Как Турция подпомага своите пчелари
Премии за мед, майки и земни пчели - опрашители.
През последните 20 години Турция стана водещ производител на пчелни продукти в света. Турция е на първо място по производство на плодове и зеленчуци сред европейските страни, което е предпоставка и за развитието на пчеларството. Турските пчелари наброяват 153 000 души, които се грижат за 4.4 милиона пчелни семейства. Средният добив на мед от пчелно семейство е 17 kg. Турските пчелари не получават европейски субсидии, тъй като Турция не е член на Европейския Съюз. Но турската държава подпомага всички пчелари, като помощта за пчеларите, които са членове на Турския пчеларски съюз е двойно по-голяма отколкото за пчеларите, които не са членове на същия съюз. За всеки продаден килограм мед, членуващите в пчеларския съюз получават премия от 0.25 €/kg, а пчеларите, които не са членове на пчеларския съюз получават по 0.19 €/kg. Втора премия получават пчеларите при закупуване на пчелни майки от лицензирани майкопроизводители. Членовете на пчеларския съюз получават 9.3 € за закупена пчелна майка, а онези, които на са членове – по 4.6 €. Пчеларите, които купуват и използват бомбуси за опрашване, получават премия от 12.4 € за всяко закупено семейство. Пчеларите получават и 52 € на тон върху 32% от предоставеното количество мед. Тази форма на подпомагане осигурява всеки пчелар и всяко пчелно семейство и подпомага в максимална степен пчеларския съюз на Турция.
Това е от миналата година долу горе по същото време
http://www.nbp.bg/nbp/%D0%BC%D1%83%D...6%D0%B8%D0%B2/
Тук пише каква е цената в Турция.
Тогава имаше колеги който публикуваха сайтове доказващи цени в др. държави вие се изказахте така, че пак някои лъже. Като фурнаджийска лопата сте няма угодия. Или сте избирателен като при политиците.
Ха Ха .Тогава имаше -дайте да удържим цена ,под еди си колко няма да даваме.....Сега има -като сте тъпи къде блеете бре,продавайте бре.![]()
Ако в Турция имаше такава цена, все някъде в интернет щеше да бъде публикувана. Не те наричам лъжец, но чесно да ти кажа - не ти вярвам. Такава огромна разлика в две съседни държави е НЕВЪЗМОЖНА. Ако в Tурция изкупната цена беше такава, какво ще спре техните изкупвачи да дойдат в България и да си купуват по-евтин мед. Нали не си мислиш, че са глупаци. Ха-ха .... за далече по-малки разлики в цените една стока прекосява цялото земно кълбо - просто така работи пазарната икономика.
С молба към останалите колеги пчелари - не пускайте непотвърдени партени във форума. Темата е прекалено сериозна, за да си позволим да си правим майтап с хиляди пчелари. Ако имате някаква информация - публикувайте доказателства за нея. Вече ви показах как се прави. За 3-4 държави вече го направихме - аз и други колеги от форума. Още поне 150 държави чакат да бъдат проучени - търсете линкове и публикувайте.
Опитвам се да си сваля розовите очила и да бъда обективен. Колкото за постингите преди година - потърси ги и много внимателно прочети какво съм написал. Тогава още в първия постинг ви написах, че следващото ми предложение е почти невъзможно за реализиране, защото .... и след това ви обясних защо. И чак след това направих предложението, което ми беше ясно, че няма как да се случи.
Така че с молба да не си измисляте - както за цените на меда, така и за това кой какво е казал. Просто проверявайте фактите, преди да напишете даден постинг, защото иначе се излагате.
Въпреки съвета на Матеев, да не представяме информация без доказателства, аз ще споделя следното:
Колега, мой добър познат си продава акацията изцяло на дребно, т.е. единични бройки тенекии. За тази година количество 1 тон цена 10 лв. и то само на изселници, които си идват лятото на гости в България. Факт. От тук на сетне можем само да гадаем каква е цената там.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))