Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 168 от 677 ПърваПърва ... 68118158166167168169170178218268668 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,671 до 1,680 от общо 6766
    VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Сложих на тези 2та по една питка и на още един защото ме притесняваше, на останалите 40 в края на февруари.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Първото подхранване с питки го правя по средата на февруари. Преди това, нито ги гледам, нито ги храня. Аз съм съботно-неделен пчелар и не живея в селото при пчелите. Нямам загинали от глад пчелни семейства през последните 10 години. Зимата е сезона за почивка от пчеларските ми задължения.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Подхранването на кошерите днес се оказа истинско предизвикателство! Стигането до пчелина бе примесено с офроуд изпълнения, но в крайна сметка се добрах до около 150-200 м от него. Последва теглене на шейна с кашони с питки и така няколко пъти.

photocat5.jpg

Разликата между снега в града и пчелина бе около 30 см в полза на втория, където гумените ми ботуши се оказаха плитки, та се зачудих върху това как до сега не съм се сдобил с рибарски такива .

photocat1.jpg

След като махнах снежните калпаци, започнах с храненето. На част от семействата прозрачните капачета на хранилките се бяха поизпотили, вероятно не от жегите...

photocat2.jpg

Над 90% от семействата бяха под горните летви на рамките, където и трябваше да бъдат. Две от всички бяха слезли и по-надолу, та при търсенето ги намерих в първи корпус К`во ли правеха там при положение, че в края на август всички бяха между първи и втори или само във втори корпус!

photocat3.jpg

Е, така или иначе всички получиха по една килограмова питка собствено производство.

photocat4.jpg

На тръгване след мен останаха няколко врабчета, които обираха измръзналите пчели около кошерите.
    Собственика на семействата след една гореща баня получи кана с червено вино с резенчета ябълка и нещо сухо
    Keep Walking...

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Щом си знаел,че ще си бъдат под рамките,защо си се бъхтил като вол цял ден. Да беше изчакал десетина дена да се оправи времето.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Щом си знаел,че ще си бъдат под рамките,защо си се бъхтил като вол цял ден. Да беше изчакал десетина дена да се оправи времето.
    Съботно-неделен пчелар съм и не мога да знам какво ще е времето след 10 или 15 дни. Разчитам на тези два дена в седмицата и то не всеки път са ми сигурни. Относно прогнозата за времето, то ако се вярва на Синоптика в близките 10 дни в района на пчелина температурите ще са в интервала -17 / +1 така, че кълбата едва дали ще имат възможността да се изместят. Не бях сигурен точно къде ще се позиционират кълбата, защото през декември отварях на два пъти по няколко кошера избирателно, но нямаше ясно позиционирани такива поради високите температури / на 24.12.15г бе 21 С !!!/ Отворените бяха с достатъчно храна за това и очаквах повечето да са под горните летвички на рамките. Вчера като ги храних имаше няколко, които бяха се "зазимили" в студената страна /не, че е фатално, ако имат достъп до храна/, едно в заден ляв ъгъл, а пък ако в някой е тръгнало пилото, нали се сещаш какво би станало, ако студеното време продължи по-дълго...Именно поради гореизброеното решех, че е по-добре да се поизпотя именно вчера, а не в ранна пролет при осведомителния преглед.
    Keep Walking...

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Ако е тръгнало пилото...и да е тръгнало не ми се вярва да са повече от 20-30 яйчица на ден. имал съм отделни бройки, които гледаха пило през зимата /почти не прекъсваха/ винаги загиваха....ДАЖЕ СЕ РАДВАХ ЧЕ ЗАГИВАТ. На коледа ще гледат пило а май-юни ще дремят и няма да носят мед....А НЕ, БЛАГОДАРЯ. Колега Zayo не че те уча ама като ги отваряш гледай какво друго има в кошера, не само къде е кълбото. И януари все още консумацията е около кило мед на месец. Това по книги и мое лично наблюдение.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    ... И януари все още консумацията е около кило мед на месец. Това по книги и мое лично наблюдение.
    Винаги ми е било интересно, как точно е измерено количеството "на месец".Те месеците един с един не са еднакви.Семействата различни.Ако приемем, че е средно статистически резултат, то резултата на какво точно мерене е плод? Направо. Имаш ли достоверна система за отчитане на теглото на консумирания мед през даден зимен период от време? Ако е, да? Моля подскажи малко! Любопитство.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    Винаги ми е било интересно, как точно е измерено количеството "на месец".Те месеците един с един не са еднакви.Семействата различни.Ако приемем, че е средно статистически резултат, то резултата на какво точно мерене е плод? Направо. Имаш ли достоверна система за отчитане на теглото на консумирания мед през даден зимен период от време? Ако е, да? Моля подскажи малко! Любопитство.
    Ми не- не меря. ама при малко на брой кошери аз поне знам какво и колко има в тях, какви пити и т.н. Разчитам на преценката си, и замен тя е достоверна. Ако ще се хващаме за някакви си грамове..... аз съм до тук.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    А твоите наблюдения по въпроса какви са. Ако не е таина. Каквати е преценката.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Да, вярно е какво пише по книгите, НО. Нямам си на идея как са стигнали до това заключение. Ако има кантар под кошера, и се записва какво е времето и температурите. Ако са правени такива "експерименти" би трябвало да им се вярва.

Поздрави, Г. Георгиев

Страница 168 от 677 ПърваПърва ... 68118158166167168169170178218268668 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •