С пушка!Първоначално публикувано от Иван Гушев
С пушка!Първоначално публикувано от Иван Гушев
Той не е глупав, идва когато ме няма. Чух, че обичали орехи и се чудя дали е вярно. Дали да не му сложа в ореха със спринцовка от препарата с който обеззаразяват семената?
Закачи пластмасови туби по дърветата , стари CD.Аз режа пластмасовата туба като вентилаторна перка и я слагам на една арматура на два три метра от кошера.При най лекия вятар тубата се върти.Нямам никакви проблеми със птици.
Намери голямо парче кожа от прасе . Закови я на някое дърво в близост и направи хранилка на съседно дърво , сложи семена ,хляб и др. Аз дори сложих на дъщеря ми стари плюшени играчки котета около кошерите. Да чукна на дърво нямам за сега проблем.![]()
Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций
Ми той Радоев като го е писал това за свинската кожа, навсякъде са се гледали прасета, не е като сега.
Аз, дето сме заклали толкова прасища, не помня да съм виждал свинска кожа - по нашенско се пърлят и или се ядат на момента, или остават на сланината.
Това със свинската кожа най-много да ти докара нови кълвачи наблизо до пчелина.
"Спокойствие и само спокойствие" - Карлсон който живее на покрива.
Вальо много си прав. И при нас е така . Но аз си купувам от пушената сланина. Кожата е по твърда от обувка . Първия път я заковах , но котката я свали докато се обърна.Затова втория път я вдигнах на високо с тънък кол и освен кълвача дойдоха и синигерите и настана веселба.Без да се майтапя.До сега във форума съм писал от собствен опит и освен че в книгата на Радоев , това за сланината го препоръчват и във филма Мед мед ражда . Така че не претендирам че съм измислил топлата вода.Препоръчвам Ви да не убивате птиците хранете ги.Ние с дъщеря ми така правим и нямаме поражения. Говоря за стационарен пчелин при градски условия.
Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций
Да храним птиците? Нали ще дойдат още и ще се научат да идват там . Ако живееш до пчелина и ги храниш всеки ден ,може. Вчера отидох да видя пчелите, тъкмо когато кълвача беше във вихара си. На 3 кошера имаше огромни дупки . Чука и като излезят пчелите падат на снега и след това си ги яде. За половн час беше пробил още два. Направо ще ме побърка.. Днес ще закачам плашила,но не вярвам че това ще помогне ,много е гладен!!
http://www.microsys-bg.com/index.php...or-protection/ колеги виждам че зечекнахте темата с птиците.Вижте тези уреди наистина са скъпички но като загубиш 5 кошера си неколкократно вътре.Доколкото знам такива се ползват и по летищата и явно са ефикасни.
Благодаря за идеята! В характеристиката пише работен интервал от -10 до 40 градуса,което си е проблем. В случая на мен ми трябва такова устройство за Зелен кълвач . Накълва още три кошера, въпреки че уж ги пазех .
Тъй като не намерих тема “Имам глупав въпрос” или нещо подобно, за да не отварям нова, пиша тук.
Съвсем наскоро от една моя приятелка, която общо взето почти нищо не разбира от пчели, научих, че имало вещеви маточници. Разбира се, аз веднага реших, че не е запомнила точния термин и нещо се е объркала, а тя се засегна и започна разпалено да ме убеждава, че има такива маточници, а аз съм много неграмотен, щом като не знам, че има такива маточници и дори надлежно ми обясни кога и как трябвало тези маточници да се унищожават. След като неколкократно я помолих да ми прати линк, за да ме убеди и да приключим глупавата препирня, тя ми прати една статия от Уикипедия (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%...B9%D0%BA%D0%B0), в която въпросните маточници наистина бяха наречени вищеви. Една бърза справка с Гугъл ме убеди, че в нета е пълно със статии, в които са споменати вищеви (спасителни) маточници. Разбира се, повечето статии бяха явно клонинги на някакъв неизвестен оригинал, мултиплициран чрез копи-пейст. За момент се почувствах изключително невеж, но видях, че в руската Вики тези маточници са наречени свищевые, а в англ. и ит. Wiki – "Emergency" queen cells или пък “фъстъкоподобни маточници".
Не намерих нищо за етимологията на думата свищеви, нито на свещеви – нито в БЕР, нито в етимологичния речник на Фасмер, но винаги съм си мислел, че коренът на думата е свещ.
Та въпросът ми е: Какво всъщност буквално означава свищеви и доколко е коректен терминът вищеви?
"It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
Sam Levenson
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))