Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 17 от 29 ПърваПърва ... 7151617181927 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 161 до 170 от общо 285
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    В такъв случай да забранят отглеждането на повече от една крава, овца, коза, прасе, или три кокошки, патки и т.н. Покрай тях се въдят мухи и други твари, които също са опасни (зарази, алергии...) за миризмите да не говорим.

Точно това имах предвид. По закон не може да отглеждаш добитък и други такива животинки в населените места. За България гратисния период изтече 2012 г. Преди тази дата беше достатъчно съседа ти да се оплаче (че му мирише или нещо подобно) за да дойдат и да ти разкатаят фамилията.

Интерсно, въпреки закона, нещата продължават да си вървят по самотек (явно на ветеринарните служби не им се занимава), другото още по-интересно нещо е че българското общество очевидно е също солидарно със закононарушителите, понеже го позволява и не подава сигнали при извършването на нарушения. Дори и когато при извършването му, той пряко търпи единствено негативни последици (миризмата....).

В развитите страни съзнанието е друго - ако те видят ( пенсионерите и без това си нямат друга работа освен по цял ден да дебнат съседите с бинокъл от прозореца) да извършваш нещо нередно - биваш моментално обаден на полицията, дори и ако въпросната "бабка" редовно си извършва абсолютно същото "престъпление".
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Имам въпрос към Бонев - не ми стана ясно в твоето предложение към МЗХ има ли точки, в които да искаш да бъде свален майкопроизводствения монопол или не? Това според мене е най-важното и се учудвам, че на срещите се обсъжда нещо друго. Ако сега пропуснем шанса си, после ще бъде много по-трудно.
    Има и точно там съм се концентрирал основно. Сега си подготвям защитата,че ми се наложи да изчета доста нормативни документи на ЕС.Ще трябва да бъда достатъчно убедителен защото ще ми се наложи да се боря и то само с аргументи защо монопола трябва да отпадне.
    На първото заседание стигнахме до там докъдето съм описал. Току що прочетох, че за следващото заседание трябва да имаме готови предложения относно настаняването на пчелнте семейства и критериите за представителност на една организация.
    За момента е язно че текста:
    (4) (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2011 г., в сила от 09.04.2011 г.) Когато общината и държавата продават земи -– частна общинска/държавна собственост, които са ползвани за пчелини над 20 години и върху които и в момента се отглеждат над 10 пчелни семейства, собственикът на пчелина има право да закупи при равни други условия ползваните от него земеделски земи или горски територии в размер не по-малко от 3 декара - за ниви, 2 декара - за ливади, и 1 декар - за овощни градини и гори.
    ще отпадне, защото по регламент това се тълкува като държавна помощ и ЕК ще наложи санкции.
    Мисля че е по-добре да предложим засега другото да не се пипа като текстове, защото при всички положения ще е в наш ущърб. какво мислите по този въпрос?
    Относно критериите Така както е поставен от МЗХ няма да има организация, която да ги покрие, та дори и всички да се обединят в една такава.

Пчели трябва да има във селото със сигурност!

Занимаваме се и със зеленчукопроизводство за опрашването на 2 декара краставици и 2 декара оранжерии домати също трябват пчели да опрашват иначе дърво.Не зная дали на някой му се е налагало да опрашва домати с Доматин , но на един наш колега зеленчукопроизводител му се налага всяка година и не мога да ви опиша какъв му е хала да опръсква всеки цвят на домата за 8000 растения.Като дойде на село първо влезе в оранжерията на комшията да огледа сорта домати който зася тази година , и когато видя пчели по цветовете на доматите се обърна и каза , ех късметлии сте вие ....
    Освен това си имаме и доста овошки в градините които се радват на щедрото внимание на пчелите , а след това ние се радваме на богатия добив на кайсии , череши, сини сливи, круши, ябълки и т.н.
    Така , че и в селото трябват пчели.
    Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.
    Алберт Айнщайн.

Потребител
    Регистриран
    24.10.2013
    (7)Браншовите организации да могат да участват по европейски и национални програми само тогава когато на общо събрание на организацията проекта бъде подкрепен от 50% отчленовете на същата...Мисля ,че така всеки пчелар ще има интерес да членува в дадена организация и реално да зависи от него на къде ще върви .Явно малко съм закъснял с предложението но съм нов във форума и още несъм му свикнал 100%
    Този пост е редактиран от вълк дивак; 01.11.2013 в 11:34. Причина: пропуск

Потребител
    Регистриран
    01.01.2012
    Пчеларски район
    Североизточен
    Колеги , кой от депутатите напъва министерството да изкараме пчелините от населените места?

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Пчелините и кошерите са две РАЗЛИЧНИ неща. Щом пчелинът е животновъден обект, то според европейските изисквания така или иначе няма място там. Освен това който иска да вади формира основния си доход от произвоство на мед, градската/селската среда не е най-доброто място за това. Който не ми вярва нека закара 2 -10 кошера в най-близката гора до населеното място, в което са пчелите му и нека сам направи разликата.

Никой не казва че растенията в селата трябва да останат без пчели, но това не означава да тероризираш съседите и те нищо да не могат да направят за това. ( няма да бъде прецедент в БГ). В гората е също толкова опасно да ти открадат кошерите, колкото и да ти ги отровят отмъстителни съседи на село. Вярвай ми има хора с по 100-200-500 кошера в задния си двор, съвсем различно е от това да имаш 2 кошера пред верандата (за естетика).

Аз пътувам по 130 км в едната посока до пчелите (което само в България се смята за налудничево), какъв е проблема за българския пчелар разтоянието което пътува да е 2-5 км?

И тъй като смятам че реформата в Българското пчеларство няма да се случи за една нощ ( да се изкарат пчелините извън населените места е не в ущърб на пчеларите, а в тяхна полза, въпреки че те едва ли са на същото мнение), предлагам компромисен вариант - АКО е възможно пчелините да бъдат оставяни в населените места, когато живеещите наоколо са напълно съгласни с това.
    Не че като се забрани, властите ще тръгнат да изпълняват стриктно закона ( мен ако питате, никой няма да си мръдне пръста и всичко ще си остане на книга -поредния неработещ закон), но човек трябва да има вратичка която да ти позволява законно сам да си чукаш главата. Просто ей така, заради принципа- защо трябва нарочно всички да се превръщат неволно във закононарушители за пореден път, от поредния "фиктивен" закон.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Потребител
    Регистриран
    01.01.2012
    Пчеларски район
    Североизточен
    Този сезон в Добричко откраднатите кошери са стотици.Ако ги изнесем в гората Господ да ни е на помощ....Ами придвижването по черните(горски) пътища, или сега ще кажеш да си купя високо проходима кола като на земеделците.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Виж, или по закон (животновъдните обекти) трябва да са извън населените места (което е различно от това някой да те накара да си закараш пчелите в гората) , или страната (т.е. ти) ще трябва да плащаш глоби. Тук не става въпрос дали ти харесва или не. Има си причина свинефермите да не се намират в непосредствена близост до клиентите където се пласира продукцията, напр. в центъра на София. (КАКТО НА ТЕБ ТИ СЕ СТРУВА НЕРЕДНО ДА СЪЩЕСВТУВА СВИНЕВЪДЕН КОМПЛЕКС В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ, ТАКА И ЗАПАДНИЯ МАНТАЛИТЕТ/НОРМИ НЕ МОЖЕ ДА ПРИЕМЕ ЖИВОТНОВЪДНИТЕ ОБЕКТИ ВЪТРЕ В НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА)
    Въпросът е как хем да бъдат изпълнени европейските изисквания, хем законно щом искаш (при положение че е безопасно) да си ти стоят кошерите кадето са.

Не може да искаш Слънцето да ти бъде загасено, щото рано сутрин ти блести и ти пречи да спиш. Глупаво е. Всики проблем може да се реши и без да се наврежда на останалите.

Относто горските пътища, щом не ти харесва да караш джипка, ми винаги може да закараш машини които да ти асфалтират горския път.
    Шегата на страна, аз също нямам високопроходима кола (не че имам нужда от такава). Ако се замислиш, реално и пчеларите във всички останали страни по света го имат този проблем със горските пътища, както и със кражбите ( макар и не навсякъде със същия интензитет, както тук), въпреки това пчеларството си съществува.

Ако си мислиш че аз съм врагът, щото мисля различно, просто си представи къде бихме стигнали с твоите представи за бъдещето.

Искам да споделя следното по темата.
    Отдавна излезе закон който гласи , че животновъдните ферми трябва да са отдалечени от населените места само , че най големия птицекомбинат на Балканите е точно под носът ми.Тоя ти ми чорбаджи има открити септични ями извън пределите на фермата си които не са обозначени и нямат абсолютно никакви заграждения - съвсем лесно някой може да цопне в тях.Мухите които въди са истинска напаст за селото, и в същото време в момента пръскат пилешките акита бакита по полето и като лъхне вятъра цял Добрич мирише на хубаво, а селото си мирише така нон стоп.Имаше жалби и още какво ли не - сами можете да се досетите какъв бе резултата.
    Така законите пак ще са за нас малките , а тея бонаци ще си правят каквото си искат.
    Защо си мислят , че пчелите като са изнесени някъде из горите не представляват заплаха за хората?
    Горите из мое село се славят със страхотни места за туризъм - пролетно и лятно време няма гора в която да няма хора тръгнали на пикник да берът минзухари , кокичета , синчец.Ако пчелите са в Горите какво ще се случи с тези хора.
    Много от парцелите са взети от ЧЗП и ЗП в реални граници - какво ще стане с тези работещи хора на полето в близост до гората където ще са нашите пчелини?
    Нещо не ми се вързва това с изнасянето, или по точно ако следваме логиката с колегите трябва да си ликвидираме кошерите.
    Ако ще се мисли за най лошото то тогава не трябва изобщо да гледаме пчели.
    И най накрая евала на този Европейски съюз - така хубаво ни изхлузи панталоните и ни се намести отздт , че сега можем само да стискаме зъби и да се съобразяваме със всичко.
    Поздрави.
    Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.
    Алберт Айнщайн.

Потребител
    Регистриран
    01.01.2012
    Пчеларски район
    Североизточен
    Дони, ако ми пречи слънцето.... от вечерта си пускам щорите. Враг е онзи хубостник от парламента дето напъва за точно тази промяна, ЗАЩО ЛИ? ЗАЩОТО Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ВНОСИТЕЛ НА КИТАЙСКИ МЕД В България! Познавам колеги по на 90 и повече години който си отглеждат пчели съвсем успешно.А обясни му на човечеца за евро законите.Просто не виждам къде ще ги дяна ако го приемат!

Страница 17 от 29 ПърваПърва ... 7151617181927 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •