то нещата щяха да стоят по друг начин. Спестявам си страшно много проблеми, но нямам намерение да убеждавам някого и всеки си носи главата.

Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Дамяне, защо толкова често ги сменяш? Всъщност през какъв период е това?

Като започнеш от вирусите, през гъбичните и стигнеш до акара...все проблеми които стават много по-сериозни заради пчеларски практики. Давал съм информация за това къде как се развива семейството и акарите и защо трябва да се сменят рамките. Ако трябва ще ги дам отново, но ги има поне в 2-3 теми. Ноземата и гнилеца са ясни на всички и няма нужда да ги въртим отново.
    Сменям рамките колкото е възможно по-често, като миналата година успях да махна само част от старите рамки, защото правя много отводки и все не ми стигат изградените рамки.
    Ърнест Хемингуей

Потребител
    Регистриран
    27.05.2013
    Пчеларски район
    с.Брестово Ловешко
    Затова като излезе един път рамката от кошера и повече не се връща. Ако ги купувах, то нещата щяха да стоят по друг начин. Спестявам си страшно много проблеми, но нямам намерение да убеждавам някого и всеки си носи главата.

Това дори и когато вадиш мед например?

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от tsvetanko1973 Виж публикацията

Това дори и когато вадиш мед например?
    Винаги, освен когато правя отводка. Тогава няма как да стане номера, трябва и пило да се даде. Рамките които съм дал на новото семейство ги изкарвам когато пчелите изградят достатъчно нови, но ако отводката е от август(или късна), то няма как да стане преди следващия сезон.

п.с. Да обясня преди някой да ме е питал. Рамките може да се сменят, като винаги в долния корпус се поставят нови рамки с основи, а във втория и третия да има само стари рамки. Слагаш долу и вадиш отгоре. Друг добър начин е да се надписват, но не на всеки му харесва. Трития начин е да се вкарват новите рамки в центъра на кошера и така най-старите рамки винаги са външни.
    Аз съм само с ДБ плодници и рамките ми са само един вид(малки рамки не използвам - на прост език). При мен стават и трите начина. Ако дъната са ковани към плодника, то остават другите два начина. Ако се използват магазини, то има колеги които ги слагат под плодника и така зимуват. Има начини...
    Ърнест Хемингуей

Страница 19 от 20 ПърваПърва ... 917181920 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •