Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 163 от 186 ПърваПърва ... 63113153161162163164165173 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,621 до 1,630 от общо 1859
    Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Какви са другите особености на този метод, освен липсата на третиране срещу акара? Как става подмяната на старите пити? При поставянето на празните корпуси отдолу, с тях ли се поставят и восъчните основи? По книгите пише, че основите трябва да се поставят до откритото пило. А какво се прави със строителната рамка?
    Колега, тук няма восъчни основи няма рамки, няма строителни рамки. Старите пити са в най-горните корпуси там където е меда. Те се изрязват заедно с меда и се пресова а восъка се претопява. Надолу са по-млади пити.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Ключовата думичка в твоето изречение е "изчаква се". Точно тази думичка преобръща каруцата и прави метода негоден - прекалено е скъп за промишлено пчеларство, където времето е пари. Аз ползвах пчелогонки преди няколко години и после ги захвърлих - ефект миимален, загубено време - много. Дори и да изгониш пчелите с пчелогонка, докато корпуса се носи към камиона, пак се напълва с пчели.
    Пчелогонката се ползва трудно при многокорпусен кошер ако нямаш ханеманова решетка, тук съм съгласен с теб, и правилно си ги изхвърлил. Ако майката е създала пило във всички корпуси, първо трябва да си подредиш питите, да избереш питите само с мед, и тогава слагаш пчелогонката, и чакаш.
    Наистина е голяма хамалогията, и не е за мързеливи! Ха-ха!

При японската тръвна обаче е друго - над 60 см. над най-долното равнище на питите няма пило, мериш режеш и слагаш пчелогонката. Не се прави преглед, не тръскаш пчели, съседите са доволни че не ги жилят пчели и т.н. и чакаш.

Какво те притеснява чакането? Трима работника ще сложат пчелогонките на пчелин от 100 кошера за един ден. А на следващият ден ще съберат корпусите с мед в камион за няколко часа. Къде е проблема?

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Слави, моля ако можеш да публикуваш данни за добивите на ЯК -овете и другите кошери, нещо като сравнение да направим след края на сезона. Аз нямам други системи и не мога да сравня но ти имаш и ще бъде интересно.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Спомням си едни показания дадени от колегата m_pchelari във връзка с температурите в семейството.Преди облитане имаше рязко покачване в гнездото.Веднага ми мина през акъла,че пчелите подгряват допълнително пилото за да не изстине много докато завърши процеса по облитането.Мисълта ми е,че умишленото подгряване при пчелите е налице откакто са еволюирали,тоест този механизъм е отключен за тях,въпросът е за какво друго биха решили да го ползват ако има нужда разбира се(стършел или акар)
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Автор
    Регистриран
    08.01.2014
    Пчеларски район
    област Плевен
    Трябва да уточним при какъв диаметър са тези 60 см. за пилото. Стандартнния ЯК мисля беше 22 см. вътрешен размер, а Слави до колкото си спомням гледа в ЯК с вътрешен размер 30 см.

Аз също съм заложил експеримент с нещо като ЯК. 2017 ще кажа резултати. За сега в кошерите са хванати рояци, които се развиват, но не съм ги гледал от 2 седмици не мога да кажа до къде са стигнали.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от freelancer_bg Виж публикацията
    Трябва да уточним при какъв диаметър са тези 60 см. за пилото. Стандартнния ЯК мисля беше 22 см. вътрешен размер, а Слави до колкото си спомням гледа в ЯК с вътрешен размер 30 см.

Аз също съм заложил експеримент с нещо като ЯК. 2017 ще кажа резултати. За сега в кошерите са хванати рояци, които се развиват, но не съм ги гледал от 2 седмици не мога да кажа до къде са стигнали.
    Мисля че се отнася за стандартната, това са 5 корпуса 99 кв дм пити. Да припомня, че според отличните изчисления на абатите Войрнот и Варе 100 кв. дм пити са достатъчни за плодник за едномайчино семейство, на тази база мисля, че е стъпил слави за 60 см.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от freelancer_bg Виж публикацията

Стандартна японска тръвна, 22/22 см. Това са данните за пилото след главна паша от треви. 60 см. пило, над което има само мед.

Автор
    Регистриран
    12.06.2012
    А как се разбира,докъде са стигнали далаците и кога е станало време да се сложи нов корпус под семейството,като не се правят прегледи?

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    За прибирането на меда от изрязаните пити според мен може да се използва и центрофуга.На изложението в Добрич на щанда на Лисон в една изложена центрофуга имаше направени торби от силиконова мрежа /тази за клей според мен/ те бяха закачени на кошниците за плодникови ДБ рамки и според мен ако се напълнят с далаци или разпечатки биха се изцедили добре при по високи обороти.Лично аз ще пробвам с разпечатки важното е да се работи докато не е изстинал меда.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    мериш режеш и слагаш пчелогонката
    Сподели,ако обичаш,колко пъти си го правил?Честно казано,аз мисля,че нито веднъж или само веднъж..Когато питите са запечатани,пчелите нямат работа там-демек липсват.Но дори и да изрежеш запечатани пити,меда пак ще текне и пчелогонката ще стане.......

Страница 163 от 186 ПърваПърва ... 63113153161162163164165173 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •