Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 16 от 20 ПърваПърва ... 61415161718 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 151 до 160 от общо 200
    Автор
    Регистриран
    20.03.2015
    Цитат Първоначално публикувано от freelancer_bg Виж публикацията
    Triballi, пчелар съм от три години. Все още нямам загинал кошер. На пчеличките давам сироп със седемте биодинамични билки по Мария Тун и Рудолф Щайнер - коприва, хвощ, дъбова кора, лайка, глухарче, валерияна и бял равнец. Един -два пъти съм им правил и с мащерка и дива мента. В тези сиропи слагам вит. Ц и витамин Б 12, Б комплекс (Б50), добавям и етерични масла разбъркани предварително в лъжица-две мед (за да се емулсифират). Етеричните масла са лимонова трева, чаено дърво, евкалипт, мента и гаултерия. Тези сиропи давам за стимулиране на майката на пролет, преди да сложа магазините и в края на сезона, след като извадя меда за стимулиране на майката и засилване на имунната система. Пръскам и по 1-2 пъти през сезона по рецептата на Скутелатора. Тази година поръсвах и рамките със смлян див пелин. Слагах и по една капачка от буркан с тимол и няколко капки евкалипт в тимолените кристали, така сублимира по-бавно. Това е от моята практика, лентични и други лекарства не ползвам.
    А относно етеричните масла каква е дозата на литър сироп и отделно от билките ли ги даваш и на семейство какво количество сироп с билките(маслата) се получава за едното(пролетно или есенно) третиране.

Автор
    Регистриран
    20.03.2015
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Всяко едно семейство има някакви генетични разлики, може и да не се виждат с просто око, но те са там. Некадърни учени от цял свят се състезават кой ще изръси по-голяма глупост, а някои даже я прилагат на практика. После медиите се включват и истината вече няма значение.
    Ето вижте това a.m capensis. Първо, шведските учени са открили, че с водката пчелите вървят много добре, ама това след втората бутилка, а след третата са се пробвали да напишат научен труд. Второ, от много години е ясно как става номера и къде е ключа за палатката. Трето капенсис е открит преди тези учени да са били в любовния поглед на пра-пра дядо си. Четвърто, предполага се, че капенсис не е ново изменение, а оцеляло старо и има голяма вероятност точно това да е истината.

Всички билкови отвари работят, само да знаеш защо ги използваш, колко да използваш, кога да използваш и къде. Върху пчелите работят екстракти от растения, но само 1/1000 от това, което се бълва в интернет. А как работят, защо, колко трябва да се използва...
    Не се хвърляйте да използвате билки, които дори не сте проучили. Елементарен пример: Мащерка/тимол/ върши чудна работа върху бактериии и гъби. Проблемът е в това, че работи върху полезни за пчелите бактерии. Нарушавате баланса и започват проблеми, които иначе е невъзможно да имате. Мащерката е подходяща само в края на лятото и то САМО един път. Наречете го рестарт на системата. След това системата трябва да се възстанови, а това става само ако знаеш как да го направиш. Ето тук е проблема на всички, които използват тимол срещу Вароа. Предизвикват проблеми, които никога не биха имали, а после се чудят какво става. Затова 15032 пъти повтарям на колеги, че тимол в сиропа посред лято - НЕ! Ферментирането на прашеца зависи от няколко групи бактерии, а всяка "група" си има изисквания. Домързя ме...

И обратно на темата: Прикачен файл 7344
    Благодаря за предупреждението!Явно Мария Тун не случайно дава точно определени билки.Мащерката не е между тях...

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev

Въобще битката за някакви генетични подобрения на националния генофонд е ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГУБЕНА. Това е и добре и зле:
    - Добре е, защото се запазва биологичното разнообразие, което е в основата на устойчивото развитие на вида и неговото оцеляване през хилядолетията.
    - Зле е защото 70-80% от това биологично разнообразие е носител на кофти гени, от които никога няма да можем да се оттървем.
    Това последното важи и за народонаселението /човечеството/. И там е предварително загубена. На сегашното ниво на познания. Обаче скоро ще почнат да пишат генома и да го синтезират. Тогава да видите какви пчели ще се пръкнат! И какви акари!!!
    P.S. Знам, че е спам, ама не се сдържах
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Хайде като сме почнали със спама и аз да внеса своята лепта. Темата ми стана интересна със заглавието си: "Селектирането на устоичиви на вароатозата пчели"
    И се замислих над въпросите: "Как трябва да се разбира тази устойчивост? Акара е паразит. Какви качества трябва да селектираме, за да е устойчива пчелата на този паразит? Да има по-голяма товароносимост, за да носи на гърба си не един или два, а да кажем 5 паразита? Или да произвежда двойно повече плазма, за да има и за нея и за тях? Или да е устойчива на вирусите, които този паразит пренася, а пък той нека си живее на гърба и?" И все в този ред на мисли.
    И не видях отговор на нито един от тези въпроси. Нали все пак преди да търсим отговор на въпроса "Как да направим нещо", трябва да сме си отговорили на въпроса "Какво искаме да направим" ?
    И май от 16 страници постове само Георги хвана бика за рогата:
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Насекомо с устойчиви гени срещу друго насекомо Вароа не е нито микроб, нито вирус той е ектопаразит (външен) то е нещо като бълхите по кучето, въшките и т.н. има ли друго животно с гени който са станали усточиви на друг външен паразит не на микроб мислих мислих и не можах да се сетя(явно ми липсват знания)
    Та да си дойдем на думата. Има ли качества, които да дефинират понятието устойчиви на вароатозата пчели, или това въобще е нон сенс?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    От доста време чета тая тема и не пиша по простата причина че съм още зелен зелен,но пък имам много добра селекция на майки устойчиви на цялата менделеева таблица.И да ви кажа как съм постигнал всичко това.А ми как с търтеи от МЗХ.

Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Та да си дойдем на думата. Има ли качества, които да дефинират понятието устойчиви на вароатозата пчели, или това въобще е нон сенс?
    Експериментална станция към западен университет миналата година, един от научните сътрудници ми сподели, че са успели да селекционират и обучат пчели, които се самопочистват от акара.Мина дълго време и не помня детайли, но предполагам Скутелатор може да е прочел нещо за подобни експерименти и доколко са успешни.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Saras Виж публикацията
    Експериментална станция към западен университет миналата година, един от научните сътрудници ми сподели, че са успели да селекционират и обучат пчели, които се самопочистват от акара.Мина дълго време и не помня детайли, но предполагам Скутелатор може да е прочел нещо за подобни експерименти и доколко са успешни.
    Ако това е вярно, то е наистина стъпка в правилната посока. Само да не излезе нещо от рода на "Самоскубещи се и самотоварещи се в камиона моркови", като в книгата на братя Стругацки.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Аз съм започнал да селектирам едно куче от към бълхите. Искам да се получи порода която по активно да се чеше и по този начин да се отървем завинаги от бълхите по кучетата. Сещате се какво имам на ум.

Аз съм виждал доста кучета с бълхи, но нито едно не е умряло заради тях. Виждал съм и хора с въшки и те са си живи. Вярно, чешат се, сърби ги, но са живи.
    Та и за пчелите устойчиви на акар, едва ли някога ще се пръкнат такива, които като ги види акара и да си плюе на петите. Но доказано има пчели, които проявяват доста агресивно поведение кум акарите и сами се разправят, физически с тях. Едва ли могат да се отърват на 100%, но то и химията не може, но поне могат сами да го ограничат в някакви граници, които да не пречат на съществуването на семейството.

Автор
    Регистриран
    30.08.2011
    Аз знам че всички създания по земята ги е създал ГОСПОД,кой и как прави селекция не знам ,защо не си направят други пчели които на тях да им харесат.

Страница 16 от 20 ПърваПърва ... 61415161718 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •