Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 18 от 39 ПърваПърва ... 8161718192028 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 171 до 180 от общо 494

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    Колегата Илиев, най добре да си купи готови питки на Евротом, вече има и други вносители. Казвам това от личен опит, и аз си мислех , че лесно се меси, но не е така, това си е хамалогия. Особено за начинаещ пчелар е рисковано, защото няма да омеси добре питките и после меда се отделя от питката и се разтича и става опасно. Това е моят съвет. А да не говорим и за прогнозите, след 3 дни времето се оправя, така че и в хранилките да сложи твърдата храна, те ще се качат и ще си я вземат.
    Гена не съм съгласен че меда от питката ще се разтече.1КГ мед загрят на водна баня до втечняване + 3,5кг пудра захар,умесени добре няма как да се разтече.Питките ги правя по около 1,5кг.увивам ги в един кат марля или тензух и директно върху рамките.Иначе ако се налага да правя повече(20-30кг)бих се замислил за някаква механизация,но небих се отказал от питките.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Ползвам проста механизация и малко хамалогия. Една доза се състои в следното 9 кг пудра захар 3 кг мед предварително подгрят, половин - един литър вода в която разтварям кило прашец и това нещо го бъркам с бъркалка за бои, но и бормашината е специална 0-800оборота иначе обикновената може да ти счупи ръцете, докато стане хомогенна смес. След това го доомесвам на ръка. С две дози правя 44 питки по кило. Цялата операция с поставянето им в найлонови пликчета и разточването им ми отнема 4 часа.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    А защо поставяте домашно направените питки в полиетиленови торбички.Какво е предимството?

Почетен Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Тази година началото на февр.правих за 9 те си сем. и няма да повторя.То беше бъркане, месене , точене та свят ми се зави и то за 9 семейства, а ако са повече не ми се мисли .След тази операция си купих готови и разбрах, че живота може да бъде и по- лесен. :D
    Силата присъства там, където работи мисълта.

Наблюдател
    Регистриран
    29.09.2010
    Ако сметнем по метода на г-н Бонев 9 кг х 2 лв. (пудра захар от Лидъл) + 3 кг х 7 лв. (собствен нереализиран мед) прави 12 кг питки за 39 лв. По тези сметки 1 кг. храна = 3,25 лева. Готовата на Евротом е 4 лв. за 1 кг , но всеки си избира с какво да подхранва.Ако една доза е 12 кг. от две дози ще се получат 24 кг или 48 питки по 0,5 кг а не по кило, както сте го описали.

Автор
    Регистриран
    09.01.2011
    Проблема се състои в това, че не знаеш какво има в ЕВРОТОМ-а, а не толкова, че се явява някаква минимална разлика в цената, но всеки си решава сам за себе си.
    Вдъхновяват ме позитивните хора от които съм заобиколен.

Цитат Първоначално публикувано от Angel_A
    Проблема се състои в това, че не знаеш какво има в ЕВРОТОМ-а, а не толкова, че се явява някаква минимална разлика в цената, но всеки си решава сам за себе си.
    Храната на Евротом е 100% изкуствена. Лошото е, че това не е естествената храна за пчелите, но ти гарантира, че няма да вкараш някоя болест в кошера.

Медала има 2 страни.

Автор
    Регистриран
    09.01.2011
    Именно точно поради тази причина предпочитам да ги подхранвам с мой чист мед без каквито и да било допълнителни добавки.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    А какво целиш с това подхранване?

Автор
    Регистриран
    09.01.2011
    Подбудително пролетно подхранване за стимулиране яйценосната дейност на майката (някои колеги практикуват разпечатване на медни пити по същата причина), но лично аз предпочитам да давам захаросан мед (специално държа 6 кошера на жълт трън и слънчоглед за да имам такъв мед който захаросва). Предпочитам да го давам по този начин понеже пчелите ми са високо в планината и си мисля, че разпечатването на пита с мед ще ми отнеме доста повече време отколкото подаване на плик със захаросан мед, а от там следователно и охлаждане на пчелното гнездо.

Страница 18 от 39 ПърваПърва ... 8161718192028 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •