Бих искал да продължиш.Не винаги едрите майки са качествени защото...............Предварител о благодаря.Първоначално публикувано от ahilis
Бих искал да продължиш.Не винаги едрите майки са качествени защото...............Предварител о благодаря.Първоначално публикувано от ahilis
Не винаги едрите майки са качествени защото- са доста по големи, коремчето им е по издуто и не могат да влизат добре в килийките и не поставят яйцата на обичайното им място, а по стените откъдето пчелите ги изхвърлят и от там и не получаване на добро осеменяване на питата. От тук и самосмяна на майката като некачествена, макар че за вас е качествена-дори прекалено качествена защото е едра. От опит-не от книгите.Първоначално публикувано от Aleksey
Практиката не веднъж е показвала, че на вид не много добри майки, подържат отлични семейства и обратното cool; .
Затова аз съм против прехвалените майки на разните там производители-да извиняват.Първоначално публикувано от yuri
Сори, но няма лоши едри майки, има стари пити с тесни килийки. Това е факт. В момента мойте майки са 2 пъти по големи от пчелите, а питите са осеменени от край до край. Има ли добро хранене, майките наедряват. И това е факт.
Сега като я смених, като преди това я чаках 2 години, аха-много голяма, сегашната защо не и пречат питите? А и питите не са стари. Но за това което казваш си напълно прав. Така е.Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
Предполагам "не винаги" означава 5%-6% от едрите майки или онези майки които са излезли от голям маточник над 3,5см.Освен това големината нее единствения критерий за качеството на майката.Не бих търпял майката да ми се лигави две години пък било и то едра най много една паша.Според теб излиза че нетрябва да се доверяваме на пчеларите и учените които от стотици години правят изследвания в областа и трябва всеки сам да открива топлата вода.Например откъде да знам,че едрата майка има поече яйчни тръбици и снася по едри яйца съответно излизат по едри пчели,който пък от своя страна носят по голям товар.Това няма как да го науча ако несе довера на написаното.Първоначално публикувано от ahilis
Тази тема ми хареса - от край време се чудя кои маточници са по-добрите.Виждам че и тук няма единодушно мнение - което ме обърква още повече.
Не съм майкопроизводител и нямам претенции за професионален подход към майкопроизводството,но понеже купешките майки ми идват скъпи и аз като повечето колеги се интересувам как най-добре да се справя със тази съществена и силно определяща задача във нашия занаят,а именно - как да си произведа възможно най-качествените и продуктивни майки.
И имам един малко по различен въпрос от темата,но има косвенна връзка - та въпроса ми е по-протичък и наистина ми е интересно и полезно какво ще ми отговори всеки от вас.
Кой е по-определящия фактор за бъдещата майка - метода по който е произведена (по-точно казано,от какъв маточник) или селекцията по генетичните признаци.......май не се изказах ясно?
Имам в предвид - дали е по-съществено от какво семейство произвеждаме майки или начина по-който ги произвеждаме.
Примерно:да приемем условно,че от спасителните маточници (не знаех,че им се вика свещеви) се излюпват по-некачествени майки от роевите,мисълта ми е,ако свещевите са от по-силни семейтва,а роевите са от "мърши",не е ли по-логично от силните да излезят по-добрите майки т.е.свещевите (във условно зададения пример)
Според мен не е важно чак толкова по какъв начин ще се произведе майката, а как ще се оплоди майката. Тоест важен е търтея/ите.Първоначално публикувано от kando
колега подчертах,че нямам претенции за професионален подход - за бащини семейства мога да мисля и да се занимавам,когато съм доста по-напред с материала,за сега ме интересува любителската възможно най-добрия подход,който м/у другото забравих да спомена,че може да включва както и селекцията по ген,така и начина на производство (вида маточник),но все пак кой е по-определящия фактор от двата начина.Първоначално публикувано от ahilis
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))