Някой знаели каква е активната съставка на антивара, търсих но така и не успях да намеря какъв му е състава. Преди 30г. се ползваше, интерено ми стана с какво сме ги пудрили тогава.
Някой семейства са намалили много запасите 2 пити от северната страна са сухи и в останалите има по малко от 1/3 мед. Времето го дават дъждовно и облачно месец напред, на мен ми изглежда че няма да минат само с тази питка. Други си имат предоволно запаси, но без преглед не мога да съм на 100% сигурен кое как е и за това почвам с питките.
Какво предлагаш вместо питки, да се почва направо със сироп ли?
Няма да лекувам с нищо. Не ми трябват болни семейства. Лекувал съм с всички антибиотици и лекарства против акар и няма никакъв ефект от 1986 година до сега. Пчелите пак са си болни, само оцеляват, и ги храня, и имам финансови загуби от това.
Не съм лекувал пчелите си през този сезон, но през август, им давах захарен сироп с лимонтозу, с чай от билки, много мента и ментови бонбони, бъз, противогрипен чай, и пелин. Толкова беше горчив чаят от пелина, че пчелите „кихаха“, като ги гледаш отгоре над хранилката, но го взимаха.
Не съм ползвал само сироп с люти чушки, но сега ще го направя.
Аз също съм фен на билките но трябва да се внимава с дозата.
Парацелс: Всичко е отрова, всичко е лекарство, едното и другото се определя от дозата
„Храната за един е отрова за друг“. Смисълът на израза е, че действието на отровите в голяма степен зависи от особеностите на организма, в който са проникнали. Един от най-ярките примери е пчелоядът, който е безразличен към пчелната отрова и с удоволствие изяжда всяка пчела, която срещне.
До колкото с спомням тази година зазими с мнооого мед. Гледам моите и колкото и да е различен микроклимата няма начин положението да е кой знае колко различно. Моите пчели не са изяли почти нищо с изключение на няколко по-слаби, които ме изумиха колко са излапали. През последните дни цъфтежа направи здрав старт дори и в равнините райони. Гледам прогнозата, чисто пролетна, слънце, дъжд, затопляне, застудване, динамично от всякъде, но в никакъв случай зимно или неочаквано студено. Семействата при мен имат максимум по еди шамар пило на две рамки. Според прогнозата кълбата през следващите десетина дни денем ще бъдат разпуснати. Цялата тая картина която не мога по цветно да изрисувам ми говори че питките са абсолютно излишни. Ако са останали без запаси - инверт, ако търсим подбуда и има запас от мед - зах. сироп 1/1.
Не ангажирам никого и това важи за състоянието на моите семейства. Използвах доброто време и направих преглед на всички и знам на какъв хал са. Който не е сигурен да слага питките.
Зазимих ги с 20+кг. мед, само 3 кошера с 15, но аз тях ги почнах по рано. Като ги третирах видях напълно разпуснат кълба, но няколко кошера както написах при поглед от горе, 2 празни рамки от северната страна и в другите 1/3 мед.
Предполагам, че не се качили меда от 1вия корпус, но без да се види не мога да съм сигурен. А питките ги слагам слагам 1во заради нозевита и 2ро защото върху найлона се образуват капки конденз за пилито.
А прогнозата за времето я сменят всеки ден, един ден март го дават 25 градуса на следващият сняг и минусови температури.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))