Каква бе теорията на Василевса и Слави? Темата стана прекалено дълга и не мога да се ориентирам и да я намеря.
Че в тесни и високи - топли кошери при люпене на пило при 36 градуса акара не може да се размножава и семействата не боледуват от акароза. Това е по-общо казано. всеки знае, че в тесните кошери семейства се развиват по-бързо но малко хора се питат защо, ами защото при люпене на пило при по-висока температура пчелите излизат примерно при 36 градуса на 19 ден, а не както всякъде пишат 21.
Имам един рояк в циментов дирек сигурно е 3/4 метра по протежението. Като напече излиза целия отвън бая пчела и така вече 3 та година
Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу
И никой не му слага лентички, и други пестициди за да го лекува от акар.
Независимо от липсата на лечение против акар, независимо от трудните условия за живот е оцелял 3 години, на този пек и жега през лятото.
Точно това е теорията, при малък диаметър на гнездото, не се развива акар.
От единични случаи не могат да се вадят заключения за цялото множество от събития или възможности.
Не са единични случаите. Интернет е пълен с клипове и с информация по този въпрос, и има много пчелари които практикуват това пчеларство.
Друг е въпросът, че търговците на восъчни основи ще направят всичко възможно да пресекат опитите на пчеларите да не ползват восъчни основи, с най-различни заплахи за качеството на градежа. Това важи и за търговците на лекарства против акар, ще направят всичко възможно за да ни уплашат, че пчелите ще умрат ако не си купим лекарствата.
През тази година не съм ползвал восъчни основи в многокорпостните кошери, пчелите градят нормално и не ми пука.
Не съм ползвал лекарства против акар.
А това което направи Василевса е супер!
И как ще го направят? Наистина ли го вярваш, добри ми човеко? Те много всемогъщи тез търговци!
А за теорията на безрамковите кошери нищо лошо не мога да кажа, докато не видя сериозно проучване на плюсовете и минусите, направено по всички правила на научното изследване. Да не се окаже, че е по-добре да имаш 500 такива японски тръвни, дето сами се гледат, отколкото 200 ЛР кошери, около които се скъсваш от работа и винаги има риск всичко да отиде на вятъра. Това ми прилича на тактиката със соларните панели, за които навремето в соларния си форум Матеев твърдеше, че е по-добре да сложиш много панели с ниска цена и умерено КПД, отколкото скъпи панели с високо КПД на следящ тракер. И го беше подкрепил със солидни сметки напред в годините. Наздраве!
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))