Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 16 от 20 ПърваПърва ... 61415161718 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 151 до 160 от общо 200
    Потребител
    Регистриран
    29.05.2014
    Здравейте, занимавам се с пчеларство от скоро и моля за съвет.В един от моите кошери (10р ДБ)съм сложил восъчна основа за градеж и явно съм я сложил късно защото почти няма градено върху нея. Съседните й рамки са с меден венец, който пчелите доста са надградили поради свободното място между тях и рамката с ВО. Проблема е че тези венци стърчат над разделите на рамките и при приближаване на рамките една към друга в горния си край те се опират една в друга а в долния имат много голямо разстояние. Дори да сложа една от тези рамки на друго място ми се струва че разстоянието пак ще бъде голямо.Моля дайте съвет как да процедирам!

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от RDV_83 Виж публикацията
    Здравейте, занимавам се с пчеларство от скоро и моля за съвет.В един от моите кошери (10р ДБ)съм сложил восъчна основа за градеж и явно съм я сложил късно защото почти няма градено върху нея. Съседните й рамки са с меден венец, който пчелите доста са надградили поради свободното място между тях и рамката с ВО. Проблема е че тези венци стърчат над разделите на рамките и при приближаване на рамките една към друга в горния си край те се опират една в друга а в долния имат много голямо разстояние. Дори да сложа една от тези рамки на друго място ми се струва че разстоянието пак ще бъде голямо.Моля дайте съвет как да процедирам!
    Аз изрязвам надграденот със нож, това обикновенно се случва към средата на лятото. Предполагам сега не би било проблем.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Нямаш грижи. Слагай ги плътно една до друга, напролет като ги подравнят ги свиваш как си трябва.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Автор
    Регистриран
    01.08.2014
    Въпрос за зазимяване от новобранец. Имам два многокорпусни кошера с юнски отводки.Началото на август,бяха запълнили и десетте рамки и поставих по един корпус с восъчни основи отгоре и храних яко до сега.В момента горните корпуси са изградени на по четири- пет рамки с мед,като крайните имат лек изграден венец.Отдолу има 4-5 рамки с пило,другото мед и прашец.Мисля да махна хранилките,да сложа табла,фибран и да не пипам до пролетта.Правилно ли е,или да разместя нещо? Дъната са ми дълбоки,в момента е поставена изцяло мрежа.Така ли да остане,или с плътната дъска?И последен въпрос-да поставя ли по един празен корпус за буфер със студа?

Цитат Първоначално публикувано от сашо 38 Виж публикацията
    Въпрос за зазимяване от новобранец. Имам два многокорпусни кошера с юнски отводки.Началото на август,бяха запълнили и десетте рамки и поставих по един корпус с восъчни основи отгоре и храних яко до сега.В момента горните корпуси са изградени на по четири- пет рамки с мед,като крайните имат лек изграден венец.Отдолу има 4-5 рамки с пило,другото мед и прашец.Мисля да махна хранилките,да сложа табла,фибран и да не пипам до пролетта.Правилно ли е,или да разместя нещо? Дъната са ми дълбоки,в момента е поставена изцяло мрежа.Така ли да остане,или с плътната дъска?И последен въпрос-да поставя ли по един празен корпус за буфер със студа?
    Аз , бих постъпил така:
    Горния корпус с изградените няколко на брой рамки да стане долен , корпуса в който има в момента пило го слагаш върху този с изградените празни рамки.Така подредените два корпуса бих разделил с найлон , като при слагането на найлона бих го дръпнал леко назад за да могат лесно пчелите да преминават от горния в долния корпус и обратно.Горния си копрус бих подредил така , първо на топлата страна на корпуса слагам две пълни рамки с мед , след тях рамкие с пило и след рамките с пило , рамки с мед като гледам отново по пълните рамки с мед да са до пилото.
    Така бих постъпил , аз ти сам си решаваш.
    Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.
    Алберт Айнщайн.

Автор
    Регистриран
    27.02.2013
    Пчеларски район
    стара загора
    Моят опит е твърде скромен - само 3 години но иначе семйствата ми зимуват по начина описан от колегата с тази разлика че липсва полиетилена. Дъната не ги уплътнявам с нищо т.е. остават си само с мрежите
    www.rabotilnicata.hit.bg мебели и обзавеждане по индивидуален проект

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Кирил,с какво ти помага наелона така поставен?Ако е да ограничиш теченията едно велпапе на мрежата е достатъчно.

Наблюдател
    Регистриран
    23.06.2012
    Пчеларски район
    Враца, Оряхово
    Здравейте,
    1. Днес при прегледа на семействата видях по 5-6 пчели с жълти точици между очите, според мен е от прашец, защото и по тялото надолу жълтички, но за мое успокоение реших да попитам дали съм прав?
    2. За другата година мисля да взема ДБ с отделни дъна и мисля да не свалям магазините за съхранение, а да ги слагам под плодника. Въпросът ми е при третирането за кърлежи (лентички примерно), част от препарата няма ли да се наслои в магазинните рамки и от там в меда догодина?

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    1 Да от някакъв цвят е.
    2 При корпусните не се делят питите на плодникови и магазинни така че няма как да третираш пчелите само при наличие на плодникови пити и ако лекарството се наслояваше на восъка щеше да се отрази и на меда.

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Oregon Виж публикацията
    Здравейте,
    1. Днес при прегледа на семействата видях по 5-6 пчели с жълти точици между очите, според мен е от прашец, защото и по тялото надолу жълтички, но за мое успокоение реших да попитам дали съм прав?
    2. За другата година мисля да взема ДБ с отделни дъна и мисля да не свалям магазините за съхранение, а да ги слагам под плодника. Въпросът ми е при третирането за кърлежи (лентички примерно), част от препарата няма ли да се наслои в магазинните рамки и от там в меда догодина?
    Преди няколко дена видях такива пчели,чел съм че прашеца бил мокър и пчелите го слагат по тялото си да го изсушат.

Страница 16 от 20 ПърваПърва ... 61415161718 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •