Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 18 от 29 ПърваПърва ... 8161718192028 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 171 до 180 от общо 285
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Сигурен съм че много от над 90-годишните нямат твоя късмет да имат щори. С това не се е свършил света я.

Както и да е, означава ли че като някои цигани не плащат ток, трябва да го направят безплатен? - И аз така мисля, но ако тръгнем в тази посока, скоро всички ще останем на тъмно.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Потребител
    Регистриран
    18.02.2012
    Пчеларски район
    Свищов, В. Търново
    И на мен ми се иска да се изнеса в гората, но да има ясни правила каде да се настаня и никой да неми закача пчелина и все пак кошерите нямат(за сега) кранче и все някаде трабва да си извъртиш, съхраниш и разфасоваш меда; някаде все пак трябва да стоят центрофугата, разпечатващата машина, хомогенизатора, восъкотопилката тенекета, варелите, корпусите, стая за отдих и почивка, тоалетни, място за пушачи все пак Европа е тва. Значи не говорим за тия с по 10-тина кошера те да си настаняват кадет си щат . Аз за сега съм в края на селото и от двете страни на двора има по 2 изоставени двора заприличали на гора отсреща същата работа, а зад мен са вече пасищата. И все пак немога да спра пчелите да ходят на поставите на селската чешма, където ходят и офцете на местните овчари. За моя радост за сега несъм имал упреци нищо, че повечето жители в района са доста зависливи. Все пак небих си настанил кошерите в гъсто населен район, но според мен в селата не е проблем имайки впредвид, че те с всеки ден се обезлюдяват да дава господ здраве на хората ама и мойта баба- пазач удари 80 та неми се мисли какво ще е след 10 години. Сега за Англия ще разкажа какво съм видял щото в Украйна са на същото дередже като нас. Та докато си режех салатите по английските полета покрай тия студентски бригади и като любител на природата на обедната почивка навлезнах в горичката край полето и хоп изненада 20-тина МК на 2 корпуса по 2 на палет разхвърляни все едно са ги исипали та приближих да видя има ли пчели - преливаха и това на 30 метра от нас 20 маймуни с ножове, употени, но по нищо не съм подозирал че може да има пчели и никои от нас не е пострадал. На друго поле пък бяха на поляната до къмпинг за каравани. Та според мен нетрябва да се гледа толкова на дали мястото е населено или не, а каква е гъстотата на населението.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.01.2012
    Пчеларски район
    Шумен
    Изваждането на кошерите от населените места би било огромен катаклизъм за Българското пчеларство.Вероятно част от пчеларите,които се занимават професионално биха намерили някакво решение,но не и хора с малки и средни пчелини.
    На срещи с пчелари ,някой бе споменал за статистика според която смъртните случай от ужилвания от пчели в България са по малко през годините отколкото загиналите от нападения на кучета.
    Ако ще се въвеждат някакви ограничения,може би те трябва да бъдат за отстояния от оградата на съседа,(което поне според мен в момента не може да се каже голямо) или жилищни сгради ,а не за цялостно изкарване на пчелините от регулация.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от volen777 Виж публикацията
    И на мен ми се иска да се изнеса в гората, но да има ясни правила каде да се настаня и никой да неми закача пчелина и все пак кошерите нямат(за сега) кранче и все някаде трабва да си извъртиш, съхраниш и разфасоваш меда; някаде все пак трябва да стоят центрофугата, разпечатващата машина, хомогенизатора, восъкотопилката тенекета, варелите, корпусите, стая за отдих и почивка, тоалетни, място за пушачи все пак Европа е тва. Значи не говорим за тия с по 10-тина кошера те да си настаняват кадет си щат . Аз за сега съм в края на селото и от двете страни на двора има по 2 изоставени двора заприличали на гора отсреща същата работа, а зад мен са вече пасищата. И все пак немога да спра пчелите да ходят на поставите на селската чешма, където ходят и офцете на местните овчари. За моя радост за сега несъм имал упреци нищо, че повечето жители в района са доста зависливи. Все пак небих си настанил кошерите в гъсто населен район, но според мен в селата не е проблем имайки впредвид, че те с всеки ден се обезлюдяват да дава господ здраве на хората ама и мойта баба- пазач удари 80 та неми се мисли какво ще е след 10 години. Сега за Англия ще разкажа какво съм видял щото в Украйна са на същото дередже като нас. Та докато си режех салатите по английските полета покрай тия студентски бригади и като любител на природата на обедната почивка навлезнах в горичката край полето и хоп изненада 20-тина МК на 2 корпуса по 2 на палет разхвърляни все едно са ги исипали та приближих да видя има ли пчели - преливаха и това на 30 метра от нас 20 маймуни с ножове, употени, но по нищо не съм подозирал че може да има пчели и никои от нас не е пострадал. На друго поле пък бяха на поляната до къмпинг за каравани. Та според мен нетрябва да се гледа толкова на дали мястото е населено или не, а каква е гъстотата на населението.
    Подкрепям това мнение - истината е в компромиса и "златното сечение". Глупаво е да се опиташ да махнеш пчелините с по 10-20 кошера от малките села, където те са и занимание и добавка към мизерната пенсия на старите хора. Още по-глупаво е да издигаш идеята, че местото на пчелина е едва ли не на покрива на "Шератон" или до оградата на детската градина, защото това било "екологично". Просто трябват ясни критерии за количества и отстояния.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Малко изчисления, за да прецените каква е опасността от пчелите:

Ако приемем, че в един кошер има около 30 000 летящи пчели, то тогава в пчелин от 50 кошера има 1.5 милиона летящи пчели. Нека да приемем, че тези пчели са разпределени равномерно в зависимост от разстоянието. Тоест нека да приемем, че на 2 пъти по-голямо разстояние летят два пъти по-малко пчели. Има логика в това разсъждение, защото пчелите предпочитат близките разстояния, и колкото е по-голямо едно разстояние, толкова по-малко пчели ще си направят труда да го прелетят. Знам че тука ще извадите от 1000 кладенеца вода, но все пак трябва да приемем нещо, за да можем да изчислим друго нещо.

И така - деля зоната от 0 до 3 километра на 10 равни зони от по 300 метра. Във всяка една зона едновременно присъствуват по 150 000 пчели (1.5 млн. / 10 зони). Най-първата зона от 300 метра я деля още веднъж на 10 подзони и във всяка една от тях едновременно ще присъствуват по 15 000 пчели. При това положение се получава следната таблица на плътност на пчелите на квадратен метър:

30 метрова зона - 53 броя на кв.м.
    60 метрова зона - 13 броя на кв.м.
    90 метрова зона - 6 броя на кв.м.
    120 метрова зона - 3 броя на кв.м.
    150 метрова зона - 2 броя на кв.м.
    180 метрова зона - 1 брой на кв.м.

От тази таблица можем да си направим извода, че за да има НОРМАЛНО и БЕЗОПАСНО присъствие на пчели в района на една жилищна сграда или детска градина, най-близкия пчелин трябва да е на поне 200 метра !!! По-близко е опасно !!! Съществуващите разпоредби за 10 метра от оградата са направо смешни. Ами че то на такова разстояние има плътност от 477 пчели на квадратен метър !!!

За да сведем опасността от ужилване на едно дете до само 3 ужилвания, трябва да гарантираме, че то е отдалечено от пчелина на поне 120 метра !!! Ако искаме ужилването да е само едно, то метрите трябва да са 200 !!!

ПС: Нищо лично. Числата по-горе не съм ги измислил аз. Просто сметките ги извадиха такива, каквито са. Самият аз като ги гледам, се ужасявам, и от сега нататък за себе си ще приема числото 200 метра за отстояние, а не 100, както го правех до момента.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Напълно съм съгласен с тези изчисления! И за сигурност бих добавил към тия 200м още 100. А на мераклията да ги слага в съседство с детската градина бих му намазал бузките и ръчичките с мармалад, като на току що закусило дете и бих го вързал за един час за оградата на градината!
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    За да се поуспокоите и двамата, обърнете сметките в куб. м. После разделете на 2 или на 3 и готово.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Съмнявам се че по горните изчисления са верни. Тази година поставих 60 кошера буквално до огромен слънчогледов блок, дори и при най усиления цъфтеж на слънчогледа и при възможно най благоприятно време на квадратен метър съм виждал я има , я няма по 3-4 пчели. Подобна висока концентрация на пчели съм виждал само при цъфтежа на овошките и то когато дърветата са единични бройки, тогава те се превръщат в жужащи елхи.

Наблюдател
    Регистриран
    17.02.2011
    Eстесттвено,че е така,притежателите на по 50 и повече пчелни кошера са виждали колко пчели има непосредствено до оградата и на 10, и 20 и т.н метри ,колко ужилвания има самия пчелар когато сред кошерите,но не ги отваря и се занимава с др.работа по пчелина.При мене в съседство от години се заформя нещо като борса за винено грозде където пчелите са десетки на щайга (последно време предлагат и мелене на гроздето) Все щеше да съм разбрал ако имаше поне 1 нажилен...колеги та ние сме пчелари... това е несериозно защото се надявам никой все още да не отглежда африканизирани пчели,нашите раси не НАПАДАТ и на 10тина м от кошера...
    Отделно, всеки тук е попреглеждал клипчета с пчелини в булонския лес,парижката опера и др.под...Но не бих се учудил на нищо...,имам познат затвориха му хлебарничката заради някакви изисквания,който никъде другаде не са толкова строги,той е свестен мъж , беше работил в Испания и в ъв Франция и не си го измисля това.
    Нека не се коментират нещата с изчисления ,за това си има Статистика,има и пчелари които от опит знаят колко проблеми са имали с жилене, а и всякакви пакости причинени от пчели,кози,прасета ,свободни коне,бездомни кучета....

Наблюдател
    Регистриран
    11.02.2013
    Законодателят не е изчислявал точно така разстоянията, защото ако към вашите пчели прибавим и на останалите от селото ще се получи по 100000 на кв.м. Примерно има села с пчелни кошери по 1500 и нагоре. Разстоянието е така избрано (2 м. висок ПЛЪТЕН зид), че в посоката на летене пчелите като се вдигнат те не се снишават и се предполага, че ще надскочат съседа. Освен това пчелите не ходят навсякъде. Само разузнавачките щъкат в близост, а основния пакет пчели лети по пашите. При силно нектароотделяне пчелите не жилят толкова защото не възприемат животното (дори и човека) като конкурент. Жилянията стават по дворовете когато има изпотен човек (честа практика) или да мирише неприятно, а и на парфюми (цигари, алкохол, дезодорант, одеколон, бензин - затова циганите са предпочитани от пчелите..ха-ха) особено в близост до кошер. Предстои подписването с ЕС на регламент, че от 2014 г. пчелите да се изнасят извън населените места. Но нито едно наше правителство няма да подпише такова споразумение, защото на запад вече знаят, че от България идва хубав мед и изнасянето на семействата е свързано с кражби. Но не е изключено някой като Меглена Кунева да се изсере на метено.

Страница 18 от 29 ПърваПърва ... 8161718192028 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •