Има ли начин да разбера колко мед за запасирали пчелите във плодника за зимата до сега ?
Има ли начин да разбера колко мед за запасирали пчелите във плодника за зимата до сега ?
Интересува ме как да направя проба за нозематоза да я пратя в софия да видим какво е полажението и дали е в нормите Става въпрос като хвана и убия тези 100 пчели които са неопходими как да ги пратя аз мислех в буркан ама дали да налеея спирт вътре или така да ги пращам ,ако някои е пращал да даде съвет пробата ще е от 10 кошера зборна
1кв. дм. от пита, събира около 150-170гр мед. Зависи от надграждането.
Имам един кошер с не повече от "кило" пчели и без грам пило. Ако сега купя майка и му я придам, имат ли бъдеще или да ги обединявам с някое семейство?
0899946746 Поздрави, Емо.
Вече е края на август. Към днешна дата всяко едно семейство трябва да има поне 6-7 пити с пило, което ще стане на зимни пчели (около корпус и половина). До пролетта ще останат живи само половината от тези пчели. Това е нормалното.
Ако една майка тепърва започне да снася пило, има някакъв шанс да снесе няколко пити с пило, и то да стане на зимни пчели. За да се случи това обаче трябва да са изпълнени следните условия:
1. Есента да е топла с малко валежи и много слънчеви дни (циганско лято)
2. В семейството да има достатъчно на брой МЛАДИ ЛЕТНИ ПЧЕЛИ, които успешно да отгледат пилото на зимните пчели.
Ти не отговаряш на условие 2, а условие 1 зависи от късмета ти. Имаш малко живи пчели, които няма да могат да отгледат пилото, дори и майката да снася с големи темпове. Всъщност ти имаш една много слаба отводка, която се нуждае от поне 2 месеца време, за да стане на свястно семейство. При това положение оцеляването на отводката през зимата е почти невъзможно.
Обединяването на това семейство с друго също почти нищо няма да помогне. Този 1 кг. пчели са летни пчели, които ще умрат през септември, и почти с нищо няма да допринесат и за новото семейство. Дори може да стане по-лошо - ще ядат от медовите запаси, ако се случат няколко дъждовни дена подред (а те ще се случат).
Има и един предполагаем плюс - съществуващите пчели да не са амортизирани, тъй като от доста време няма почти никакъв летеж. Възможно ли е само да са сваляли сиропа по питите?
0899946746 Поздрави, Емо.
http://www.sigmaprovadia.com/bg/prod...roduct143.html
Този антибиотик става ли да го ползвам за пчелите ?
Става да го използваш СРЕЩУ пчелите, ако им имаш зъб .....![]()
Казаха ми че дако е за пилета пак става за пчели ?
И кой е този велик пчеларски учен, който ти го е казал това?
Ето аз пък ти казвам да зазимиш пчелите с пържени кюфтета с кисели краставички (вътре в кошера), а в хранилката да им сипеш 20-годишна ракия, ама двойно препечена (преварена). Това е елексир за хора, сигурно ще става и за пчели. Ще ме послушаш ли?![]()
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))