Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 159 от 496 ПърваПърва ... 59109149157158159160161169209259 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,581 до 1,590 от общо 4956
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Благодарско на Георги за предоставения доклад и на Дамян за неговата презентация
    Картината е ясна. Няма ценови апокалипсис и няма дори и намек за такова нещо. Много жалко, че няма подобен доклад за Европа.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Специално за този казус математиката е пределно ясна - МАКСИМАЛНО МАТЕМАТИЧЕСКО ОЧАКВАНЕ има тогава, когато стоката се продава на момента, в който е произведена, без значение каква е пазарната цена в този момент от време. Познаването на този аспект от математиката е много важно, защото допускането на грешки от типа ИЗЧАКВАНЕ са една от причините за лошото финансово състояние на много пчелари.

.
    Матеев много ме кефиш как в защита на своя теза можеш да донесеш от сто кладенеца вода и да звучиш изключително убедително и компетентно всеки път. Ако човек няма собствен опит и изградено мнение на негова база няма как да не ти повярва. Често обаче се случва практиката да оборва твоите компетентни твърдения.
    Няма как изчакването на цена от пчеларите стана причина за лошо финансово състояние след като от както помня някакви цени и движение на цени на меда не си спомням да е имало спад на цената през месец януари примерно спрямо цената септември. Дори напротив почти винаги има леко повишение. Погледнато на годишна база от поне 10 години НЯМА СПАД В ЦЕНАТА, а в последните 5 има устойчив растеж.
    Пчеларите в БГ в голяма степен са хора с други доходи и пчеларството им носи само допълнителен доход и при това положение те са по склони да се разделят с част от него и това ги прави по-лесно маниполируеми. Това е и играта в момента. Такава игра имаше и на акацията тази година и тя беше като генерална репетиция за слънчогледа. През месец юли имаше вече доста количество изкупена акация имаше едно успокоение в изкупвачите че ще си изпълнят поетите ангажименти и се потренираха със сваляне на цената до 6,80 лв/кг. Аз бях притиснат от обстоятелствата и продадох не лошо количество на тази цена. Към днешна дата цената си е 7,00 лв/кг и предполагам ако предложа същото количество ще мога да се договоря и за 7,10 лв/кг. Мога да дам и пресен пример от миналата година с цената на акацията когато търговията започна с над 1,50 лв по евтино отколкото през юли когато цената се стабилизира. Този невиждан от мен скок в цената за около 45 дена беше породен от ниските добиви заради дъждовете и нямаше кой да подбива цена и никакъв "мегдан" за упражнения на нашите изкупвачи. Тази година има относително добър добив от слънчогледа и се започнаха игрите. Лошите климатични условия изиграха лоша шега както на нас така и на изкупвачите. Бяха принудени да си намалят печалбите и да вдигнат изкупните цени в борбата си да купуват и оцеляват и сега при първия сгоден случай на относително добра реколта искат да си върнат спокойствието да търгуват със сериозни надценки и реализирайки огромни печалби. В момента са бесни драпат яко за сваляне на цената обаче част от тях както вече споменах не влязоха в играта и в момента бачкат яко и ни помагат което много ме радва.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Матеев много ме кефиш как в защита на своя теза можеш да донесеш от сто кладенеца вода и да звучиш изключително убедително и компетентно всеки път. Ако човек няма собствен опит и изградено мнение на негова база няма как да не ти повярва. .....
    Нали си спомняте за стъпалата в живота и за това че различните хора успяват да се изкачат на разлино стъпало в зависимост от това какви са им познанията и разбиранията за този живот. Определено аз съм успял да се изкача на доста по-високо стъпало от повечето от вас и от време на време се опитвам да ви кажа как съм успял да го постигна. Тази информация е полезна само за тези от вас, които наистина искат да повторят моя път. За останалите (болшинството) информацията е безполезна, така че просто я прескачайте и си правете каквото си искате.

Не виждам обаче защо трябва да влизате в спор и да се опитвате да ме убеждавате колко много греша, след като всички знаете, че това не е така. Нима искате да се самоубедите, че постъпвате правилно, защото всички останали постъпват така? Ако това е така, ще ви кажа още една логика, която пак предполагам, че не сте се сетили за нея:

Ако постъпвате така, както постъпват всички останали, цял живот ще си останете на нивото, на което стоят всички останали.

Ако обаче искате да постигнете нещо повече в този живот, то тогава трябва да направите нещо различно от това, което го правят всички останали. Какво трябва да е това различно нещо? Ами попитайте тези, които вече са го направили и са постигнали успех. И ако те благоволят да ви отговорят, ами позамислете се върху думите им.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    И още нещо. Това, което се случва по света, и в частност което се случва с цените на различните стоки (и с цените на меда), са процеси, които са естествени по своята същност. Двигател на тези процеси е ИНТЕРЕСА на милиарди хора по целия свят. Бъдете сигурни, че всеки един от тях е недоволен от това, което получава за собствения си труд. И всеки един от тях търси начини да работи по-малко, но да получава повече. Ще ви кажа още една логика, за която не знам дали сте се досетили:

Взеки един лев, влязъл във вашия джоб, излиза от джоба на някой друг !!!

И този някой друг също като вас търси начин как този лев да си остане в неговия джоб, а не да го даде на вас. Това е свещенно негово право, и вие не можете да му се сърдите за това, защото вие самите постъпвате по същия начин. Въпросът е как все пак да накараме този друг човек ДОБРОВОЛНО да се прости със левчето си?

1. Да започнем да го оплюваме във форумите? Сами разбирате, че това е ТОТАЛНО ГРЕШНА СТРАТЕГИЯ !!!
    2. Да започнем да плачем и да се жалваме като малко дете? Ако наистина бяхме малки деца, това може би щеше да помогне. Да, ама не сме.

Единственият начин да получим левчето е ДА ПРЕДПРИЕМЕМ ДЕЙСТВИЯ. Ние трябва да предприемем действия, а не да се надяваме някой друг да ги предприеме вместо нас. Надеждата, че някой друг ще направи нещо за нас, също е СМЕШНА от позицията на всички останали участници на пазара. Това е положението, това е логиката на живота и на пазарната икономика. Ако всеки един от вас само се жалва по форумите, БЕЗ ДА ПРЕДПРИЕМА НИКАКВИ ДЕЙСТВИЯ, ами тогава може да се сърди само на себе си и на никой друг.

И отново стигнахме до въпроса "Какви действия трябва да се предприемат?". Ами попитайте тези, които вече са предприели такива действия, и в резултат на това са постигнали успех (получили са повече ДОБРОВОЛНИ левчета в собствения си джоб).

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Да продължим с цената на меда:

Някъде по света меда се бил изкупувал по по-висока цена.
    Какво действие може да се предприеме? Ами вървете в тази точка на света и там си продавайте меда. Ако искате - дори го произвеждайте там. Това е ваше свещенно право. Нямате обаче основание да се сърдите, че тука цената не е същата. Тука си е за тука - условията са различни, хората са различни, меда е различен, купувачите са различни - има 1000 различни фактора, които предопределят и различната цена. Ако не ви устройват тукашните условия, ами ПРЕМЕСТЕТЕ СЕ ТАМ, където условията са по добри.

Изкупвачите се били договорили за ниска цена.
    Ами ако имате доказателства, сезирайте Комисията за борба с конкуренцията. Тоет пак трябва ВИЕ ДА ПРЕДПРИЕМЕТЕ ДЕЙСТВИЯ, а не да чакате някой друг да го направи вместо вас, защото повече от ясно е, че това няма да се случи.

Държавата нищо не прави.
    Държавата няма право да се намесва в преразпределението на левчетата между джобовете на пазарните субекти. Нали не сте забравили, че левчето ДОБРОВОЛНО трябва да се прехвърли от един джоб в друг.

Пчеласките организации нищо не правят.
    Ако си мислите, че вие можете да направите нещо повече, ами СЪЗДАЙТЕ ОРГАНИЗАЦИЯ и натрийте носа на всички останали.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Важното е да се разбере, че всяко едно подобряване на вашето положение е свързано само и единствено С ВАШИ ЛИЧНИ ДЕЙСТВИЯ !!!

Не се надявайте, че някой друг ще направи нещо за вас. Ако това го осъзнаете, то тогава вече можем да обсъждаме въпроса КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИМ? И да се вслушваме или най-малкото да се позамислим върху това, което ни го кажат хората, КОИТО ВЕЧЕ СА ГО НАПРАВИЛИ УСПЕШНО.

Ако не - ами продължавате да се жалвате един друг. Това е безсмислено, но поне ще помогне от психическа гледна точка - ще получите САМОУСПОКОЯВАНЕ от типа "аз съм пасивен, но такива като мене има много други." Следователно това е "правилна" норма на поведение. Един вид аз съм прав в разсъжденията си, но целия останал свят се е обърнал срещу мене, защото не иска да оцени колко много труд и любов съм положил за да произведа моя мед.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Да продължим с цената на меда:

Някъде по света меда се бил изкупувал по по-висока цена.
    Какво действие може да се предприеме? Ами вървете в тази точка на света и там си продавайте меда. Ако искате - дори го произвеждайте там. Това е ваше свещенно право. Нямате обаче основание да се сърдите, че тука цената не е същата. Тука си е за тука - условията са различни, хората са различни, меда е различен, купувачите са различни - има 1000 различни фактора, които предопределят и различната цена. Ако не ви устройват тукашните условия, ами ПРЕМЕСТЕТЕ СЕ ТАМ, където условията са по добри.

Изкупвачите се били договорили за ниска цена.
    Ами ако имате доказателства, сезирайте Комисията за борба с конкуренцията. Тоет пак трябва ВИЕ ДА ПРЕДПРИЕМЕТЕ ДЕЙСТВИЯ, а не да чакате някой друг да го направи вместо вас, защото повече от ясно е, че това няма да се случи.

Държавата нищо не прави.
    Държавата няма право да се намесва в преразпределението на левчетата между джобовете на пазарните субекти. Нали не сте забравили, че левчето ДОБРОВОЛНО трябва да се прехвърли от един джоб в друг.

Пчеласките организации нищо не правят.
    Ако си мислите, че вие можете да направите нещо повече, ами СЪЗДАЙТЕ ОРГАНИЗАЦИЯ и натрийте носа на всички останали.
    Казаното тук обезсмисля всякакви действия за всичко. Значи всеки да си прави каквото си знае и да се спасява сам. С една дума да си пази левчето да не му излезе от джоба, а ако може да "СВИЕ" левчетата на друг. Затова меда на други места е по скъп, а тук не. Но АЗ искам не да ходя там, а това да стане и тук и не да крещя като идиот по площадите, а да стане с АКЪЛ от страна на тези ОРГАНИЗАЦИИ, които все се борим да създаваме, но не да вършат нещо в полза на нас, а само на определени хора. Затова цените ще са все ниски за нас, а печалбите все високи за друг. ДЪРЖАВА НА АБСУРДИТЕ.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Бъди сигурен, че някъде по света сигурно има 2-3 милиарда човека, които с удоволствие ще дойдат да живеят в тази "ДЪРЖАВА НА АБСУРДИТЕ", където:

1. По улиците не се стреля
    2. Нашето поколение мъже все още не е ходило на война, въпреки че в цялата човешка история всеки един мъж е ходил поне веднъж в живота си на някаква война.
    3. Децата ходят на училище и си играят с пластмасови играчки, а не с истински автомати Калашников.
    4. Жените спогойно ходят до супермаркета, без да бъдат изнасилени от някого.
    5. Няма гладни хора, по скоро има предразположеност към затлъстяване
    6. Всеки има покрив над главата си, телевизор, хладилник и дори компютър
    7. ..... В този стил мога да напиша поне още 100 точки, които половината от населението на земята все още не ги е постигнало.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    .... Значи всеки да си прави каквото си знае и да се спасява сам....
    Няма от какво да се спасяваме. Всеки има правото да постигне колкото се може повече в този живот, но това зависи САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ НЕГО САМИЯ !!!

.... С една дума да си пази левчето да не му излезе от джоба, а ако може да "СВИЕ" левчетата на друг....
    Левчетата трябва да преминават от един джоб в друг НАПЪЛНО ДОБРОВОЛНО. Съгласен съм, че има хора с престъпно мислене, които разсъждават с понятия как да "свият" чуждото левче, но за такива хора си има следствие, прокуратура и т.н.

..... Затова меда на други места е по скъп, а тук не. Но АЗ искам не да ходя там, а това да стане и тук ...
    Всички го искат това, но я ми кажи ти лично КАКВИ ДЕЙСТВИЯ СИ ПРЕДПРИЕЛ, щото това да се случи?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Сори за поредният спам ,но точно затова беше " желязната завеса"--да няма с кого да се сравняваме.Ако сега ще се сравняваме с маймуните в Африка ,то ние сме най-щастливите хора на земята.

Страница 159 от 496 ПърваПърва ... 59109149157158159160161169209259 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 14 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 14 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •