търтея.
Можеш ли да качиш снимки на кошерите ти които си импрегнирали да се види прелката до колко се е нарушила импрегнацията за две години,благодаря ти предварително.
търтея.
Можеш ли да качиш снимки на кошерите ти които си импрегнирали да се види прелката до колко се е нарушила импрегнацията за две години,благодаря ти предварително.
Извинявайте за некомпетентния ми въпрос, ама винаги съм се чудел защо никой не използва акациев материал за направа на кошери и рамки. Нали в дървесината на акацията има някаква отрова, която по презумпция изтребва всички дървояди и гнилостни бактерии. В резултат на това акациевите колове за лозе издържат по 100 години без да изгният.
Нима от тази акация не може да се направят дъски, а от тях и кошери?
Има ли нещо, което да не го знам и което да пречи на направата, или просто никой не е експериментирал?
А не виждам никакъв проблем в направата на кошер от акация освен може би по трудната обработка но това ако се лакира и се остави за красота
иначе не знам кой би се навил да дига корпуси или дори магазини направени от акация и не ми се мисли колко ще тежът
имам чамови кошери наследствени от поне 40 години верно последните 20 не са ползвани но не са и мръднали
ако искаш направи си експеримент после може да споделиш резултата
Боядисването с бои на водна основа по дълготрайно ли е от боядисването с блажна боя.
Според някои пчелари боите на водна основа са за биологично пчеларство и те издържат около 3 години.Боядисването с топъл бизир и блажна боя издържа десетина години.От моят опит за блажната боя до някъде мога да кажа че са прави, пчеларствам вече 13 години (бих казал непрофесионално тоест с малко кошери.Кошерите ми бяха боядисани с блажна боя само без безир и може да се каже че приблизително идъжаха 10 години само че имаше изгнили первази(ограничители)прелк и.Възможно е с топър бизир или някакъв ипрегнант върху който може да се боядисва с бояда не се наблюдава подобно изгниване на части от кошера.
Миналата година ремонтирах кошерите изтърках олющената боя и боядисах с бои на водна основа,сега ще тествам и неяда видя дали са прави за 3-те години следователно събирам мнения и за други материали и методи за по дълготрайно и качествено запазване на дървесината.
Искам да попитам и друго, използвате ли кит преди боядисването и какъв точно кит за дърво или кит за коли.Имам процепи на места и си мислех да ги запълня с кит, но този за дърво дали ще свърши работа-по евтин е.
Аз ползвам лакове на водна основа.Смятам че е добро покритие.Българските лакове обаче не попиват добре и се отказах от тях.
Относно кита имам, много лошо мнение.Забърквам лепило и ситни стърготини.За малки дупки само лепило.
Първоначално публикувано от srg
Какво лепило за дърво използваш.
Водоустойчивото на Хенкел.
Тази земя, по която тъпча сега,
тази земя, която пролетен вятър пробужда,
тази земя – не е моя земя,
тази земя, простете, е чужда.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))