Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 169 от 683 ПърваПърва ... 69119159167168169170171179219269669 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,681 до 1,690 от общо 6828
    Автор
    Регистриран
    21.05.2015
    Пчеларски район
    Плетена.общ.Сатовча.1000н.в.
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    Когато колегите се питаха за цените на таз годишния акациев мед, при мене акацията, която ползвам за "индикатор" още не беше цъфнала.Две до три седмици си закъснява пашата.И си е основно планински ливади.
    За роенето не мога да съм сигурен в тоя случай, защото колегата не пише дали майката е спряла да снася. Като време е напълно възможно да се получи.
    Дори и да е имало роево настроение появата на силната паша го е прекъснала.Не разбрах след като е силно семейството , като противороево ,с цел увеличаване на обема, мероприятие, дали са поставили магазин.Един магазин няма да навреди.Може и мед да напълнят, щом колегата е спрял сиропа.
    Варианта със слагане на магазин също ми беше предложен,но предвид настъпващата суша нектара със сигурност ще секне.Пък и новобранец като мен няма и една магазинна рамка .В момента водим разговори с човека от когото ги закупих да ми продаде поне 20-25 рамки,останалото за четирите отводки ,листове и да си градят.Но всичко това догодина.След 3-4 дни отново ще погледнем да видим дали е започнал отново да гради и му е минало настроението за рой.А,да Прясно снесени яйца нямаше-в средата преместихме две рамки с люпещо се пило.Вече би трябвало да има и свободни килийки .Човека ми предложи една -две пити от него но отказах.Общо взето бяха почистени 6 маточника които хранеха и поне още толкова наченки за маточници.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от iuli1971 Виж публикацията
    ...А,да Прясно снесени яйца нямаше-...
    Това е сигурен индикатор за роево настроение.Това + маточници + "мързеливи" пчели си е роево настроение.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Чул те господ,че на още 3 отводки същия ден така ги добавих от тая рамка.Такова не ми се беше случвало до сега.На ли на 8-9 ден трябва да почне да снася.
    Не, може и на 3тия, може и на 23тия. Предимно 10 дена и стигат.

Наблюдател
    Регистриран
    11.07.2014
    Пчеларски район
    Граово
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Чул те господ,че на още 3 отводки същия ден така ги добавих от тая рамка.Такова не ми се беше случвало до сега.На ли на 8-9 ден трябва да почне да снася.
    При мен майката се пръкна на 23-25.06./съдейки по маточниците,не я откривах/,до 17.07. при прегледи нямаше осеменяване.При днешния преглед имаше около 3-4 дневно пило и видях и майката/едра и хубава/,та комай няма дати и дни.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от валко Виж публикацията
    Не си хващал щото не си търсил вчера обходих новите територии на които сложих пробно капани Ямболски села около Стефан Караджово всичко е пълно ,като съдя по възраста на пилото влезли са преди 5-6 дена акар нямат обаче са целите жълти имат много слънчоглед ,основите в капаните са също жълто изградени и роевете са на 3-4 рамки пчели.
    Вярно е ! Нямам това свободно време ,което имаш ти, Валко .Много ми е кът времето,а и не си заслужава да бия 120 км. за да хвана 5–10 роя на по 3–4 рамки.Мой приятел ,миналата година си направи пчелин от 85 с–ва от цитирания район от теб. По 9–10 роя на ден,горе ,на краставото кладенче. Но той си е от Караджово. Ако искаш да хванеш повече ,и на по 5–6 рамки,почти целогодишно,забий към Раздел.От 25 април до 31 август,роеве,ройчета бол.Само внимавай с граничните,че не знаят български/понякога липсват преводачи/ и заминаваш директно за Харманли,в лагерчето.Аз съм на доста километри от този благодатен район за теб.Предполагам ,че си от там родом,щом ги залагаш в тяхната кория,или от Г. Крушево.?А си присаден в Бургас.? Аз ги чакам да дойдат ,да разгледат историческите забележителности,да си попълнят туристическата карта ''100 –те национални тур.обекта'',заверявам я–подпис,печат и хайде в новия апартамент. Но най–късно до 20–25 юни.След това–никс.Най рано съм хващал рой на 22 април.Прекрасен рой,в двора на Областната болница.Платих си такса 1 лв.за вход и си го хванах. Това е дереджето при мен и затова се съмнявам за нормални роеве след 30 юни..

Наблюдател
    Регистриран
    08.02.2015
    Пчеларски район
    с.Бресте, общ. Червен бряг, обл. Плевенска
    Здравейте!
    Като начинаещ все още отстранявам недомислените конструкции на закупените от мен кошери тип "Фарар". С някой неща се справям сам по метода "Нагоденко и Пасваев", но ще Ви бъда много благодарен да дадете някой и друг съвет.
    1. Както казах кошерите са "Фарар" от 4 корпуса. Тук ханемановата решетка би трябвало да играе важна роля в работата, но се оказва, че като я поставя върху долния корпус питите на горния(в случая поставен като магазин) лягат върху нея и се клатят (отдолу би трябвало да има място). Поради още една недомислица, че корпусите са направени с первази не е удобно поставяне на пластини за отлепване на копрусите, което ме принуждава да надигам с ръка и се получава подскачане на корпуса. В резултат на което една майка загина притисната от долу на рамките. Друг е въпроса какво прави тя там, след като със сигурност беше в долните корпуси и решетката беше поставена както трябва и затворена прелка!!! Та дайте съвет как да реша проблема с разстоянието между долния край на питите и ханемановата решетка.
    2. Кошерите са оборудвани с дълбоко дъно. Тук проблема е, че дъската прашецоуловител е изработена с дебелина около 10мм., а на мрежестото дъно летвичките са към 15мм. На местата си влизат сравнително добре, но при поставяне на мрежестото отгоре се оказа, че мястото е малко заради по-голямата дебелина и не влиза. Веднъж вече ги пилих с флекса (защото нямам ренде) отсрани, но сега пък дебелината пречи, защото подпира в горната летва на дъното, влизат, но трудно и мачкам пчели. Ако тръгна да ги рендосвам над 5мм. ще се наложи да ги разглобявам т.е. ще си ги правя отначало пък и нямам подходящи инструменти.
    Моля за съвети.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Ами добре дошъл у цирка. ХР трябва да е обрамчена, мери, смятай и изчислявай. Много пъти сме го говорили - пчелата трябва свободно да минава между ХР и горната, съответно и долната летва на рамките. Как се отлепват корпуси с первази, ще питаш Никата.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Автор
    Регистриран
    02.08.2014
    Цитат Първоначално публикувано от XAHKPYM Виж публикацията
    Здравейте!Като начинаещ все още отстранявам недомислените конструкции на закупените от мен кошери тип "Фарар". С някой неща се справям сам по метода "Нагоденко и Пасваев", но ще Ви бъда много благодарен да дадете някой и друг съвет.1. Както казах кошерите са "Фарар" от 4 корпуса. Тук ханемановата решетка би трябвало да играе важна роля в работата, но се оказва, че като я поставя върху долния корпус питите на горния(в случая поставен като магазин) лягат върху нея и се клатят (отдолу би трябвало да има място). Поради още една недомислица, че корпусите са направени с первази не е удобно поставяне на пластини за отлепване на копрусите, което ме принуждава да надигам с ръка и се получава подскачане на корпуса. В резултат на което една майка загина притисната от долу на рамките. Друг е въпроса какво прави тя там, след като със сигурност беше в долните корпуси и решетката беше поставена както трябва и затворена прелка!!! Та дайте съвет как да реша проблема с разстоянието между долния край на питите и ханемановата решетка.2. Кошерите са оборудвани с дълбоко дъно. Тук проблема е, че дъската прашецоуловител е изработена с дебелина около 10мм., а на мрежестото дъно летвичките са към 15мм. На местата си влизат сравнително добре, но при поставяне на мрежестото отгоре се оказа, че мястото е малко заради по-голямата дебелина и не влиза. Веднъж вече ги пилих с флекса (защото нямам ренде) отсрани, но сега пък дебелината пречи, защото подпира в горната летва на дъното, влизат, но трудно и мачкам пчели. Ако тръгна да ги рендосвам над 5мм. ще се наложи да ги разглобявам т.е. ще си ги правя отначало пък и нямам подходящи инструменти. Моля за съвети.

Здрасти,

защо не пробваш с подковаване на тънки (3-5 мм) летвички (или друг подръчен материал) от долния край на корпусите, би трябвало да се получи дори и ако се наложи да махнеш первазите (огромна недомислица в българския кошер!)... или както казва колегата Йорданов, правиш рамка на ханемановата (за мен е по-сложния вариант ако нямаш оборудване).

За некадърноста на кошеро-производителите е безмислено да говорим, просто съм се изумявал от ''творенията'', които съм виждал! Затова сам си правя оборудването, от дъна през корпуси до рамки с всичко помежду... може да не излизам от работилницата, ама ми е кеф, като знам че всичко е ''както трябва'' и до милиметъра.

със здраве.

Наблюдател
    Регистриран
    08.02.2015
    Пчеларски район
    с.Бресте, общ. Червен бряг, обл. Плевенска
    С подковаване май не е много удачно, защото когато няма ханеманова решетка разстоянията между корпусите стават големи. Мисля си да направя някаква рамка, но без ханемановата да е закрепена на нея. Просто повдига корпуса, и да служи като водач на ханемановата. Не намерих никъде някаква снимка как трябва да изглежда обрамчена решетка.
    Иначе и аз съм решил полека-лека да си спретна една работилничка (живот и здраве), че българчетата сме гяволи и все гледаме да прецакаме някой. И май метода "направи си сам" излиза най-удачен. Пък и няма кого да псуваш после
    Този пост е редактиран от XAHKPYM; 23.07.2015 в 10:38.

Автор
    Регистриран
    02.08.2014

Цитат Първоначално публикувано от XAHKPYM Виж публикацията
    С подковаване май не е много удачно, защото когато няма ханеманова решетка разстоянията между корпусите стават големи. Мисля си да направя някаква рамка, но без ханемановата да е закрепена на нея. Просто повдига корпуса, и да служи като водач на ханемановата. Не намерих никъде някаква снимка как трябва да изглежда обрамчена решетка.
    Иначе и аз съм решил полека-лека да си спретна една работилничка (живот и здраве), че българчетата сме гяволи и все гледаме да прецакаме някой. И май метода "направи си сам" излиза най-удачен. Пък и няма кого да псуваш после

Малко теория: значи ако кошера ти е с Top Bee Space (какъвто е в България), т.е. място за пчелите отгоре на рамките, то трабва да е 8-10 мм (според различните му там теории) и на 0 мм от долния ръб на корпуса.

Аз, за по-лесно смятане, го пускам 9 мм отгоре (броено от горния ръб на рамките) и оставям 1 мм отдолу по точно тази причина-надигане на рамките. Или имам 10 мм между горния ръб на долните рамки и долния ръб на горните рамки.

Иначе модели за орамчени ХР коооолкото си искаш:
    https://www.google.co.uk/search?q=qu...0Z3QoH#imgrc=_

Страница 169 от 683 ПърваПърва ... 69119159167168169170171179219269669 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 20 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 20 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •