Хей няма ли кой да ме регне в този вашия общия чат- хайде па ще ви кажа защо ви измират пчелите-шегувам се разбира се. :D
Хей няма ли кой да ме регне в този вашия общия чат- хайде па ще ви кажа защо ви измират пчелите-шегувам се разбира се. :D
Като погледнеш отгоре рамките, виж колко междурамия са ти запълнени с пчели, по средата са повече, в краищата са по на рядко. Зависи много от външната температра и от силата на семейството и от това по кое време на деня ги преглеждаш, защото по обед има доста пчели извън кошера.
А колкото до разделянето на семейството, ако целта ти е да ти събере мед, по-добре не го разделяй. Ако целта ти е да увеличаваш семействата, можеш вече да го разделиш, вече има търтеи, а и колкото и да е студено, времето скоро ще се оправи. Според мен засили максимално семействата за пашата, вземи меда от нея и после си направи отводки, като можеш да си купиш оплодени майки.
Иначе прехвърлянето е лесна работа. Изместваш стария кошер в страни, слагаш новия на неговото място и рамка по рамка прехвърляш в новия сандък.
днес днес се видях с колегата Станко. много точен и свестен тип е. обясни ми и ми показа много неща. понаучих нещо. най важното е че вече съм по наясно какво трябва да правя следвъщият път когато отворя кошерите. Станко благодаря ти най сърдечно. Дано има повече такива пичове.
Станко не е тип,а колега!!!Първоначално публикувано от gillan
Станко не е тип,а колега!!![/quoteПървоначално публикувано от gillan
приемам критиката. Извинявам се но просто имам по различен начин на говорене и изказване.Но е факт че е ПИЧ. Дори и сега размишлявам върху това което сподели с мен. много неща ми обясни и показа.и най важното е че ми вдъхна увереност, която като начинаещ нямах.
колеги днес вече направих по пълен преглед на кошерите. на кошер отделих по около 30 мин.
1. единия е по силен от другия.
2. така и не видях пило никъде. ако е това дето е със жълти капачета имаше, или пък е прашец... НЕ ЗНАМ.. за търтиево пило съм сигурен че имаше.
3.не знам дали си въобразявам но според мен сега в кошерите има доста по малко пчели отколкото преди.
4.така и не видях майки, макар че както казах отделих по половин час на кошер.
5. младите пчелички ако са с по хубав цвят от старите има доста. гледам че едните се различават от другите. малко по пухкави са, и имат поголям жълт отенак. носят прашец
6.питите на кошерите са стари много черни ми се струват.и не всики килиики са запечатани. в 50 процента от тях има мед, търтиево пило, това с жълтите капачета ( пило или прашец. не знам със сигурност) другите 50 процента си стоят така празни.
7. около обяд имаше много пчели по самата прелетна дъска и по предната част на кошера. други по същото време летяха безборно пред самите кошери.
8.пчелите носят прашец и то доста здраво. и в двата кошера
9. единия кошер има пчели по всички рамки. а на вторият има на 10-11 от рамките.
засега не знам какво друго да каза като поосмисля и ми оегнат нещата в главата ще допиша нещо ако сега съм забравил.
10. И НАЙ ВАЖНОТО. СЛЕД ВСЯКО ОТВАРЯНЕ НА КОШЕРИТЕ В ГЛАВАТА МИ СЕ ЗАРАЖДАТ,ВСЕ ПОВЕЧЕ И БЕЗБРОИ НОВИ ВЪПРОСИ НА КОЙТО НЕ НАМИРАМ ОТГОВОРИ. изчетох доста литература тези дни. книги, стари списаня още от 70-те и 80-те. весници, сайтове и форуми. и в главата ми стана някав ад. колкото повече чета толкова повече въпроси без отговори имам.
Мога да те посъветвам да помолиш някой колега даги прегледа и дати обясни основните неща на место ! wink;
Невсичко с две бузи е лице !
http://www.google.bg/imgres?imgurl=h...1t:429,r:8,s:0
питите ми буквално изглеждат като тазни на снимката. за мен това е пило. ако е пило съм спокоен за кошерите ми.нека просветлените да кажат
Да това е пило.Изгледай филмчетата които ти казах.Другата седмица мисля да слагам магазините и на останалите.Ще дойдеш и ще ти покажа някои неща на място.Първоначално публикувано от gillan
Силата присъства там, където работи мисълта.
гледам ги и са ми много полезни. хората в магазина в берковица ме посъветваха да им сложа по една пита да действат пчелите по нея.с удоволствие ще дойда на пчелина ти. Мястото е страхотно и добре спретнато.Пък и наи важното е че обясняваш добре и на разбираем език.А и както казах вдъхна ми кураж голям за прегледа който извърших днес по кошерите.
Благодаря ти Станко.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))