Здравейте! Абсолютен новак съм, а искам да се занимавам с отглеждане на пчели. Посъветвайте ме, уместно ли е сега да закупя готови и пълни кошери или поотделно кошер и отводки?
Здравейте! Абсолютен новак съм, а искам да се занимавам с отглеждане на пчели. Посъветвайте ме, уместно ли е сега да закупя готови и пълни кошери или поотделно кошер и отводки?
Съвета ми е сега да наблегнеш на четенето,а на пролет да закупиш 2-3 кошера(отводки) Сега кошери не се купуват особено от пълни "новобранци"
Пробвал ли си дали си алергичен?
И е желателно да има около теб стар пчелар отначало,че и практиката е важна не само теорията!
Братле,подхранвал ли си със сироп?....Слагай лентите и не се бой.Единствения ти проблем е количеството и качеството на хранителните запаси.Не се плаши от диаграмите-те не "важат" за Родопите.Демек по големия ти проблем не е намаляващото пило,а Чепеларската мечка.....
Не съм от опитните пчелари тук във форума,но според мен в момента има 2 основни неща,които да направиш,а именно:
1)Слагаш лентите срещу акари ,за да може да предпазиш пилото,от което ще се излюпят зимните пчели(аз ги сложих на 15 август и мисля,че закъснях малко)
2)Подхранваш със захарен сироп,за да накараш майката да снася ,за да имаш повече пчели през зимата.
Създай условия майката да създаде повече здрави пчели,които да презимуват успешно.Ако няма достатъчно свободно място за снасяне на майката,сложи изградена пита.
Ориентировъчно в момента трябва да имаш поне около 4-5 пити с пило на различни възрасти.
Успех!
Много ви благодаря за отговорите, наистина ми помогнахте и разбрах какво да правя.
Иначе да отговоря на колегата. При мен се срещат последните 2. Значи през ноща температурите падат и под 10 градуса, а паша почти няма в момента. Събрали бяха доста манов мед, които го премахнах.
А пило все още си имат за люпене, явно не сте ме разбрали..... Но някъде бях прочел че когато се излюпи последното пило тогава се третира, та и затова дойте върпоса, но може би е ставало въпрос за търтиевото пило...
Здравейте мисля да оставя магазините с рамки под плодниците на кошери ДБ и така да презимуват.Уместно ли е?Или звучи тъпо.
Благодаря на всички, които откликнаха на въпроса ми. Чета усилено и ще се вслушам в съветите Ви. Ще се видим на пролет!!!!!!!!
В момента има 26 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 26 гост (и))