Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 158 от 677 ПърваПърва ... 58108148156157158159160168208258658 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,571 до 1,580 от общо 6768
    VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Ник,на късните майки ли крайните пити са изпразнени?
    Различно, предимно най силните ми семейства.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Кажете на какво може да се дължи такова поведение:
    По цял ден стои на прелката с повдигнати дупета и нападат всичко което мине в близост до кошера.
    Юнска отводка от която извадих 1 магазин мед и супер кротък кошер, първия момент помислих че е имало дразнител и за това е така но поведението не се променя вече 10тина дена. Пробвах да го отворя но се отказах не мога да ви опиша какво става.
    Стеснил съм максимално входовете защото мислех че е имало опит за нападение, но няма следи да е имало такова.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри Untitled.jpg‎  

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Кажете на какво може да се дължи такова поведение:
    Нещо генетично ще да е.
    Защитното поведение при пчелите не е дефект, то е важна за тяхното оцеляване функция! Липсата на защитен механизъм, от друга страна, може да бъде разглеждано като грешка в генетичния код. Сексът/кръстосването води до обмяна на гени, където много от нефунциониращите гени се заменят със работещи и грешките на практика биват излекувани/връщат се в нормалното си положение.

На пролет, като има по-малко дразнители би трябвало да се оправи.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от Цеко Виж публикацията
    Днеска минах из по големия пчелин и намерих две семейства нападнати, добре че ги открих навреме та успях да спася питите. Мислех да погледна дали има пило но бързо се отказах, дано по скоро се развали времето че може да стане и по лошо....
    За мен лично ненормалното поведение на пчелите означава само едно повишаване на вниманието и следене за предстоящи проблеми.Такова ненормално поведение е кражбата/нападенията/ при нормални добре подготвени семейства единствено, когато пчеларя е причина със своите действия за предизвикване на кражба/нападение/ тогава поведението на пчелите е нормално.Не ангажирам никого с това мнение просто това е един косвен признак и аз обръщам сериозно внимание на него.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    За мен лично ненормалното поведение на пчелите означава само едно повишаване на вниманието и следене за предстоящи проблеми.Такова ненормално поведение е кражбата/нападенията/ при нормални добре подготвени семейства единствено, когато пчеларя е причина със своите действия за предизвикване на кражба/нападение/ тогава поведението на пчелите е нормално.Не ангажирам никого с това мнение просто това е един косвен признак и аз обръщам сериозно внимание на него.
    Напълно съм съгласен с теб! Нападнатите семейства още при третирането с ОК видях че ако оцелеят до пролетта ще бъде чудо, но все пак реших да им дам шанс да се оправят сами. Даването на този шанс понякога може да ми изиграе много лоша шега но за сега все още съм склонен да го давам - може би с това си оправдавам собствения мързел до някъде????

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Различно, предимно най силните ми семейства.
    Което ще рече,че са поддържали по големи площи със пило и след излюпването им са пренесли медът от крайните рамки на мястото на пилото.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Което ще рече,че са поддържали по големи площи със пило и след излюпването им са пренесли медът от крайните рамки на мястото на пилото.
    Ачка,уважавам мненията ти ,но тук ще те апострофирам .Не съм съгласен че с–то ще пренесе меда от крайните пити в центъра на гнездото т.е. кълбото в началото на зимуването .Не биха допуснали да си оголят топлия фланг .От студения фланг пренасят към средата и винаги пълзят нагоре и към топлия фланг.Затова напролет,последната пита винаги е непокътната/ при мен/ ако си зазимил с достатъчно мед .Ако меда е малко за с–вото в средата/ако кълбото е в средата/,минимум венец от 3–4 пръста запечатан мед ,тогава вземат от крайните топлофлангови пити.Но не всичкия ,а пропорционално количество ,така че върха на полумесеца на гнездото да е крайната топлофлангова пита с мед.Това са моите наблюдения .Температурите са добри за отваряне и преглеждане .''Око да види ,ръка да пипне ''

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Да така е, северната пита е празна и е пренесена на мястото на пилото. Отварях един да видя как е да знам кога да храня, има около 10кг. мед.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Ами смятай.Ноември,декември,ян ари по килограм мед=3кг-демек остават 7кг.От тия 7кг,в гнездото,като постоянни запаси трябва да останат 5кг така,че за февруари остават 2кг.Спокойно можеш да не ги отваряш до края на февруари.Ако знаеш кога започва да цъвти акцията(ако имаш),връщаш два месеца на зад и газ на подхранването.Но аз не правя подобни сметки и започвам подхранване още през януари......

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Аз мисля от февруари да започна. Имам и рапица и акация.

Страница 158 от 677 ПърваПърва ... 58108148156157158159160168208258658 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 14 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 14 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •