Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 15 от 50 ПърваПърва ... 5131415161725 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 141 до 150 от общо 494
    Според мен ако имат достатъчно мед не им давай сега -изчакай още малко.И аз още не съм хранил но нямат и нужда за сега.Но най добре разбирам как са запасите като ги отворя при темп. около 0 и ако гнездото е под рамките значи няма нужда от хранене.При по топло време излизат отгоре и те заблуждават.Най добре към края на февруари започни да подхранваш -за да можеш да ги развиеш за рапицата /ако имаш такава/

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от petkofire
    Дайте съвет,как да дам кристализирал мед вместо питки за да не се разтече?Ако го сложа в хранилката дали ще се качат там?
    Кристализиралият мед го слагам в полиетиленови пликчета за фризер. После пликчетата ги разплесквам или разточвам на тънък пласт. Надупчвам ги с вилицата и ги слагам върху рамките над кълбото с надупченото надолу.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Мойте вече са си изяли първите питки дето им ги сложих преди 10 дни. Утре ще меся нови.

Автор
    Регистриран
    07.10.2010
    Пчеларски район
    ДОБРИЧКА
    колега petkofire обърни хранилката обратно и сложи меда, така няма опасност да се разтупи след една или две седмици всичко ще е изядено

Наблюдател
    Регистриран
    05.01.2011
    Колеги искам съвет от 22 януари започнах подхранване с питки (мед и пудра захар) сложих на всички 31 кошера независимо от количеството запаси по килограм питка, на 04 февруари проверих какво е останало от питките - по вечето ги вземат нормално, но в 8 кошера бяха изядени напълно - сложих им нови и вчера проверих пак и 6 от тези с вторите питки са ги преполовили и като гледам как ядът до другата седмица ще са изяли всичко чудя се да продължавам ли да слагам питки, имали възможност да са ги свалили в рамките или си ги ядът за сироп е много рано - дайте някакви съвети.
    Благодаря предварително.
    пс. семействата са силни на по 8-10 междурамия в кошери дб от 12 до 18 рамкови.

Ами продължаваш да слагаш. Щом вече си почнал, няма спиране. Питките не ги складират в питите, явно имат много пило и нямат запаси, а сега като застудее, ще им трябва и много храна. Аз преди Март не правя нищо с което да подбуждам семействата.

Наблюдател
    Регистриран
    05.01.2011
    До сега винаги края на януари слагам питки и такова ядене не е имало явно зимата е много топла.А и въпросните гладници бяха се качили над рамките вече да се чуди човек как изядоха толкова мед като ги зазимих с по 15-18 кг.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Така, наложи се да прегледам едно семейство, на което давам вече втора питка със захаросан мед. Това което ми направи впечатление е, че меда от питките го преработват и го смъкват там където е кълбото. Рамката изглеждаше така - в предната и част имаше и от двете и страни пило - в средата запечатано, около него ларви и след това огромна площ с яйца. Останалата част от питата беше с току що складиран мед. Само в горния заден ъгъл на рамката имаше малко запечатан стар мед. Така, че не го ядат , а го складират около пилото, него хранят основно - а в това време не е колкото капачка, а си е половин рамка - там отива меда. Нормално е при тази топла зима. Развитието тръгва с пълни темпове. Макар, че съм в полупланински район с 800 м надморска височина и то в северозападна България.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    На 05.02.(събота) поставих на всички семейства питки с "Апифонда" с тегло около 400 гр./един пакет от 2.5 кг. горазделих на 6 части/. Вчера - 13.02.(неделя) реших да "надникна" в първия най-удобен кошер и с изненада установих, че от поставената питка няма и следа - даже найлоновия плик беше направен на конци и набутан надълбоко в плодника, а част от него дори изхвърлен през прелката/не слагам мишепредпазители и прелката е отворена по цялата и ширина/. В следващия ситуацията беше същата. Това наложи да поставя по 1 кг. готова храна/румънска/, която бях закупил предния ден от изложението в Плевен. Аз имам и двусемейни кошери. Направи ми впечатление, че в "долните" семейства храната не беше напълно изконсумирана, както в едносемейните и "горните" - явно развитието им е по-бавно. Въпреки това и на тях поставих допълнително по 1 кг. Не съм "бъркал", но развитието на семействата е засилено - най-вероятно в синхрон с прекрасното време в предходните 7-8 дни! В хранилките със сухата захар също имаше пчели - някъде повече, на други по-малко. Температурата на въздуха беше 2 гр. в 10.00 ч. и 7 гр. в 14.00 ч. В нито един кошер нямаше добре оформено кълбо - във всички беше разпуснато! При поглед отгоре в питите има достатъчно мед(доколкото се вижда).
    Working....

Наблюдател
    Регистриран
    04.03.2011

ПРОЛЕТНО ПОДХРАНВАНЕ

Здравейте колеги искам да попитам за пролетното подхранване? В сайта пише да ги подхраня с Кърмова маса със сухо мляко.
    Приготвя се, като 1 част сухо мляко размито във вода, се смесва с 3 части разтопен мед и сместа се омесва на тесто с около 6 части пудра захар,наскоро чух от един колега да дава съвети за същото подхранване но че добавя към тези продукти и белтък от сурово яйце?
    Благодаря предварително !

Страница 15 от 50 ПърваПърва ... 5131415161725 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •