Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 17 от 37 ПърваПърва ... 7151617181927 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 161 до 170 от общо 363
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    И за последно ще ви дам една моя си класификация на пчеларите, която няма да се хареса на много от вас, и за която ще получа много отрицателни ръчички. За съжаление обаче тази класификация е ЛОГИЧНА и ВЯРНА и тя може да помогне на начинаещите да отсеят плявата от истински ценните постинги в този форум.

НЕДЕЛНИ ПЧЕЛАРИ - това са тези пчелари, които работят някъде другаде, и през почивните дни пчеларстват с цел да си докарат някой друг лев над заплатата.

МЛАДИ НЕДЕЛНИ ПЧЕЛАРИ - това са пчеларите, които имат шанса да станат професионалисти, ако правят нещата по верния начин.

СТАРИ НЕДЕЛНИ ПЧЕЛАРИ - това са ХОБИ пчеларите. Те водят НЕЕФЕКТИВНО ПЧЕЛАРСТВО щом като цял живот не са успели да си докарат доходи от пчеларстване, по-големи от заплатата си в другото работно място.

ПРОФЕСИОНАЛНИ ПЧЕЛАРИ - това са пчеларите, които си докарват доходи само и единствено с пчеларстване. Те вече са овладели ПРАВИЛНИ ПЧЕЛАРСКИ ТЕХНОЛОГИИ, които им позволяват сами да гледат 200, 300 или дори 500 кошера. Някои от тях включват семейството си да им помага, и така могат да достигнат до над 1000 кошера. Ако започнат и да наемат работници, и успеят да ги управляват и контролират, НЯМА ГОРНА ГРАНИЦА за броя на кошерите и за получаваните доходи.

МЛАДИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ПЧЕЛАРИ - имали бол пари, купили много кошери и семейства. Аз съм в тази категория. Дали тези пчелари ще успеят да овладеят и контролират сложността на занаята ще се разбере след време.

СТАРИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ПЧЕЛАРИ - имат много кошери и ги контролират дълги години. Това са хората, в които трябва да се вслушваме. Те наистина са овладели ПРАВИЛНИТЕ ПЧЕЛАРСКИ ТЕХНОЛОГИИ и наистина дълги години ПРАВЯТ УСТОЙЧИВ И СТАБИЛЕН БИЗНЕС от това. В пчеларските технологии на тези хора има много неща, които хоби пчеларите не ги знаят или не ги осъзнават.

Та най-лошата категория е СТАРИ НЕДЕЛНИ ПЧЕЛАРИ - техните мнения във форума трябва да се приемат с подозрение, защото те често водят до НЕЕФЕКТИВНО ПЧЕЛАРСТВО от бизнес гледна точка. Същото важи и за другите видове пчелари, които доброволно се класифицират като ХОБИ ПЧЕЛАРИ. Тяхната цел не е големи доходи, а ДОСТАВЯНЕ НА УДОВОЛСТВИЕ. Следователно от бизнес-гледна точка техните методи на пчеларстване също са НЕЕФЕКТИВНИ и винаги водят до ПИЛЕЕНЕ НА ВРЕМЕ за сметка на полученото удоволствие.

Най-добрата категория е СТАРИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ПЧЕЛАРИ - от тях трябва да попиваме всяка една казана дума и да се учим колкото се може по-бързо.

МЛАДИТЕ ПЧЕЛАРИ, независимо дали са неделни или професионални, това са ПЧЕЛАРИ УЧЕНИЦИ. Техните мнения може и да са ценни, но може и да са плод на САМОЗАБЛУДА. Много често тези пчелари са ЕКСПЕРИМЕНТАТОРИ, но част от експериментите са с отрицателен резултат. Добре е да знаем какво мислят и правят тези пчелари, но на цитираните положителни резултати не трябва сляпо да се вярва. Най-добре е резултатите да се проверяват и да се търсят допълнителни информации или мнения по дадения въпрос.

Много е важно всеки един пчелар да си направи собствена сметка дали работи на печалба или загуба. В тази сметка трябва да включи и ЗАГУБАТА НА ЛИЧНО ВРЕМЕ, като времето се оценява поне по 5 лева на час. Ако се включи и времето в сметката и се окаже, че се работи на загуба, то тогава става въпрос за ХОБИ ПЧЕЛАРИ, работещи ЗА УДОВОЛСТВИЕ. Техните методи на пчеларстване може и да са верни от позицията на кефа, който си доставят, но са ГРЕШНИ от позицията на бизнеса. Ако от пчеларството ще се прави бизнес, то той трябва ДА Е ПЕЧЕЛИВШ, за да остават доходи за изхранване на жената и децата. Нещо повече - трябва да остават и излишни пари, които да се използват за РАЗШИРЯВАНЕ НА БИЗНЕСА с нови кошери и семейства. И това разширяване няма горна граница. И колкото по-бързо се прави, толкова по-далеко може да се стигне в рамките на един живот.

В заключение:
    Най-важният компонент в една БИЗНЕС ПЧЕЛАРСКА ТЕХНОЛОГИЯ е количеството на ВЛОЖЕНОТО ВРЕМЕ !!! Естествено са важни и другите компоненти, но по тях здравата логика на повечето пчелари работи правилно. По отношение на времето обаче много пчелари не осъзнават неговата цена, а то всъщност е НАЙ-СКЪПИЯТ КОМПОНЕНТ от технологията. И хоби пчеларите го ПИЛЕЯТ този компонент, и дори се опитват да накарат и другите пчелари да го пилеят както тях.

Всичко това го изписах с цел да покажа КОРЕННАТА РАЗЛИКА между технологиите на хоби и бизнес пчеларите, и да помоля хоби пчеларите да не се месят в теми, в които се обсъждат бизнес пчеларски технологии. С молба всеки един пчелар да си реши дали е ХОБИ или БИЗНЕС пчелар и за в бъдеще да не се меси в обсъжданията на пчеларите от другата група. В общия случай тя не се интересува от неговото мнение. Аз например си мълча и не се меся, когато става въпрос за любовта към пчелите. Уважавам тази група пчелари и нека те да си практикуват хобито си колкото си искат, но нека и те да не се месят в бизнес темите и да не се опитват да ни натрапват идеологията си.
    Да разбирам ли, че спираш с производството на пасти за зъби и всичките ти други дейности, понеже вече си Професионален пчелар?

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Не знам дали някой ще оспори, че стимулирането на яйцеснасянето на майката води до намаляване на големината на яйцата, а от там върху продължителноста на живота на пчелите. Не знам "извличането на максимума" от нея дали не е някъква самозаблуда. Единственото подхранване което правя /вече/ е да сложа пити с прашец напролет.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    [QUOTE=Гогол;53322]...... Имам малък въпрос относно ВРЕМЕТО което губи всеки един пчелар на пчелина.Вие го оценявате на ,,поне по 5 лв./ч." Вие плащате ли поне по толкова на вашите пчелари? Защото простата сметка дава следното– 10ч. .5лв.=50лв. .30д.=1500лв заплата/ раб.ден на пчеларя е ненормиран,затова слагам средно 10ч./Че това за Габрово е депутатска заплата .........QUOTE]

Да, наистина плащам 4-6 лева на час на моите пчелари в зависимост от знанията, опита и от това дали е работник или началник. И ако един човек наистина ми работи 30 дена по 10 часа на ден, наистина ще вземе 1500 лева. А когато работи само 22 дена по 8 часа, тогава ще вземе 600-800 лева. Миналата година по време на сезона много пъти съм ги молил работниците да работят по повече от 8 часа (това става само доброволно) и когато са се съгласявали, са го правили. И наистина е имало месеци, в които някои хора са вземали по 1200 лева, че и нагоре.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
    .......... Така ,че най–важния фактор –ВРЕМЕТО отпада ,затова при мен не участва в ценообразуването на пчелните продукти ........
    Самозаблуждаваш се, че времето ти е безплатно. Ами че тогава защо не работиш без пари за комшията или за мене?

Също така ако не си сложиш труда в твоя мед, то тогава себестойноста ти сигурно е 50 стотинки килото. Ами че тогава аз съм съгласен да изкупувам от тебе неограничени количества мед по цена 1 лев. Ти ще си на огромна далавара, аз също.

Нещо повече - след като труда ти е нула и себестойноста на меда 50 стотинки, ами защо не си увеличиш кошерите на 10 000 бройки. На практика с този нулев труд ти нямаш лимит по пътя към висините. Произвеждай по 1000 тона мед на година, аз ще ги изкупувам по лев килото и всичко се връзва идеално и за двамата.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    СТАРИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ПЧЕЛАРИ - имат много кошери и ги контролират дълги години. Това са хората, в които трябва да се вслушваме. Те наистина са овладели ПРАВИЛНИТЕ ПЧЕЛАРСКИ ТЕХНОЛОГИИ и наистина дълги години ПРАВЯТ УСТОЙЧИВ И СТАБИЛЕН БИЗНЕС от това. В пчеларските технологии на тези хора има много неща, които хоби пчеларите не ги знаят или не ги осъзнават.
    Има и вариант в които са имали много кошери но са открили че могат да постигат резултати и с много по-малко кошери ... сори за спама
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Имам няколко въпроса.
    Какви точно аминокиселини са нужни на пчелите?
    Могат ли да се използват аминокиселини от рода на тези http://www.fitneshrani.com/pro-nutri...re-10-x-30-gr/
    Става въпрос за суроватъчен протеин и раното пролетно подхранване.
    Също така имат ли нужда от омега 3 и омега 6 масни киселини, грешка ли ще бъде ако се добавят при приготвянето на питките за февруари?

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Да попитам с даването на питки с каквито и да е добавки януари-февруари какво целите като краен резултат? Семействата ви са гладни, тръгвате да ги развивате, за ваше успокоение или нещо друго?
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    Да попитам с даването на питки с каквито и да е добавки януари-февруари какво целите като краен резултат? Семействата ви са гладни, тръгвате да ги развивате, за ваше успокоение или нещо друго?
    Аз лично целя семейството да започне да се развива по-рано. Не е за отхвърляне обаче фактора СОБСТВЕНО УСПОКОЕНИЕ, защото самото даване на питките всъщност си представлява и един КРАТЪК ЗИМЕН ПРЕГЛЕД. На този преглед се проверява дали семейството е живо, колко е голямо кълбото, има ли болести или подмор или мишки или дупки от кълвачи и т.н. Проверява се всичко, което може да се види без разместване на рамките, и ако трябва - предприемат се и някакви действия.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Аз ги давам,в края на февруари.Целта е ясна,ранно развитие на семействата.Надпревара с времето,малко преди да почне прашеца в природата ги стимулираме

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Аз по принцип не съм привърженик на ЗИМНОТО подхранване. Едно добре зазимено пчелно семейство с около 10-12кг мед след спирането на пилото(времето в различните райони е различно) и заемащо 5-9 междурамия няма какво да го мислим до края на февруари началото на март взависимост от предстоящата паша. Различни са нещата при късните или слаби отводки, семейства. Аз ги правя по на 5 пити а и искам да снасят до късно, да не преработват късно захарен сироп и няма как да се запасят с необходимото количество мед. На тях края на януари поставям питка собствено производство. Рецептата е следната: смляна захар, мед, чай (бабини зъби, подъбиче, шипка и глог), прашец(собствено производство) в съотношение 5:1:0.5:0.2. Не мога да разбера защо се притеснявате да давате собствен прашец на кошерите си. Който е запознат с събирането на прашец знае , че прашеца събиран от пчеларя изобщо не влиза в кошера и като съм сигурен от какво се събира АБСОЛЮТНО нищо не ме притеснява да го консумирам и влагам в питките, които приготвям.

Страница 17 от 37 ПърваПърва ... 7151617181927 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •