Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 16 от 683 ПърваПърва ... 614151617182666116516 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 151 до 160 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от ivo
    Защо има в едини кошер само 2 пити с пило ? Майката я видях, дайте някакав съвет какво да направя. Благодаря предварително
    Ами слабо ти е семейството, затова е само с две пити с пило. Трябвало е доста по отрано да стесниш, да затоплиш тавана и да подхранваш. Сега подхранвай, защото летящата пчела е малко и гледа пило. Така ще е поне докато не се излюпят тези две рамки с пило. Гледай да има и място къде майката да снася. Сега като са ти две рамки с пило, сложи една празна хубава изградена по средата между двете рамки с пило. Иска грижи - дондуркане - работа.

Автор
    Регистриран
    18.03.2012
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    Цитат Първоначално публикувано от Mind_Control
    Вчера получих една отводка на 3 пити ДБ, обаче гледам, че на едната пита има маточник (излюпен вече), трябва ли да го изрежа?
    Дано да не са вдигнали кошера по обедно време.... :D
    При 3 рамки с пчели, лесно се намира майката. Но ако е неоплодена, е бърза като като гърмян заек. Ако са ти дали скорошно направена отводка от роево семейство или отводка с придаден маточник пред излюпване, просто в момента е излязла майката и следва оплождане. Иначе и да не го изрежеш този маточник, пчелите ще го изчистят.
    Аз отводка не бих взел, преди да се убедя, че има майка и яйца.
    Майката е ОК, миналогодишна, оплодена, с бяла точка на нея (бялата точка се слада във високосна година). Това беше първото, което проверих Значи сами ще си изчистят маточника. Това ме интересуваше..
    "Въображението е по- важно от знанието"- Алберт Айнщайн.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от galin_f
    Тези пчели ме усещат, че още има с какво да ме изненадат и си правят бъзици с мен :D
    ДБ 10 рамков. С цел прехвърляне в ЛР като напълниха плодника и им отесня преди седмица ги разширих с ХР над плодника и ЛР корпус и майката в ЛР корпуса.
    Вчера го отварям да видя какво се случва и всичко е нормално, НО към последните рамки в очите ми се наби захранен маточник.
    Прегледах всички пити отново да видя за други маточници, но нямаше, само един в целия кошер. Белязах рамката да не си напрягам паметта :D
    До тук добре и вече се умуват някакви варианти, предполагам е за самосмяна, и без това отводка ще правя от кошера след някои ден.
    Днес го отварям да сложа една основа да се занимават и нали ме човърка погледнах питата с маточника. Гледам няма го, пък гледам пак го няма, погледнах да не съм объркал питата при белязането и погледнах и съседните. Маточника го няма, разчистили са го като незаконна вила :D Не прегледах всички пити да видя да не са си направили нов. Майката е от миналата година и добре се представя.
    Защо така се бъзикат с мен? Евентуално какво да очаквам от това семейство като развитие на случката?
    Същото се получи и при мен, вчера след ротация на корпусите, видях един единствен маточник пред запечатване и реших да го оставя още един ден и днес тръгнах да правя отводка с него и вече беше изчистен. Явно при тези ротации, пчелите в единия корпус слабо долавят феромоните на майката и залагат за самосмяна и като му преместиш местоположението , нещата се променят и пчелите го унищожават. И то се случва при силни семейства и то с добра майка.
    Миналата година на две семейства след демариране се получи така - по един единствен маточник над ХР.
    Това е чиста загуба, ако не се използва този маточник за направата на отводка.
    Като гледам акацията тази година тръгва с 15 дни по рано, така че скоро ще правя демариране, дано да имам късмет да заложат пак над ХР.

Автор
    Регистриран
    01.01.2011
    Пчеларски район
    с.Средец и гр.Стара Загора
    Мен ме учуди това, че маточника е в корпуса с майката. Щеше да стане на отводка този маточник ама реших да е след някои ден и ме изпреварили.
    Акацията и тук ще изпревари 10-15 дни и утре съм решил да ги олекотя с по една отводка, ротирам корпусите, слагам медови корпус и да се трудят, че след 3 до 5 дни акацията ще цъфне.

Майката е ОК, миналогодишна, оплодена, с бяла точка на нея (бялата точка се слада във високосна година). Това беше първото, което проверих
    Миналата година не беше ли 2011 ? А тази 2012 не е ли високостна ? Странно две високостни една след друга............. :D :D :D

П.С. За маркировката на майките е писано доста. Ако твоята е с бяла точка е вярно само твърдението, че е миналогодишна.
    Тази земя, по която тъпча сега,
    тази земя, която пролетен вятър пробужда,
    тази земя – не е моя земя,
    тази земя, простете, е чужда.

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Влад,от си му се закосил толкова.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от galin_f
    Мен ме учуди това, че маточника е в корпуса с майката. Щеше да стане на отводка този маточник ама реших да е след някои ден и ме изпреварили.
    Акацията и тук ще изпревари 10-15 дни и утре съм решил да ги олекотя с по една отводка, ротирам корпусите, слагам медови корпус и да се трудят, че след 3 до 5 дни акацията ще цъфне.
    Ако до 3-5 дни ти почва акацията, не ротирай, защото ще ги юрнеш да правят пило. Освен ако не преподредиш пилото, да демарираш. А също и ако направиш сега отводки, ще ги отслабиш за акацията. Но като си решиш.

Автор
    Регистриран
    18.03.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Влад
    Майката е ОК, миналогодишна, оплодена, с бяла точка на нея (бялата точка се слада във високосна година). Това беше първото, което проверих
    Миналата година не беше ли 2011 ? А тази 2012 не е ли високостна ? Странно две високостни една след друга............. :D :D :D

П.С. За маркировката на майките е писано доста. Ако твоята е с бяла точка е вярно само твърдението, че е миналогодишна.
    Е така де.. и аз това исках да кажа
    "Въображението е по- важно от знанието"- Алберт Айнщайн.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Mind_Control
    Ако твоята е с бяла точка е вярно само твърдението, че е миналогодишна.
    Е така де.. и аз това исках да кажа [/quote]

Много колеги използват един или два цвятя.Така че твърдението може да нее вярно.

Но пък може и вярно да е.
    Тази земя, по която тъпча сега,
    тази земя, която пролетен вятър пробужда,
    тази земя – не е моя земя,
    тази земя, простете, е чужда.

Страница 16 от 683 ПърваПърва ... 614151617182666116516 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •