Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 16 от 50 ПърваПърва ... 6141516171826 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 151 до 160 от общо 494
    Наблюдател
    Регистриран
    04.03.2011
    Колега нов съм в пчеларството подариха ми преди 4-5 месеца 2 кошера и все още незнам каде се намирам , ако може да съм искрен :d :D :D :D затова питам , защото ми дават съвети съседи стари пчелари но някой си противоречат доста и затова реших да се регистрирам в саита и да получавам съвети от тук!

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от iliev
    Колега нов съм в пчеларството подариха ми преди 4-5 месеца 2 кошера и все още незнам каде се намирам , ако може да съм искрен :d :D :D :D затова питам , защото ми дават съвети съседи стари пчелари но някой си противоречат доста и затова реших да се регистрирам в саита и да получавам съвети от тук!
    Моят съвет е да си купиш готова кърмова маса и да не си играеш на "месене" по съмнителни рецепти. И по-лесни и по-безрисково. А и за 2-е семейства, ако по тази рецепта направиш 4-5 кг. храна - какво ще я правиш???

Наблюдател
    Регистриран
    04.03.2011
    Благодаря за съвета колега , но просто незнаех че се продават готови продукти.В понеделник това ще ми бъде първата работа!!

Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Аз пък не мога да те посъветвам да купуваш готово каквото и да е. Никога не знаеш какво са слагали вътре. Най добре си замеси сам. В днешно време дори захарта не е само захар, а какво остава за другите смески. Кой знае от къде е дошло и каква болест ще им лепне. Забравете, че някой някъде ги контролира тези неща. Фирмата производител си издава някаква декларация, че продукта отговаря на еди какво си и дотам свършват нещата. Прави 3-4 качествени пакета за доброволен анализ на партидата и край/ Нашите нямат пари да контролират. Ако не вярваш може да видиш мониторинговата програма на НВМС в страницата им и ще се учудиш колко малко проби на храни са планирани през годината, а какво остава за храни за животни.
    Тодор Тодоров

Наблюдател
    Регистриран
    21.02.2011
    Няма да ти отнеме много време да си я направиш сам-15минути. wink;
    Към омесената питка се прибавя 25гр сухо мляко (25гр. на семеиство),размесваш добре и си готов, само че времето не позволява сега да ги отваряш освен ако не ги вкараш в топло помещение

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от kara7
    Няма да ти отнеме много време да си я направиш сам-15минути. wink;
    Към омесената питка се прибавя 25гр сухо мляко (25гр. на семеиство),размесваш добре и си готов, само че времето не позволява сега да ги отваряш освен ако не ги вкараш в топло помещение
    Не подвеждай човека, за слагане на питка може и при минус 15 градуса!!!

Колеги, не се заблуждавайте. Колкото е по-студено, толкова по-добре. Пчелите са на кълбо и НЕ топлят кошера. Така, че си ги отвори, постави си питките и ги затвори. Бързо, лесно и без риск, нито за теб, нито за пчелите.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Колегата Илиев, най добре да си купи готови питки на Евротом, вече има и други вносители. Казвам това от личен опит, и аз си мислех , че лесно се меси, но не е така, това си е хамалогия. Особено за начинаещ пчелар е рисковано, защото няма да омеси добре питките и после меда се отделя от питката и се разтича и става опасно. Това е моят съвет. А да не говорим и за прогнозите, след 3 дни времето се оправя, така че и в хранилките да сложи твърдата храна, те ще се качат и ще си я вземат.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    Колегата Илиев, най добре да си купи готови питки на Евротом, вече има и други вносители. Казвам това от личен опит, и аз си мислех , че лесно се меси, но не е така, това си е хамалогия. Особено за начинаещ пчелар е рисковано, защото няма да омеси добре питките и после меда се отделя от питката и се разтича и става опасно. Това е моят съвет. А да не говорим и за прогнозите, след 3 дни времето се оправя, така че и в хранилките да сложи твърдата храна, те ще се качат и ще си я вземат.
    Гена не съм съгласен че меда от питката ще се разтече.1КГ мед загрят на водна баня до втечняване + 3,5кг пудра захар,умесени добре няма как да се разтече.Питките ги правя по около 1,5кг.увивам ги в един кат марля или тензух и директно върху рамките.Иначе ако се налага да правя повече(20-30кг)бих се замислил за някаква механизация,но небих се отказал от питките.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Ползвам проста механизация и малко хамалогия. Една доза се състои в следното 9 кг пудра захар 3 кг мед предварително подгрят, половин - един литър вода в която разтварям кило прашец и това нещо го бъркам с бъркалка за бои, но и бормашината е специална 0-800оборота иначе обикновената може да ти счупи ръцете, докато стане хомогенна смес. След това го доомесвам на ръка. С две дози правя 44 питки по кило. Цялата операция с поставянето им в найлонови пликчета и разточването им ми отнема 4 часа.

Страница 16 от 50 ПърваПърва ... 6141516171826 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •