Нещо не се връзва. Ако искаш да помогнеш на пчеларите, трябва да им я подариш тази концепция, и те да си я обсъждат или редактират както си искат. Ако искаш концепцията да си остане твоя, дръж си я заключена в някое чекмедже. Така стоят нещата в този форум и в Българското пространство. Който иска да помага, прави го напълно доброволно. Жертва се за останалите напълно доброволно. Подарява им всякакви материали напълно доброволно. И дори не получава едно Благодаря, за сметка на което пък получава незаслужени критики от разни провокатори. Такава е ролята на Българския пчелар-активист, и точно с такава роля сме се нагърбили аз, Бонев и още няколко човека. Ако искаш да влезеш в групата на благодетелите - заповядай - ще бъдеш добре дошъл.
Ако концепцията ми я дадеш, аз веднага ще я публикувам, и ще я подложа на обсъждане. Ще ти благодаря публично и наистина ще съм ти признателен, но дотам. И след това ще се захвана да редактирам там, където не ми харесва. Същото ще го направят и други активисти. Имай предвид че това ще се случи и с всеки друг документ, който ми го дадеш ти или някой друг твой колега. Концепции и устави са ми обещали и други хора. Самият аз също имам под ръка няколко, но от други браншове.
Няма как - така трябва да се действува сега, а и за в бъдеще. Активистите трябва да се жертват за останалите, влагайки много собствени пари и време, без да очакват благодарност от когото и да било. Този форум съществува именно благодарение на такива принципи. Както сам виждаш стотици активисти във форума за загубили колосално време, подарявайки знания на останалите. Модераторите и администраторите губят много лично време, за да го поддържат в изрядно състояние. Аз пък освен всичко друго губя и пари, за да го хоствам и за да поддържам сървъра и резервните бекъпи и разни други системни дейности, които се извършват от специалисти с високи заплати. И всичкото това се прави напълно безкористно - от мене и от останалите активисти във форума. Ако искаш и ти да се включиш - заповядай, но това делене на мое и твое придава малко горчив привкус на подаръка ти. Ако за в бъдеще ще имаш някакви претенции, по-добре не ни я давай тази концепция.
Иначе да - трябва да започнем с концепция и след това с устав. И наистина някой трябва да даде нещо готово, за да не започваме от чистата нула. И ако никой друг не даде нещо подходящо, аз ще запретна ръкави и ще преработя концепцията и устава от една друга моя асоциация, която се оказа много жизнеспособна и стабилна и се радва на голям брой членове и почитатели, които са доволни от нейната дейност, от борбата и със законодателството, и от безплатните услуги, материали и информационни бюлетини, които те регулярно получават на мейлите си.
Ето го клипа от срещата на работната група в София на 27.02.2014 г.
Хоппа - сега видях, че съм качил само първия от 4-те клипа. Моя е грешката - извинявайте. Сега пускам да се качи един общ клип, обединяващ всичките 4, но понеже е с дължина 2.8GB, вероятно ще се качва чак до утре сутринта. В момента прекодираме и клиповете от вчера, но те са с дължина 12GB и става страшно бавно. Ще е цяло чудо, ако до утре вечер успея да ги кача в You Tube.
Пуснах пълната версия да се качва. Когато е готова, ще се появи и клипа по-долу ще заработи.
Нека започнем от малко по-далеч. Говори се за ниската активностна българските пчелари. Да погледнем какви са БГ пчеларите. Нямам точни данни,но около 70-80% пчеларстват на любителски принцип, хоби, любов към пчелите ивадене на някое и друго кило мед за вкъщи. Та тези хора за какво им епритрябвала каквато и да е пчеларска организация. Бай Иван в село Х с неговите5 кошера дори не е и чувал, че има такова животно като пчеларско дружество. А иняма нужда от такова. И такива са хиляди като него. Това си е просто любителскопчеларстване. Баща ми на село като сее 200 кв. м. картофи, гледа 10 кокошки и 1коза, да не би да членува в браншовата организация на картофопроизводителитеили тази на млекопроизводителите. Същото е и с пчеларстването като хоби. Некаси го кажем направо - такова пчеларстване няма нужда от каквато и да еорганизация.
На тази база нека си зададем въпроса каква трябва да бъдеедна добра пчеларска организация. Тя трябва да защитава интересите и да помагана тези, които имат нужда от нея. Тази организация трябва да бъде напрофесионална основа, за да има ефект от нейната дейност. Регистрираниземеделски производители с изискване за определен брой пчелни семейства,регистриран пчелин и т.н. Посочените по-горе 70-80% от БГ пчеларите си иматопределена работа, определени доходи от нея. Новата организация трябва дапомага на пчеларите, за които пчелартсването е професия, с него издържатсемействата си. Те имат нужда от такава организация. А имаш ли интерес за нещо,ще си и активен, за да го постигнеш. Просто времената са такива, интереситедвижат всичко. Още Чърчил в казал, че няма вечни приятелства, има вечниинтереси. И ако има общи интереси в една такава пчеларска организация, то темного по-лесно ще могат да се постигат.
Говорим за имиджа на БГ пчеларството, за нивото му наразвитие. Ами със 70-80% любителско пчеларство за какво ниво говорим. Старикати, които гледат как да прецакат някого, как да „барнат” някоя и другастотинка повече ( сещам се за восъка, който бяха продали на Матеев) – за какъвимидж говорим. С отварянето на европейските програми „куцо и сакато” започна даотглежда пчели. Защото надушва далаверата... И зачестиха кражбите на кошери. Защо? Всеки знае отговорът. И най-лошотое,че системата го позволява. Вместо тези пари да отидат при хора, които наистинаимат нужда и ще им помогнат да развият своят бизнес, те отиват придалавераджии.
За да се дигне нивото на пчеларството в България, то трябвада стане бизнес. Да, точно така – бизнес. С необходимата техника, новитетехнологии, качество и хигиенни изисквания. Просто времената са такива. Няма яПартията, да определя цената на меда, да дава по 10 кг. захар на кошер и т.н.Но за жалост много хора въздишат по онова „славно” време. Сега има пазарнаикономика и тя определя правилата. Но...живеем все пак в България и тук нещата са малко изкривени. Тук може да сеналага монопол узаконен от държавата – майкопроизводството. Тук може да има икартелни споразумения, които да определят цената на меда и останалите пчелнипродукти. Пак тук, в България европари могат да получават хора, които са насветлинни години от пчеларството.
И новата българска пчеларска организация трябва да се боритова да не се случва. Българският пчелар има нужда именно от това – да работи внормална среда, да му се помага и най вече да не му се пречи.
Аз до сега никъде не съм членувал. Не ме е интаресуваланикаква организация, защото от каквото аз имам нужда, тя не може да ми го даде.Кухи пчеларски организации в БГ дал Господ. Но кажете колеги, на кого с каквоса му помогнали? Организирали лекция – книги и пчеларски материали в нетахиляди; организирали някакво „мероприятие” – ами всеки може да се събере сприятели и да си организира същото „мероприятие”. Апропо, сещам се сега –колеги пчелари в Троян ми разказваха защо понякога ходят на сбирките наместната организация – ами всеки е взел по шише троянска сливова и отиват да севидят на по чашка... Българският пчелар, този който иска това да му е бизнесане иска такава организация.
Сега в тунела започва да мержелее някаква светлинка. Поне досега на думи всичко е ОК. Нека не убиваме още в зародиш една добра идея. Да йдадем шанс да се развие. Ако тази нова пчеларска организация се изгради иработи по начина, който само щрихирах по-горе, то аз горещо ще я подкрепя.Защото ние имаме нужда именно от нея. Възможно е и нищо да не се получи,добрите идеи и намерения в даден момент да се изродят. Тогава просто ще сепревърне в n+1 –табезсмислена структура. Ще псуваме под мустак поредните „ганчовци” и ще сеопитваме всеки да се спасява по единично.
И пак ще се върнем там, от където тръгнахме..
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Уважаеми г-н Матеев, аз съм разработил материалите си за пчеларите, а не за да си ги държа. Имам много сериозни възражения срещу "вождовете" на старите "национални " пчеларски органиизации. Тяхната борба е да си осигурят служебна победа пожизнено да стоят най-отгоре на пчеларите. Познавам ги много добре от много години и не бих искал именно те да се възползват от моя труд и да си осигурят светло бъдеще. Между тях има много изкусни плагиати и с охота ще засмучат всичко, което може да им помогне да се задържат на ръководни позиции. Аз с удоволствие ще сътруднича с всички, които работят за пчеларите, но без участието на ръководителите от стрите национални пчеларскиорганизации (от така наречената "работна група"). В името на пчеларството и на пчеларите съм вложил много безкористни усилия. Определено желая да помогна на редовите пчелари, но не желая да помагам на псочените "ръководители".
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))