да
не
Пак задаваш глупави въпроси. Известяване за какво? Някой някъде ще пръска и... Аз да хукна през глава да търся кой ще пръска, с какво ще пръска, защо ще пръска, точно кога ще пръска и прочие или да хукна през глава към пчели а да затварям семействата, защото ще се пръска, ама кога, с какво и т.н. Хипотетично - вали дъжд ден, два, три -бум sms утре ще ме пръскат - на бегом затварям семействата, акацията цъфти, обаче житото ще се пръска и то не само днес, ами три дни. Житото не е цъфтяща култура у ще се пръска цяла седмица и то с инсектицид. Е и акацията отиде. Ама имам си аз sms и съм предупреден, тъй че нямам право да се жалвам освен да ближа рани.
Няма да ме разбереш и сто и един примера да ти дам. Аз не желая да дублираш комуникационна компания, а спасение от натравяне на пчелите. Апропо имам идеална комуникация с земеделците покрай мен - обаждат ми се всеки път, а след тая прословута Система, спокойно могат да ме отсвирят, защото вече съм от слабата страна.
Системата има за единствена задача да те предупреди за възможна опасност и кога тя те грози. Нищо повече! Ако ти виждаш полза от това -регистрираш се и получаваш уведомления. Ако не - не го правиш! Всичко останало не зависи от нея. Тя просто замества сега съществуващата с залепените обяви с друга - на телефона в джоба ти. Това проумяваш ли го???
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Аз много добре проумявам, но ти явно не разбираш какво ти говорят пчеларите. Заменя се нещо не ефективно, с друго не ефективно и то защо? Каква е целта? Да се прекарат едни пари през няколко цетки (джоба). Лошото е, че е на.принципа проба грешка. След година две ще се окаже, че това не ни устройва, айде пак молби, жалваници, бордове в Министерството, и те с право ще питат: Добре де, нали вие искахте тази система, осигурихме не малко средства - имате я. Какво пак искате. А на теб ще ти е през оная работа, защото си сътворил нещо, никому не нужно, взел си заслужено заплащане за вложения труд, а тоя дето ще застане на мястото на Рости, ще се чуди от къде да я захване. В никакъв случай не обвинявам Рости, да не ме разбере погрешно.
Ако правилно те разбирам трябва първо да се намери идеалното и супер ефективното решение, което "от раз" да реши всички проблеми - юридически, административни, организационни и технически. След което то да се приложи и да върши работа "во веки веков" без повече да се променя. Разбира се такова решение трябва да е на абсолютно нова основа, без в него да се ползва натрупания до сега опит иначе "Заменя се нещо не ефективно, с друго не ефективно и то защо?". А докато не бъде намерено това решение нищо да не се пипа. Това ли е твоята философия - революция, а не еволюция?
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Не, ти не ме разбираш. От както си се разшетал из форума, си пееш една и съща песен - иновации, но не пчеларски. В не малката комуникацията с теб, съм разбрал, че ти просто не искаш да разбереш елементарното пчеларско мнение по въпроса с новите технологии. Щом си по иновациите, вземи та направи нещо, с което да снабдим/въоръжим пчелите, така че да са информирани за пръсканията и да не наближават отровите. На много места говориш за това как искаш да помогнеш на пчеларите безвъзмездно, ей тъй, `щото сме ти симпатични, предполагам. Все бях чувал за самаряни, все бях чувал за иноватори, но те за такъв хибрид не ми е стигало до сетивата , а именно - иновативен самарянин. Проблема е в натравянето на пчелите бре, гос`ин "Палов" и въпросната Система не е в състояние да ликвидира проблема. Обезпокояващо е друго, че тя ще създаде повече главоболие на пчеларя, от колкото да му бъде помощник в нужда. Това е мое мнение, което не е задължително да е еднакво с твоето. То, кога ли твоето е било еднакво с това на пчеларите.
Благодарско на Дончев за анкетата. Този въпрос съм го задавал по други поводи и май резултата е бил подобен. Дано промените в наредба / 13 ли там беше / и системата за оповестяване , да си изпълнят предназначението и да оправдаят всичкия труд и средства за тях.
Анкетата е анонимна и незнам кой е колегата с отговор –ДА, но го моля да сподели опит при затварянето на кошерите.
https://bees4peace.com/blog/analiz-n...com-bO_WpwRkU0
Заключението на фондация "Да спасим пчелите"
При първият ни анализ на новите промени в Наредба № 13 достигаме до заключението, че повечето изменения и допълнения не са в помощ на пчеларите. Някои от промените дори са потенциално опасни за хората в населените места около площи, които се третират ежегодно. Хубаво е, че държавата започва да работи по електронна платформа, но за жалост системата най-вероятно ще позволява лесно манипулиране на данните.
Всичко е съвсем ново, така че през 2021 година реално ще разберем дали промените са положителни или отрицателни. Точно след една година ще направим проучване сред пчеларите, където се надяваме да съберем достатъчно данни относно работния процес на ЕПОРД и дали тези изменения и допълнения в наредбата наистина са били адекватни.
Не забравяйте, че това е нашето мнение по промените. Тъй като все още липсва експертното виждане на специалистите в сферата, не можем да сме сигурни дали всичко ще се случи както сме описали в коментарите. Въпреки всичко сме благодарни за промените, тъй като дадоха един важен старт за общността с въвеждането на електронна платформа. Стискаме палци за по-добро бъдеще за пчеларите и пчелите!
Аз виждам поне една полза от предупрежденията. Ако предупреждението съдържа вида на препарата и културата, която ще се пръска, с времето на пчеларя може да му "светне" кога е имал натравяния и при какви точно пръскания са се случили. Ако с времето се натрупа полезна информация в тази връзка, може да се направят полезни изводи кои препарати, по кое време и на какво разстояние са най-токсични за пчелите. Това изобщо не е малко, ако се случи. И още нещо ми се иска да кажа - ако ще се спори по темата, грозно впечатление прави начинът на изразяване на част от спорещите - все пак сме цивилизовани културни хора, не бива "с бутоните".
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))