Аз общо взето съм доволен,от Акацията събраха малко, Кестена е към своя края, събраха от него къде по един магазин къде по два. В общи линии това е.
Аз общо взето съм доволен,от Акацията събраха малко, Кестена е към своя края, събраха от него къде по един магазин къде по два. В общи линии това е.
Те тука е заровено кучето. При полет на пчелата от 3-3,5км, разстояние от 5-10км е от значение - микроклимат, насаждения и т.н.
Надеждата ми е да врътна някоя рамка след седмица - две, а след това да изкарам малко и от слънчогледа наоколо. В минали години слънчогледът цъфтеше втората половина на август и въртях до към 15 септември.
Тая сутрин видях първите отворени цветчета на липата.Обикновено вадя мед след като прецъфти.Сега нека работят.Времето се затопля така , че има надежда.![]()
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Ristis, аз съм в твоята община при мен е малко по-добре от при теб, но пак слабо. И аз като BateMisho го отдавам на много студените нощи. Следя прогнозата ежедневно и до скоро беше с нощни температури 6-8 гдаруса. Тази събота центрофугирах. От 10 кошера 60 литра, което е около 85 кг. За сравнение миналата година извадих от 4 кошера това количество.
Въпреки това не съм се отказал. Оставих магазините. Ливадата едва сега набира сила, времето се стопля и има усилен летеж от ранните часове (6-7), което ми дава надежди, че в края на месеца може да вадя пак някоя и друга рамка. Ако не...здраве да е![]()
Микроклимат!
На Стефаново до Радомир, само веднъж е косена ливадата. Навсякъде вали, само там не вали. Тревата изгоря. Мед - какво беше това?
Миналата година косихме 7-8 пъти.
Суша,и по ливадите и в магазините.
И на високото се очертава суша.Липата почна да съхне още неотворила цветчетата.
Дъ-ъжд, дъжд няма-а...Имаше някога такава песен на "Диана Експрес" .
https://www.youtube.com/watch?v=3ckxkIDAPhA
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Тая сутрин видях първите отворени цветчета на липата. Обикновено вадя мед след като прецъфти. Сега нека работят. Времето се затопля така, че има надежда.
И на високото се очертава суша. Липата почна да съхне още не отворила цветчетата.
Извинявай, че малко ти редактирах постовете. Грешките са недопустими за толкова ерудиран човек.![]()
Сушата не е проблем за липата.Проблема се явява ниската нощна температура.Например,темпе ратурата таз сутрин на кота+50м (Видинско) беше 13градуса,а при теб на кота+1000м колко ли е била?Ниска нощна температура+ висока дневна...и цветовете "линеят"...Ниските температури не са проблем само на липата...Така мисля.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))