Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 18 от 82 ПърваПърва ... 816171819202868 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 171 до 180 от общо 817
    Цитат Първоначално публикувано от iris
    Цитат Първоначално публикувано от advanced
    Здравейте, изчетох целия форум за няколко дни но не успях да намеря информация за моя случай.
    Става въпрос за преместване на ДБ в МК без подрязване на питите - ами с приставка корпусче 7см. Намислил съм следното:
    1. Премествам плодниковите пити в корпус + наставка 7см.
    2. За разширение поставям корпус ЛР
    3. Когато пчелите усвоят корпуса, тоест майката е горе и е организиран плодника горе, този корпус с майката се поставя като първи, отгоре се поставя ханеманова решетка. След решетката можеш да поставиш магазин с основи или корпус с основи, а върху него, първия плодник, който е с ДБ пити.
    4. След като ДБ питите се освободят от пилото, можеш да ги центрофугираш и да използваш меда за подхранване на пчелите.
    Защо за подхранване на пчелите?! Какво му е на меда та само за подхранване да става?!?!?

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Задаваш въпрос отговора, на когото знаеш.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Обясних подробно въпроса си, явно си губя времето, което всъщност ще ми даде отговори на въпросите ми..
    ..желая богата паша и късмет.
    Прочети поста ми по-осторожно и ще видиш, че съм ти отговорил.Когато увеличиш обема вертикално майката винаги отива да снася горе. Получава се нещо, като ''правилото'' на ниския и високия таван. Ако искаш да стане по-бързо ''прехвърлянето''забрави да слагаш отгоре магазин ами направо слагай корпус ЛР.

п.п.всъщност iris доста изчерпателно ти отговаря.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2011
    Благодаря iris! Това е точния отговор на въпроса ми.

Цитат Първоначално публикувано от iris
    3. След запълване на магазина добавям 2-ри корпус между магазина и корпуса.
    4. След запълване на втория корпус, връщам питите и пчелите по тях в ДБ и им придавам майка и ги готвя за зимуване.
    3. След запълване на магазина /вече корпуса/ добавям 2-ри корпус.
    4. След запълване на втория корпус, връщам питите и пчелите по тях в ДБ и им придавам майка и ги готвя за зимуване /в този корпус с ДБ пити вече сигурно няма да има нелтящи пчели и пило, с които да направиш ново семейство/.

Затова трябва да махнеш ДБ плодник и да направиш отводка с него, докато в него има пило и нелетящи пчели, които да останат в отводката. Това е, когато семейството е започнало да организира плодник в 1-вия ЛР корпус, но и долу в ДБ плодник има пило. Трябва да избереш момента.

Като махнеш ДБ плодника всички летящи пчели от него ще се върнат на старото място. Точно в този момент, ако входа на отводката не е добре стеснен и при тези връщащи се пчели може да стане ограбване на отводката.

След преместването на отводката /ДБ плодник/ можеш да поставиш магазин или корпус на семейството в ЛР. Ако поставиш магазин, може би е по-подходящо за случая, защото пчелите ще са по- на тесно и по-бързо ще го усвоят и дори запълнят с мед.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Моля, дано ти е от полза.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Това е, когато семейството е започнало да организира плодник в 1-вия ЛР корпус, но и долу в ДБ плодник има пило. Трябва да избереш момента.

Като махнеш ДБ плодника всички летящи пчели от него ще се върнат на старото място. Точно в този момент, ако входа на отводката не е добре стеснен и при тези връщащи се пчели може да стане ограбване на отводката.
    За улеснение да сложи долу една ЛР пита с разновъзрасно пило. Това при положение, че е изтърван момента.
    А за да не стане кражба може да раздалечи двата кошера на еднакво разстояние така летящите пчели ще се разпределят.
    Така ново/сформираната отводка може и сама да си произведе майка.

п.п. по подобен начин размножавах моите първи семейства.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Варненски
    Споделете ние по руския стандард на кошери ли сме
    Ако двама човека имат по една идея и нея споделят ще си останат само с нея но ако си я споделят и двамата ще имат по две.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    В какъв смисъл?
    До колкото съм запознат при руския ''стандарт''
    две магазиинни пити се равняват на една плодникова ДБ
    пита.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Варненски
    става вапрос за лр кошер
    Ако двама човека имат по една идея и нея споделят ще си останат само с нея но ако си я споделят и двамата ще имат по две.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Корпусната система ЛР си е с ЛР ''стандарт''. Има и други комбинации, които пак са си корпусна система,но точно какъв стандарт не съм наясно.

Страница 18 от 82 ПърваПърва ... 816171819202868 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •