Това последното важи и за народонаселението /човечеството/. И там е предварително загубена. На сегашното ниво на познания. Обаче скоро ще почнат да пишат генома и да го синтезират. Тогава да видите какви пчели ще се пръкнат! И какви акари!!!Първоначално публикувано от Mateev
P.S. Знам, че е спам, ама не се сдържах![]()
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Хайде като сме почнали със спама и аз да внеса своята лепта. Темата ми стана интересна със заглавието си: "Селектирането на устоичиви на вароатозата пчели"
И се замислих над въпросите: "Как трябва да се разбира тази устойчивост? Акара е паразит. Какви качества трябва да селектираме, за да е устойчива пчелата на този паразит? Да има по-голяма товароносимост, за да носи на гърба си не един или два, а да кажем 5 паразита? Или да произвежда двойно повече плазма, за да има и за нея и за тях? Или да е устойчива на вирусите, които този паразит пренася, а пък той нека си живее на гърба и?" И все в този ред на мисли.
И не видях отговор на нито един от тези въпроси. Нали все пак преди да търсим отговор на въпроса "Как да направим нещо", трябва да сме си отговорили на въпроса "Какво искаме да направим" ?
И май от 16 страници постове само Георги хвана бика за рогата:
Та да си дойдем на думата. Има ли качества, които да дефинират понятието устойчиви на вароатозата пчели, или това въобще е нон сенс?
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
От доста време чета тая тема и не пиша по простата причина че съм още зелен зелен,но пък имам много добра селекция на майки устойчиви на цялата менделеева таблица.И да ви кажа как съм постигнал всичко това.А ми как с търтеи от МЗХ.
Експериментална станция към западен университет миналата година, един от научните сътрудници ми сподели, че са успели да селекционират и обучат пчели, които се самопочистват от акара.Мина дълго време и не помня детайли, но предполагам Скутелатор може да е прочел нещо за подобни експерименти и доколко са успешни.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Аз съм започнал да селектирам едно куче от към бълхите. Искам да се получи порода която по активно да се чеше и по този начин да се отървем завинаги от бълхите по кучетата. Сещате се какво имам на ум.
Аз съм виждал доста кучета с бълхи, но нито едно не е умряло заради тях. Виждал съм и хора с въшки и те са си живи. Вярно, чешат се, сърби ги, но са живи.
Та и за пчелите устойчиви на акар, едва ли някога ще се пръкнат такива, които като ги види акара и да си плюе на петите. Но доказано има пчели, които проявяват доста агресивно поведение кум акарите и сами се разправят, физически с тях. Едва ли могат да се отърват на 100%, но то и химията не може, но поне могат сами да го ограничат в някакви граници, които да не пречат на съществуването на семейството.
Аз знам че всички създания по земята ги е създал ГОСПОД,кой и как прави селекция не знам ,защо не си направят други пчели които на тях да им харесат.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))