Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 17 от 82 ПърваПърва ... 715161718192767 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 161 до 170 от общо 817
    Nic 59
    Guest

advanced - Не бих работил със три размера рамки. Ужасно е. Режи и опрости системата която си решил. Блокираш всеки размер рамка във корпуса за нея което за мен е голям проблем. Може да се повдигне дъното на Дадановия корпус и пак да ползваш намалените рамки. Корпусната 7см. надставка е по доброто решение защото можеш да сложиш корпуса втори докато моите рамки влизат в дълбоко дъно и остават като първи корпус докато се скъсят. Ако нямаш изградени основи /както е при мен/ според мен най добре е да изградиш основи които най много се ползват. Успех.

пп-И мах в редвид да се повдигне дъното на Дадановия кошер с фазер или нещо друго.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Малко ми убягна същината на проблема,за да се занимаваш така - не искаш да унищожаваш ДБ-те рамки т.е. да разбирам,че нямаш ДБ кошери (сандъци)?

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от advanced
    Здравейте, изчетох целия форум за няколко дни но не успях да намеря информация за моя случай.
    Става въпрос за преместване на ДБ в МК без подрязване на питите - ами с приставка корпусче 7см. Намислил съм следното:
    1. Премествам плодниковите пити в корпус + наставка 7см.
    2. За разширение поставям корпус ЛР
    3. Когато пчелите усвоят корпуса, тоест майката е горе и е организиран плодника горе, този корпус с майката се поставя като първи, отгоре се поставя ханеманова решетка. След решетката можеш да поставиш магазин с основи или корпус с основи, а върху него, първия плодник, който е с ДБ пити.
    4. След като ДБ питите се освободят от пилото, можеш да ги центрофугираш и да използваш меда за подхранване на пчелите.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2011
    Целта ми е да преместя 2 силни ДБ семейства (който са в 30 годишни кошери) в чисто нови ЛР. След като се развият добре в ЛР, вместо да изпръсквам меда от плодникови ДБ рамки, да ги отнема от ЛР заедно с пчелите и да ги заселя обратно в нов ДБ. ПРоблема е дали ще ми стигне един сезон с средно силна паша и дали виждате потенцялни спънки в този план.

Nic 59 - Да проблема с различните рамки е досаден. Имам ДБ семейства но искам да опитам ЛР. Ако остана доволен ще махна ДБ.

kando - Рамките са ми добри, не искам просто да ги ползвам за подхранка ами да настаня отново на тях семейство. Иначе имам 10-тина ДБ сандъци след основен ремонт

iris - За пръв път ще отглеждам пчели в този регион (Граово) незнам до колко е добра пашата. Има река и много върби, слънчоглед (който е на около 3-4км), както и огромни ливади който цъфтят. Имам несигурност от гледна точка на това, че искам добив на мед + изграждане на силно семейство в 1 сезон. За това си мисля първо да прибера добива от магазина и след това да ги развивам сериозно.. никога не съм работил с ЛР и за това незнам дали е възможно.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    На практика ти искаш да разделиш семейството и да изкараш мед. Много амбициозно.
    Ако е сигурен слънчогледът, той все пак е юли и с подхранване, силно при това, и задължително затопляне /там сигурно е по-студено/, би могъл да направш нещо.
    Пробвай да разшириш с корпус, а не с магазин, защото първата ти цел е прехвърляне. Изкарването на мед е второстепенно. Ако все пак пашата е добра и съберат мед, можеш да изкараш мед и от ЛР плодника, от светли пити, и после ще ги върнеш да ги осемени майката.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2011
    Преместих 12 ДБ в 10 ЛР рамки, като бракувах по 3 пити (бяха много зле) и сложих 1 нова. Сега са се нагъчкали сериозно, едва сложих таблата. До 1-2 дена ще им сложа корпус и почвам сериозна подхранка. От тук нататък е късмет, дано има паша. Жалко че не можах да чуя някакво мнение по-рано, но и сега не е късно - Благодаря!

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Tя сериозната подхранка не приключи, ли вече?
    Колегите вече точат зъби за рапицата,а ти за подхранка говориш.

Всъщност, какво мнение чакаш? Дали ще е ДБ или ЛР
    относно медодобива и т.н. все е едно и също, когато се работи с умисъл и на време.

Ако направим мислено напречен разрез на ЛР,ДБ или която да е система и ако пчеларя си е свършил работата ще видим, че пчелите и меда са еднакви приблизително, като като разположение така и като количество.

Тънкоста и удобството при системата ЛР
    е в гъвкавоста.

п.п. относно прехвърляния и рокади от една система в друга мисля, че е за отделна тема.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2011
    Обясних подробно въпроса си, явно си губя времето, което всъщност ще ми даде отговори на въпросите ми..
    ..желая богата паша и късмет.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от advanced
    3. След запълване на магазина добавям 2-ри корпус между магазина и корпуса.
    4. След запълване на втория корпус, връщам питите и пчелите по тях в ДБ и им придавам майка и ги готвя за зимуване.
    3. След запълване на магазина /вече корпуса/ добавям 2-ри корпус.
    4. След запълване на втория корпус, връщам питите и пчелите по тях в ДБ и им придавам майка и ги готвя за зимуване /в този корпус с ДБ пити вече сигурно няма да има нелтящи пчели и пило, с които да направиш ново семейство/.

Затова трябва да махнеш ДБ плодник и да направиш отводка с него, докато в него има пило и нелетящи пчели, които да останат в отводката. Това е, когато семейството е започнало да организира плодник в 1-вия ЛР корпус, но и долу в ДБ плодник има пило. Трябва да избереш момента.

Като махнеш ДБ плодника всички летящи пчели от него ще се върнат на старото място. Точно в този момент, ако входа на отводката не е добре стеснен и при тези връщащи се пчели може да стане ограбване на отводката.

След преместването на отводката /ДБ плодник/ можеш да поставиш магазин или корпус на семейството в ЛР. Ако поставиш магазин, може би е по-подходящо за случая, защото пчелите ще са по- на тесно и по-бързо ще го усвоят и дори запълнят с мед.

advanced , къде по точно в "Граово" си настанил пчелите си ?
    toko652003 , в Пернишко сега цъфти джанката , а за рапица нямам инфо някъде да е сята . Така че сега е момента за продължаване на сериозната подхранка ( все пак има значение в кой регион се пчеларства)при нас.

Страница 17 от 82 ПърваПърва ... 715161718192767 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •