Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 18 от 149 ПърваПърва ... 816171819202868118 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 171 до 180 от общо 1485

Тема: ВАРОАТОЗА

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator
    Заради VSH -то си позволявам тимол, че дори "прегрешвавам" и с ОК в отделни случаи, иначе изяждат пилото в килийките с акар. Ако не друго, намалява производителността.
    Тоест, слагаш тимола и оксаловата киселина, за да не си изяждат пилото, така ли? Заради развитото си хигиенично поведение спрямо вароа /VSH/? Предпочиташ да третираш и да се освободят от акарите преди да си изядат пилото?

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Глупаво а? Създаваме си целия този труд да селектираме устойчива на акари пчела, а после пак я третираме? ....При линейно развъждане използваме близкородствено съешаване, което няма как, предизвиква прошарено пило, а после търсим тази измежду всички със перфектно изглеждащо пило, без пропуски? .... Създаваме пчела неспособна дори да се възпроизвежда по естествен път (т.е. като умре майката ако не му се постави друга, умира и семейството), дори такава неспособна сама да отглежда пило, а я използваме за разплод?
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Автор
    Регистриран
    27.01.2012
    Пълни глупости-колегата вярва на всичко написано в интернет,дотука от изнесеното на снимки виждам само гладуващо семейство -къде е медовия венец???Даже на едната май се вижда и варовито пило.Ще измучат сока от какавидите но когато са гладни ..и ако изхвърлят тези пчели би следвало семейството да чисто вече но все пак казва че третира? Близко родственото размножение не е проблем при пчелите ,даже утвърждава техните показатели,щом толкова години пчелите в един регион си съществуват ,партеногенезата отдава го е доказала. wink;

Автор
    Регистриран
    27.01.2012
    ....При линейно развъждане използваме близкородствено съешаване, което няма как, предизвиква прошарено пило,
    и това не е вярно -пило от рамка до рамка и то от пчелин който е създаден почти от един кошер!?

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Глупаво а? Създаваме си целия този труд да селектираме устойчива на акари пчела, а после пак я третираме? ....При линейно развъждане използваме близкородствено съешаване, което няма как, предизвиква прошарено пило, а после търсим тази измежду всички със перфектно изглеждащо пило, без пропуски? .... Създаваме пчела неспособна дори да се възпроизвежда по естествен път (т.е. като умре майката ако не му се постави друга, умира и семейството), дори такава неспособна сама да отглежда пило, а я използваме за разплод?
    Глупаво, странно, куриозно, безсмислено - не знам как точно се нарича това. Но както и да се нарича, има хора, които живеят добре от това, както се разбира от написаното от Скутелатор. Явно има смисъл за някого.

Ще се опитам да си представя, какво става с акара, като излезе от килийката на изядената какавида. Сигурно се покатерва на друга пчела, изчаквайки да попадне в нова килийка на пило, където ще се размножава. Ако са толерантни пчелите, това означава???, че те ще си съжителстват с голямо количество акари, докато тези акари се намножат до такава степен, че уморят пчелите по един или друг начин. А ако са устойчиви пчелите, означава???, че пчелите сами ще се самоизядат, изяждайки пилото си?
    Не можем да надскочим и да сме по-велики от Природата. Селектирани за устойчивост или толерантни към вароа или неселектирани, се налага да бъдат третирани пчелите, за да им помогнем да оцеляват. Само трябва да уцелим точната доза и точното средство за третиране.
    Така ми изглежда на мен картинката, която описа Скутелатор.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Радвам се че си намерил повод да се похвалиш, но щом го поставяш в контекст на линейно развъждане, би ли споделил коефициената на инбридинг на пчелата която си снимал? След като ти са известни и бащината и майчината линия , не би трабвало да е проблем.

Моите ги държа между 0,250 и 0,5 (тези които са за мед), а скоростта на инбридинг за поколение е обикновено 1/8( като до сега съм прибягвал до съешаване майка-дъщеря само 4 пъти, което е 1/4)
    За бащина линия обикновено използвам такава с коефициент близък до 0,5 или за предпочитане по-висок.

Имам и пчели от линия с коефициент близък до 0,8
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Ирис, просто исках да кажа че нещата не са черно-бели. Ако бях ти отговорил с прав текст, масово щяха да започнат контра-коментари, оплювайки ме по един или друг начин.

Главаната ми цел е да максимизирам икономическата ефективност. Ако правя нещо, то не означава че е практика, нито пък отделен случай. И във двата случая е провокирано с оглед на икономическата ефективност.

Ще се опитам да си представя, какво става с акара, като излезе от килийката на изядената какавида. Сигурно се покатерва на друга пчела, изчаквайки да попадне в нова килийка на пило, където ще се размножава.

Акарът не може да живее вечно, обикновено той живее толкова колкото да остави поколение. В повечето случаи след като бъде изкаран от килийката, бива изхвърлян извън кошера(което не е задължително), сам пада на дъното, или умира.

Устойчивите на акара пчели всъщност много успешно се справят в борбата с него - когато умишлено се поставят заразени с акар пити (или майката се постави в бъкащ с акари кошер) акарите доста бързо намаляват и достигат равновесно ниво.

Хигиената при пчелите е първата линия на защита.
    Означава ли че селективаните за хигиеничност пчели ( и проповядвани като силно устойчиви на болести) , при наличие на АГ семейството по-бързо остава с много малко люпещи се пчели и накрая умира? Това го може и гнилеца!

Ако са толерантни пчелите, това означава???, че те ще си съжителстват с голямо количество акари, докато тези акари се намножат до такава степен, че уморят пчелите по един или друг начин.

Не, просто толерантните пчели имат по-висок праг на поносимост. Те биха оцелели при нива на акара, при които останалите пчели биха загинали.

Селектирани за устойчивост или толерантни към вароа или неселектирани, се налага да бъдат третирани пчелите, за да им помогнем да оцеляват. Само трябва да уцелим точната доза и точното средство за третиране.

Кога за последно някой от вас е третирал за акароза (трахеен акар)? Или пък някой от вас да е виждал мехурчест гнилец на живо? Аз да - и за двете.А може би няма кошер в България където и двете неща да не присъстват (без да предизвикват заболяване)...

Наблюдател
    Регистриран
    08.11.2011
    Според мен акарицида който пчелите сами са "синтезирали" се нарича перга. Та бих искал да ви попитам , какво количество перга имате в кошерите си през есенно зимния период.?

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Скутелатор, мисля, че много малко хора /аз поне не съм от тях/ разбират нещо от генетика или селекция, така че не би трябвало да се страхуваш много от оплюване и контра въпроси. :D

Благодаря, че направи картината по-ясна.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    А по повод прошарването на пилото от снимките, които пусна Скутелатор: като видим такова прошарване в семействата си, хич да не се притесняваме, може пък да сме си селектирали силно хигиенични пчели. wink;

Страница 18 от 149 ПърваПърва ... 816171819202868118 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •