Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 16 от 149 ПърваПърва ... 614151617182666116 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 151 до 160 от общо 1485

Тема: ВАРОАТОЗА

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Цитат Първоначално публикувано от павликянин
    След като вароа не понася температура над 48 градуса (която температура ползват в руската центрофуга), няма ли да е по-добре самият кошер да се загрее отвън до тази температура през октомври-ноември, когато вече няма пило, и да се поръсят пчелите с брашно от борови иглички? Няма ли пчелари от Сандански, които да споделят преки впечатления от работа с такава центрофуга?
    Основната цел на третирането не е ли да се унищожат акарите още от залагането на зимното пило /около 10 август/,с цел зимните пчели да не са наранени от акара?Вече 8г слатам по 2-3 линтички варостоп и варотом началото на март и началото на август и нямам проблеми,а колеги /блозо до мен/които не третират правилно ,имат!
    1000 пчелари - 1000 технологии

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Безумна технология за мен на първо място е Чорбич, след това идва тази с топлинната обработка на пчелите, зимното и пролетното подгряване на семействата, Венер, офф прегря ми главата.

Джон Кефус (John Kefuss) е един от тези пчелари при които проблема му с вароатозата се изразява единствено в това че няма достатъчно. За да поддържа селекционния натиск върху пчелите се налага да купува рамки с пило с високи нива на акари. Системата на мързеливя пчелар. В една от презентациите му е онагледено със снимка как практически се извършва селекцията му - заспал на полянката . Той е един от Големите пчелари, ученик на W. Rothenbuhler (откривателя на хигиеничното поведение и създава пчели устойчиви на АГ), F Ruttner и други. Има пчели и във Франия и в Чили ( за тези които може би ще си помислят че бизнеса му е в упадък). Той е един от малкото, през когото практически са минали всички видове препарати преди да получат одобрение да бъдат пуснати на пазара.
    Въпреки това, той избира да не третира.

В гуугъл може да намерите още много
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Скутелатор, Джон Кефус не го знам кой е, не ги знам и Големите пчелари кои са, за Гуглето нямам време, ама не съм обидчив, пък съм любопитен. И най-паче като заговориш за Изтока и Запада, за безумия и патенти, за изобретатели и широката публика. Та ми беше нужно по три пъти да ти прочета мненията и на Борислав репликата за да сгрея , че пак говориш за работа със селектирани пчели. Благодаря.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Мисля, че имаше една преводна статия за пчелина на Джон Кефус в Чили. Ако я намеря ще я сканирам и ще я пусна.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Най - просто казано, ако метода се приложи към някои етнически групи, ще го нарекат геноцид...въпреки, че аз лично съм "ЗА" :D
    Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Е той хубаво ги оставя сами да се справят и да оцелеят сами ами ако нищо не оцелее?

Автор
    Регистриран
    27.01.2012
    Интересна теория..колега Александров можеш ли да качиш линк да прочетеме?Общо взето има истина в това макар че за подобна селекция трябва да се разполага с голям брой семейства ...и години,природата разполага с време дотогава обаче е рисковано да се приеме метода му с лека ръка ,условията и расите на пчелите са различни ,пашите също-предполагам чичко Джон няма слънчоглед като паша,дотогава трябва да се третира .Да наистина може да се мине с едно третиране наесен при нашите условия в комбинация със строителна но и за това трябва селекция във годините.

Автор
    Регистриран
    27.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Светозар Каменов
    Е той хубаво ги оставя сами да се справят и да оцелеят сами ами ако нищо не оцелее?
    Щом има пчели във Франция и Чили и спи на полянката си е надвил на масрафа и все нещо ще остане от естествения подбор .Експерименти са правени и у нас -но ако една година мине номера то на следващата ще ни изиграе лоша шега.Всичко е относително..не смятам че скутелатор въпреки че подкрепя иновативните технологии изобщо не третира никога .Можем да правим селекция на наличните семейства (а и трябва) но при тези метиси с които работим резултатите не могат да бъдат затвърдени завинаги.Добри резултати са постигнати засега с отричаната като раса "родопска пчела"отчасти.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Ако успеем да зазимим силни семейства, мисля че ще се справим с проблема. Е, сигурно и някое третиране с етерични масла би подпомогнало за постигане на добри резултати.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Автор
    Регистриран
    27.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    Ако успеем да зазимим силни семейства, мисля че ще се справим с проблема. Е, сигурно и някое третиране с етерични масла би подпомогнало за постигане на добри резултати.
    някое е силно казано Евгени.подобни грандомански изказвания цитирани от "капацитети" биха могли да изиграят лоша шега някому wink; шегичка ..... :D

Страница 16 от 149 ПърваПърва ... 614151617182666116 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •