Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 15 от 39 ПърваПърва ... 5131415161725 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 141 до 150 от общо 384
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Извинявайте за некомпетентния ми въпрос, ама винаги съм се чудел защо никой не използва акациев материал за направа на кошери и рамки. Нали в дървесината на акацията има някаква отрова, която по презумпция изтребва всички дървояди и гнилостни бактерии. В резултат на това акациевите колове за лозе издържат по 100 години без да изгният.

Нима от тази акация не може да се направят дъски, а от тях и кошери?
    Има ли нещо, което да не го знам и което да пречи на направата, или просто никой не е експериментирал?

Автор
    Регистриран
    21.10.2012
    А не виждам никакъв проблем в направата на кошер от акация освен може би по трудната обработка но това ако се лакира и се остави за красота
    иначе не знам кой би се навил да дига корпуси или дори магазини направени от акация и не ми се мисли колко ще тежът
    имам чамови кошери наследствени от поне 40 години верно последните 20 не са ползвани но не са и мръднали
    ако искаш направи си експеримент после може да споделиш резултата

Автор
    Регистриран
    14.05.2012
    Боядисването с бои на водна основа по дълготрайно ли е от боядисването с блажна боя.

Автор
    Регистриран
    21.10.2012
    Цитат Първоначално публикувано от mityo79
    Боядисването с бои на водна основа по дълготрайно ли е от боядисването с блажна боя.
    на този въпрос аз ще мога да отговоря след няколко години
    миналогодишни с блажна боя

и още не заселени тази годишни с боя Сократес

Автор
    Регистриран
    14.05.2012
    Според някои пчелари боите на водна основа са за биологично пчеларство и те издържат около 3 години.Боядисването с топъл бизир и блажна боя издържа десетина години.От моят опит за блажната боя до някъде мога да кажа че са прави, пчеларствам вече 13 години (бих казал непрофесионално тоест с малко кошери.Кошерите ми бяха боядисани с блажна боя само без безир и може да се каже че приблизително идъжаха 10 години само че имаше изгнили первази(ограничители)прелк и.Възможно е с топър бизир или някакъв ипрегнант върху който може да се боядисва с бояда не се наблюдава подобно изгниване на части от кошера.
    Миналата година ремонтирах кошерите изтърках олющената боя и боядисах с бои на водна основа,сега ще тествам и нея да видя дали са прави за 3-те години следователно събирам мнения и за други материали и методи за по дълготрайно и качествено запазване на дървесината.

Автор
    Регистриран
    14.05.2012
    Искам да попитам и друго, използвате ли кит преди боядисването и какъв точно кит за дърво или кит за коли.Имам процепи на места и си мислех да ги запълня с кит, но този за дърво дали ще свърши работа-по евтин е.

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Аз ползвам лакове на водна основа.Смятам че е добро покритие.Българските лакове обаче не попиват добре и се отказах от тях.
    Относно кита имам, много лошо мнение.Забърквам лепило и ситни стърготини.За малки дупки само лепило.

Автор
    Регистриран
    14.05.2012
    Цитат Първоначално публикувано от srg
    Аз ползвам лакове на водна основа.Смятам че е добро покритие.Българските лакове обаче не попиват добре и се отказах от тях.
    Относно кита имам, много лошо мнение.Забърквам лепило и ситни стърготини.За малки дупки само лепило.

Какво лепило за дърво използваш.

Водоустойчивото на Хенкел.
    Тази земя, по която тъпча сега,
    тази земя, която пролетен вятър пробужда,
    тази земя – не е моя земя,
    тази земя, простете, е чужда.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Цитат Първоначално публикувано от mityo79
    използвате ли кит преди боядисването и какъв точно кит за дърво или кит за коли.
    За два корпуса използвах кит за дърво да запълвам неравностите (някакъв български, не помня на коя фирма) и след една година половината опада. Не знам поради каква причина се отлепи, но вече не използвам кит. Неравностите просто ги оставям така, а луфтовете запълвам с лепило, стърготини и малки парченца дърво.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Страница 15 от 39 ПърваПърва ... 5131415161725 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •