Пчелогонката се ползва трудно при многокорпусен кошер ако нямаш ханеманова решетка, тук съм съгласен с теб, и правилно си ги изхвърлил. Ако майката е създала пило във всички корпуси, първо трябва да си подредиш питите, да избереш питите само с мед, и тогава слагаш пчелогонката, и чакаш.
Наистина е голяма хамалогията, и не е за мързеливи! Ха-ха!
При японската тръвна обаче е друго - над 60 см. над най-долното равнище на питите няма пило, мериш режеш и слагаш пчелогонката. Не се прави преглед, не тръскаш пчели, съседите са доволни че не ги жилят пчели и т.н. и чакаш.
Какво те притеснява чакането? Трима работника ще сложат пчелогонките на пчелин от 100 кошера за един ден. А на следващият ден ще съберат корпусите с мед в камион за няколко часа. Къде е проблема?
Слави, моля ако можеш да публикуваш данни за добивите на ЯК -овете и другите кошери, нещо като сравнение да направим след края на сезона. Аз нямам други системи и не мога да сравня но ти имаш и ще бъде интересно.
Спомням си едни показания дадени от колегата m_pchelari във връзка с температурите в семейството.Преди облитане имаше рязко покачване в гнездото.Веднага ми мина през акъла,че пчелите подгряват допълнително пилото за да не изстине много докато завърши процеса по облитането.Мисълта ми е,че умишленото подгряване при пчелите е налице откакто са еволюирали,тоест този механизъм е отключен за тях,въпросът е за какво друго биха решили да го ползват ако има нужда разбира се(стършел или акар)
Който управлява знанието,управлява всичко!
"С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
"Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд
Трябва да уточним при какъв диаметър са тези 60 см. за пилото. Стандартнния ЯК мисля беше 22 см. вътрешен размер, а Слави до колкото си спомням гледа в ЯК с вътрешен размер 30 см.
Аз също съм заложил експеримент с нещо като ЯК. 2017 ще кажа резултати. За сега в кошерите са хванати рояци, които се развиват, но не съм ги гледал от 2 седмици не мога да кажа до къде са стигнали.
А как се разбира,докъде са стигнали далаците и кога е станало време да се сложи нов корпус под семейството,като не се правят прегледи?
За прибирането на меда от изрязаните пити според мен може да се използва и центрофуга.На изложението в Добрич на щанда на Лисон в една изложена центрофуга имаше направени торби от силиконова мрежа /тази за клей според мен/ те бяха закачени на кошниците за плодникови ДБ рамки и според мен ако се напълнят с далаци или разпечатки биха се изцедили добре при по високи обороти.Лично аз ще пробвам с разпечатки важното е да се работи докато не е изстинал меда.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))