Сложих на тези 2та по една питка и на още един защото ме притесняваше, на останалите 40 в края на февруари.
Сложих на тези 2та по една питка и на още един защото ме притесняваше, на останалите 40 в края на февруари.
Първото подхранване с питки го правя по средата на февруари. Преди това, нито ги гледам, нито ги храня. Аз съм съботно-неделен пчелар и не живея в селото при пчелите. Нямам загинали от глад пчелни семейства през последните 10 години. Зимата е сезона за почивка от пчеларските ми задължения.
Подхранването на кошерите днес се оказа истинско предизвикателство! Стигането до пчелина бе примесено с офроуд изпълнения, но в крайна сметка се добрах до около 150-200 м от него. Последва теглене на шейна с кашони с питки и така няколко пъти.
photocat5.jpg
Разликата между снега в града и пчелина бе около 30 см в полза на втория, където гумените ми ботуши се оказаха плитки, та се зачудих върху това как до сега не съм се сдобил с рибарски такива .
photocat1.jpg
След като махнах снежните калпаци, започнах с храненето. На част от семействата прозрачните капачета на хранилките се бяха поизпотили, вероятно не от жегите...
photocat2.jpg
Над 90% от семействата бяха под горните летви на рамките, където и трябваше да бъдат. Две от всички бяха слезли и по-надолу, та при търсенето ги намерих в първи корпус К`во ли правеха там при положение, че в края на август всички бяха между първи и втори или само във втори корпус!
photocat3.jpg
Е, така или иначе всички получиха по една килограмова питка собствено производство.
photocat4.jpg
На тръгване след мен останаха няколко врабчета, които обираха измръзналите пчели около кошерите.
Собственика на семействата след една гореща баня получи кана с червено вино с резенчета ябълка и нещо сухо
Keep Walking...
Щом си знаел,че ще си бъдат под рамките,защо си се бъхтил като вол цял ден. Да беше изчакал десетина дена да се оправи времето.
Съботно-неделен пчелар съм и не мога да знам какво ще е времето след 10 или 15 дни. Разчитам на тези два дена в седмицата и то не всеки път са ми сигурни. Относно прогнозата за времето, то ако се вярва на Синоптика в близките 10 дни в района на пчелина температурите ще са в интервала -17 / +1 така, че кълбата едва дали ще имат възможността да се изместят. Не бях сигурен точно къде ще се позиционират кълбата, защото през декември отварях на два пъти по няколко кошера избирателно, но нямаше ясно позиционирани такива поради високите температури / на 24.12.15г бе 21 С !!!/ Отворените бяха с достатъчно храна за това и очаквах повечето да са под горните летвички на рамките. Вчера като ги храних имаше няколко, които бяха се "зазимили" в студената страна /не, че е фатално, ако имат достъп до храна/, едно в заден ляв ъгъл, а пък ако в някой е тръгнало пилото, нали се сещаш какво би станало, ако студеното време продължи по-дълго...Именно поради гореизброеното решех, че е по-добре да се поизпотя именно вчера, а не в ранна пролет при осведомителния преглед.
Keep Walking...
Ако е тръгнало пилото...и да е тръгнало не ми се вярва да са повече от 20-30 яйчица на ден. имал съм отделни бройки, които гледаха пило през зимата /почти не прекъсваха/ винаги загиваха....ДАЖЕ СЕ РАДВАХ ЧЕ ЗАГИВАТ. На коледа ще гледат пило а май-юни ще дремят и няма да носят мед....А НЕ, БЛАГОДАРЯ. Колега Zayo не че те уча ама като ги отваряш гледай какво друго има в кошера, не само къде е кълбото. И януари все още консумацията е около кило мед на месец. Това по книги и мое лично наблюдение.
Винаги ми е било интересно, как точно е измерено количеството "на месец".Те месеците един с един не са еднакви.Семействата различни.Ако приемем, че е средно статистически резултат, то резултата на какво точно мерене е плод? Направо. Имаш ли достоверна система за отчитане на теглото на консумирания мед през даден зимен период от време? Ако е, да? Моля подскажи малко! Любопитство.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Здравейте,
Да, вярно е какво пише по книгите, НО. Нямам си на идея как са стигнали до това заключение. Ако има кантар под кошера, и се записва какво е времето и температурите. Ако са правени такива "експерименти" би трябвало да им се вярва.
Поздрави, Г. Георгиев
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))