Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 17 от 82 ПърваПърва ... 715161718192767 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 161 до 170 от общо 819
    Цитат Първоначално публикувано от yuri
    Ако още са годни, зад преградната дъска. Но ако са стари и черни, направо ги претопявай. Прегледай форума, някъде беше писано за "мацерирането", така ще извлечеш най-много восък от тях. Ако още има мед по тях, разпечати го всичкия и ги постави зад дъската за почистване и после ги топи.
    колега за мацерирането не намирам нищо в форума.
    ще ги разпечатам, още утре и ще ги оставя да ги почистят. наистина са стари и много черни. като стесня утре кошера и ги поставя зад дъската да стесня ли и входа на кошера?

Ами незнам колко е в момента. Остави го не повече от 7-8 см, но и не го стеснявай по-малко от 5 см за да има и достатъчно свеж въздух. А за мацерирането, като ми остане време ще опиша в темата за добиване на восък.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    По принцип стесняването се прави рано напролет, макар че времето все още е нестабилно, можеш пак да го направиш. Най добре е утре по рано ги отвори и виж както са свити колко междурамия с пчели има. На толкова пити стесни, като можеш една в повече да оставиш, защото вече дневните температури са по-високи и кълбото през деня е разпуснато. Не зная в каква посока ти гледат кошерите, но ако си спазил правилото юг-югоизток, като застанеш зад кошера, дясната страна ти е по топлата. Обикновено там първата рамка до стената е с прашец и нектар, след това следват питите с пило. Обикновено пчелите топлят пилото и са по питите с пило. От ляво на гнездото са питите със стар мед и празните пити. Отделяш ги настрани и слагаш една преградна дъска между тях и тези с пилото. Така че питите с пило да са ти от дясно на преградната, а тези с меда или празните да са от ляво на преградната дъска. Ако няма мед по питите, подхранвай редовно, ако има първо разпечатваш меда в обсега на гнездото и след това този мед зад преградната дъска, като всеки разпечаан мед напръскваш с водичка с пулверизатор. Така хем по бързо го оползотворяват, хем не променяш влажността в кошера. За да преработят стария мед, пчелите използват влагата от гнездото и така за сметка на влажността на пилото. Говорми за стар мед, не за пресен нектар. Като видиш след 5-6 дни че добре се покриват питите в гнездото с пчели и почти всички пити са осеменени, тогава взимаш една рамка зад преградната дъска, напръскаш я с водичка и я слагаш между рамките с пило, в началото на пролетта когато е студено още, тогава се слага до пилото. Пчелите не търпят празно пространство между пилото и веднага изчистват стария мед по рамката, изчистват я и майката я осеменява.И так правиш докато се изпълни целия корпус с рамки и пчели и след това слагаш магазина отгоре. Ако видиш че силния кошер става доста силен, взимаш от него една рамка със запечатано пило без пчелите и слагаш в по-слабото. Много неща са ти неясни, искаш бързо да научиш всичко и затова си объркан и затова ти казвам да не бързаш. Иначе не ти ли изпълни корпуса с пчели, не слагай основи за градеж, макар, че надявам се от следващата сдмица вече ще е подходящо. Зависи от района , надморската височина, климатчните условия и силата на пчелното семейство. Силния ако ти емного силен, вземи една рамка с пило и сложи на по-слабия, а на мястото на рамката с пило, сложи основа за изграждане. Слабия засили ли се , и дойде ли пашата, слагай по една основа за градеж и през 4-5 дни проверявай дали е изградена и слагай следваща. Успех.

благодаря за съветите утре ще направя всичко което казахте/ мен ме притесняват рамките че са доста стари и восъка си е направо черен по тях. та затова мислех да сложа основи за градеж.но утре ще стесня кошера ще отнема 2 пити и ще го оставя на 10.а за градеж може да оставя само в силния кошер, та да се занимават с нещо докато дойде пашата. не че в двора ми няма какво да носят де. аз причината поради които взех кошерите са 2 основни. 1- здравословни проблеми с костите а знам че пчелите помаг доста, и дори съм се обедил от опит.
    2 е че двора на къщата ми е 13 декара. имам 6-7 липи доста големи около 20тина метра. без да броя овощната градина която сам съм засадил някога. в двора имам и рекичка която минава в дерето зад кошерите. а отсреща срешу къщата е само акация, кестен, лозови насъждения, овощни градини и..... поляната в която съм настанил тези 2 кошера да не кажа голяма дума ама може би няма билка която да я няма в тази поляна. тези дни ще снимам кошерите както отвън така и от вътре та да видите по добре на какво дередже са. и същевременно ще снимам местноста и двора около къщата. та да видите местото за бъдещия ми пчелин ( живот и здраве де) да се ошлаифам в тази наука пчеларството.амбициии голями нямам за бизнес и тем подобни.. мисля да гледам най много 10 15 кошера за собствени нужди.че родата е голяма

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Късметлия си.
    Направо слагай магазините в такъв случай.
    Поздрави и успех.

колеги току що прегледах кошерите....
    равносметката е следната.
    1. отказах се да стеснявам кошера. след като го отворих с удоволствие открих че на 11 от рамките си има бол пчели. къде с късмета на начинаещия, а и не без вашата помощ, съм успял да го засиля.
    2. видях вече и с собствените си очи младо пило. ( незапечатано) пило има до 8-9 пита.търтиевото ми пило е сравнително малко. това се отнася и за двата кошера.
    3. работих сравнително бързо, и без да използвам пушалката много. само 2-3 пъти подпуших и то леко. за да не нарушавам ритъма на пчеличките.
    4. кошера който беше до преди дни по слаб, се задоволих само да му постесня входа с около 2-3 сантиметра. така мисля да е най много за 7-8 дена. след което ще го погледна набързо на какво дередже е, и според случая ще го отворя напълно.
    5. мисля да ги подхраня още 1-2 пъти с сироп 1 към 1 или 1 към 1.5.с цел да ги засиля. и ако всичко е наред началото на другата седмица слагам по 1 магазин на кошер.живот и здраве ако са добри работнички, и времето е благосклонно да има добра и силна паша, може да им сложа и вторите магазини. но това ще го мисля като му дойде времето, ако дойде де.
    6. НАЙ ВАЖНОТО.... АКО НЕКЪДЕ ГРЕША В ПРЕЦЕНКИТЕ СИ, ЩЕ СЪМ СТРАШНО БЛАГОДАРЕН АКО МЕ ОТКРЕХНЕТЕ.
    ПОЗДРАВИ ЗА СЕГА НА ВСИЧКИ КОЛЕГИ. СТРАШНО МНОГО СЪМ ВИ ЗАДЪЛЖЕН И БЛАГОДАРЕН НА ВСИЧКИ.
    ИЗВИНЯВАМ СЕ ЗА ДИАЛЕКТА НА КОЙТО ГОВОРЕ И ЗА ЕПИТЕТИТЕ, НО ИЗКАЗА МИ Е ТАКЪВ. НЕ МОГА А И НЕ ИСКАМ ДА ГО ПРОМЕНЯМ. ГОРД СЪМ ЧЕ СЪМ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА.
    ОЩЕ ВЕДНЪЖ БЛАГОДАРЯ ВИ МОМЧЕТА. А КЪМ СТАНКО ОСВЕН ДА МУ СТИСНА РЪКАТА МЪЖКИ И ДА ГО ПОЧЕРПЯ НЕЩО НЕ ВИЖДАМ КАКВО ДРУГО ДА НАПРАВЯ. ТОЙ МИ ВДЪХНА КУРАЖ ДА ОТВАРЯМ СПОКОЙНО САМ КОШЕРИТЕ И ДА ЗНАМ КАКВО И КЪДЕ ДА ТЪРСЯ.СТАНКО ПРИЯТЕЛЮ ПИЧ СИ ГОЛЯМ ЗА МЕН.АКО НЯКОГА МОГА ДА ТИ БЪДА ПОЛЕЗЕН С НЕЩО САМО КАЖИ.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Щом си от северозапада,удри уйно с двете цеви и тикай още от сега магазините.Имаш на 9 рамки пило - разширявай прецепвайки пилото и слагай директно магазин.Като видиш,че са пръснали медец в магазина - ама да има,не да се чудиш има ли няма ли,тогава тикаш по една основа (мисля,че беше питал и за това).

Подхранване със сироп 1:1 е достатъчно - няма нужда от по гъст.

Поздрави към колегата.
    Входа ще разширите скоро , така като гледам изсказванията на синоптиците може още и в Събота или Неделя ако познаят разбира се , понеже гледам прогнози за минимални температури от 18 градуса , а максимални от около 23 , дано и мен ме стопли най накрая.
    Поздрави към всички.

В такъв случай стесняването не само няма да помогне, а ще предизвика роене. Не го допускай.

Цитат Първоначално публикувано от yuri
    В такъв случай стесняването не само няма да помогне, а ще предизвика роене. Не го допускай.
    стесняването на кое?
    плодника или входа/../
    след като стесних входа след няма и 30 мин гледам пчелите живнаха. излязоха много повече отколкото друг път от кошера. облитането беше добро. от двата кошера днес пчелите са в добро настроение. носят прашец, седят на поилката, по предната дъска и прелетната дъска постоянно кипи някакъв живот.пчелите седят на дъските и се лутат наоколо. други носят прашец здраво. тук таме някой търтей пикира покраи главата ми и с голяма скорост влизат в кошерите.има и добро облитане на пчеличките. около кошерите се носи аромат и ухае на билки и природа. по което съдя че прашеа е в задоволителни количества. гледам че са изхвърлени по няколко търтея на земята и така..... ако се сетя нещо после ще го напиша. това е за сега от мен.

Страница 17 от 82 ПърваПърва ... 715161718192767 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •