Не "изтърваме" нищо съществено. Що се отнася до успехите ни, то те са такива, за които сме си поставили целите и имаме сили, които са скромни, а не са 200 бр. семейства, от които чакаме дивиденти, а в същност неможем да им обърнем внимание.
То и братята роми правят деца, за да се възползват от социалните помощи, а след време същите тия деца се оказват паразити.
Тренирам ежедневноВ пчеларството не бързах, но вече вложената сума стана доста сериозна, а всички пари идват от джоба ми.
То не е за съжаление, доброволно се съгласих да стана модератор, а ако бяха останали само Дони и Борко, то щяха да ги плюят както предните. Работата е много, а и очакванията са големи и понякога ти идва в повече.
Мен ме изтощават заядливите коментари, а не количеството весел спам тип "Уроците на Слънчо по инглиш"
Да се върнем на темата![]()
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Хахахаха ние в Ново Паничарево?Кои НИЕ?Колко си мислиш, че сме пчеларите в село?Давам джокер-само аз познавам по физиономия Манол, а за хората от Мичурин не мога да кажа нищо, защото не познавам такива.Аз не съм като теб да оплювам хора които не познавам, а дори да познавам пак не бих казал нищо лошо.Но си държа на обещанията,а на теб съм обещал нещо.
Лятото имаше коментари, че тази година няма акар. А сега акара имал инвазия. Преди 3 г. пред кошера пълзяха безкрили пчели /имах само един кошер/. Не разбирах от какво е, а и сега не знам.
Есента продавача в пчеларския магазин ми предложи "super strips"/НЕ ПРАВЯ РЕКЛАМА/, /не съм споделял с него за безкрилието, просто исках есенно третиране за акар/.
Сложих лентите, след два дни изкарвам чекмеджето /с лист пластмаса на дъното/ и онемях! На дъното имаше Слой акари/ не ред - слой!!!/. Два дни по-късно дъното на чекмеджето беше покрито със същото количество акари. След още два дни акарите на дъното бяха намалели видимо.
Тази година пред кошерите нямаше пълзящи пчели.
Също сложих "супер стрипс".
На дъната имаше паднали по 2-3 акара.
Най силната ми отводка сега е най слаба. Отдавам го на факта, че есента горния корпус беше задръстен с мед. Майката не е слязла долу да снася.
Излюпили са се малко зимни пчели, а другите са измрели.
В заключение:
1. "Super strips", в новата опаковка може да е неефективен. /но пък нямаше безкрили, пълзящи пчели пред кошерите/
2. Не помня в кои теми и в кои постове съфорумци споменаваха, че тази година няма акар, но това съм го чел във форума.
3. т.1 и т.2 ме карат да мисля, че проблема с изчезналите пчели не е само в акара /все пак не знам въпросните кошери с какво са третирани последните години!/
4. Пчеларствам от скоро и смалък брой кошери=малък опит. Затова се опитах да опиша положението при мен, а колегите с опит да анализират и да споделят.
Много е правилно темата да се асоциира със здравето на пчеларя. То си е тъй, май! От темата научих, че майкопроизводителите са повече от клиентите. А извода е че по- здраво от силно семе йство няма! Дори да е разпарчетосано на няколко отводки, с новички мами за зимовка. Това докато чакам да ми поотпусне тестото...
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Колеги нещо интересно прочетете .Пак ще тровят пчелите ! http://action.sumofus.org/fr/a/Bayer...ch/3/9/?sub=fb
За успешното елиминиране на акара са необходими съгласувани действия на пчеларите от раьона.Демек,третиране на всички семеиства в раьона в рамките на няколко дена.Ако може в един ден,ще е най-добре.
Акара не може да се елиминира. Но може да се оставят пчелите сами да се справят с него. Въпроса е готов ли е пчеларя да плати цената?
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))