Слагай в хранилката ще го приберат а и дават затопляне през следващите 4-5 дена .
Слагай в хранилката ще го приберат а и дават затопляне през следващите 4-5 дена .
незнам,дали има смисъл да я правя цялата тази работа,щото мед имат предостатъчно.Но преди 15дни им дадох питки,защото нали казват,че пчелите като са горе значи гладували.малко ме съмнява тази работа ама ще им давам още.
Според мен ако имат достатъчно мед не им давай сега -изчакай още малко.И аз още не съм хранил но нямат и нужда за сега.Но най добре разбирам как са запасите като ги отворя при темп. около 0 и ако гнездото е под рамките значи няма нужда от хранене.При по топло време излизат отгоре и те заблуждават.Най добре към края на февруари започни да подхранваш -за да можеш да ги развиеш за рапицата /ако имаш такава/
Кристализиралият мед го слагам в полиетиленови пликчета за фризер. После пликчетата ги разплесквам или разточвам на тънък пласт. Надупчвам ги с вилицата и ги слагам върху рамките над кълбото с надупченото надолу.Първоначално публикувано от petkofire
Мойте вече са си изяли първите питки дето им ги сложих преди 10 дни. Утре ще меся нови.
колега petkofire обърни хранилката обратно и сложи меда, така няма опасност да се разтупи след една или две седмици всичко ще е изядено
Колеги искам съвет от 22 януари започнах подхранване с питки (мед и пудра захар) сложих на всички 31 кошера независимо от количеството запаси по килограм питка, на 04 февруари проверих какво е останало от питките - по вечето ги вземат нормално, но в 8 кошера бяха изядени напълно - сложих им нови и вчера проверих пак и 6 от тези с вторите питки са ги преполовили и като гледам как ядът до другата седмица ще са изяли всичко чудя се да продължавам ли да слагам питки, имали възможност да са ги свалили в рамките или си ги ядът за сироп е много рано - дайте някакви съвети.
Благодаря предварително.
пс. семействата са силни на по 8-10 междурамия в кошери дб от 12 до 18 рамкови.
Ами продължаваш да слагаш. Щом вече си почнал, няма спиране. Питките не ги складират в питите, явно имат много пило и нямат запаси, а сега като застудее, ще им трябва и много храна. Аз преди Март не правя нищо с което да подбуждам семействата.
До сега винаги края на януари слагам питки и такова ядене не е имало явно зимата е много топла.А и въпросните гладници бяха се качили над рамките вече да се чуди човек как изядоха толкова мед като ги зазимих с по 15-18 кг.
Така, наложи се да прегледам едно семейство, на което давам вече втора питка със захаросан мед. Това което ми направи впечатление е, че меда от питките го преработват и го смъкват там където е кълбото. Рамката изглеждаше така - в предната и част имаше и от двете и страни пило - в средата запечатано, около него ларви и след това огромна площ с яйца. Останалата част от питата беше с току що складиран мед. Само в горния заден ъгъл на рамката имаше малко запечатан стар мед. Така, че не го ядат , а го складират около пилото, него хранят основно - а в това време не е колкото капачка, а си е половин рамка - там отива меда. Нормално е при тази топла зима. Развитието тръгва с пълни темпове. Макар, че съм в полупланински район с 800 м надморска височина и то в северозападна България.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))