Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 15 от 91 ПърваПърва ... 513141516172565 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 141 до 150 от общо 901
    Nic 59
    Guest
    Мерси,
    Пущините ........напролет се броят.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Колега NIK , не ги тормози изобщо при положение, че имат 10 кг мед и са ниско долу и са на 3-4 междурамия. А осбено сега да резпечатваш мед по крайните пити и да ги стимулираш за пролетно развитие по този начин. Тези ти действия биха ги обезпокоили и затормозили повече, от колкото да не ги барнеш изобщо до средата на февруари. Сега не им трябва много мед, ще им трябва като тръгне с нормални темпове пилото, а то ще тръгне, когато тръгне прашеца - имам впредвид ивата и леската. Иначе майката от края на декември, някои казват и дата 23-ти декември, започва да снася първите си 2-3 яйца в средата на гнездото. Прослушвай ги и ако някое семейство бучи повече, това значи че има някакъв проблем. Но и да има, сега декември и януари не можеш да направиш нищо. Сега чети и ходи на лекции.
    Успех.

Nic 59
    Guest
    Благодаря Евгени,
    отговорих веднага на лични но сега видях в пощата че нищо не е изпратено ...... остявям ги на мира до края на януари. Успех и на теб.

Наблюдател
    Регистриран
    21.11.2011
    Имам проблем пчелите сам настанил вав общински пазбища и мери а натакива несе разрешава място за пчелин имали някакав начин дасе регистрира или трябва даго местя иаз незнам каде вече никаква помощ на пчеларите каквоим пречат там
    пчелите

Здравейте!Искам да попитам дали мога да преместя кошерите на друг пчелин между 10 и 15 януари?Налага се да ги местя при друг колега за да ги наглежда ,защото ще отсъствам от страната до началото на април.Благодаря!

Автор
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от 4i4omaistor
    Здравейте!Искам да попитам дали мога да преместя кошерите на друг пчелин между 10 и 15 януари?Налага се да ги местя при друг колега за да ги наглежда ,защото ще отсъствам от страната до началото на април.Благодаря!

Това са най студените дни от годината пчелите са на кълбо, и ако ги тръснеш и разбиеш кълбото ще ти загинат семействата.По добре не ги бутай.

Благодаря,ПЛАМЕН!Ще ангажирам колега да ги наглежда на място.Дано намеря такъв.

Преместих отговора до mladen99 тука защото не е по темата.

Цитат Първоначално публикувано от mladen99
    "Kiril8305"

След като изчетох 3-и книги и 2-3 форума, ако мога да върна времето, щях да обединя семеиствата още есента и сега да не мисля глупости. Ако имах мед от миналата година, щях да ги подхраня с чист мед, обаче стават вече много АКО....
    Факт обаче е че се е стигнало до тук поради 1 или друга причина.
    Мисля че много ясно се изразих че съм млад и неопитен като пчелар, а въпросът ми беше какво да правя сега, за да поправя миналогодишната глупост.

Ако мнението ти е обединение на пролет, може ли да обединя 2-е по 2-е слабите семеиства?

Не съм чел по-назад от мнеието на mladen99 и пиша предимно за него.
    Обединяват се наистина слабо със силно. При това колкото и естествено да изглежда някому, добре е да се има предвид че се слага слабо при силно. Не например защото мястото на по-слабото ти харесва повече и там да сложиш силното.
    Това е "канона".

Има и друга логика. Недей да ги обединяваш, а ги сдружи. Дай Боже да ти оцелеят всичките майки, напролет ги събери по 2 в един кошер, разделени с ХР. Най-добре в ЛР корпуси, ако си с ДБ или хоризонтално или опитай нещо с 2 магазина над плодника да направиш място за второто семейство. Имам предвид да ги събереш в един кошер, като оставиш и двете майки.

Обяснявам като за нов човек, ако ги знаеш тия работи не се нервирай. Какво пречи на слабото семейство да се развива със същите темпове като силното - липсата на кърмачки. Даже да имаш майка шампионка и да си дал тонове мед, ако няма пчели няма кой да почисти килийки, няма кой да храни и топли пилото и т.н.

Пчелите усещат тази си слабост и се грижат да се развият според силата си. Може, даже не може а се случва да изядат част от яйцата по тази причина.
    Майката също усеща тази слабост и се "саморегулира". В резултат семейството расте бавно спрямо желанието ти.

Да предположим, че в момента на обединяването слабите ти семейства са с по около 10000-12000 пчели (доста зле, все пак няма да обединяваш февруари) . Казахме че чудеса от тях не може да очакваш. Ако обединиш 2 такива семейства, получаваш кошер с около 22000 - 25000 пчели. Може би пак малко, но вече доста по-добре.
    Сега вече от една страна пчелите не могат да направят разликата, че в кошера работят 2 майки, а от друга страна всяка майка ще "мисли" че има на разположение не 10 а 20 хиляди пчели. В резултат ще получиш повече пчели за по-кратко време отколкото ако не сдружиш семействата.

За тебе остава само да подаваш сиропец 1:1, сиропа напролет стимулира най-силно яйцеснасянето и да си готов с медови корпуси/магазини, да ги слагаш между майките.
    Сега зимата, давай мед, ако толкова нямаш и подхранка може, дай им март и белтък някакъв (безсолна извара, сухо мляко т.н.)към питките, най-добре прашец разбира се ако имаш и събирай инвентар - ханеманови решетки, рамки, той онуй...

С две думи, обединяване само слабо към силно, но винаги с полза за тебе,може да сдружиш 2 слаби.

Автор
    Регистриран
    21.01.2012
    Към по старите и опитни колеги.

Колко е правилно да събера две слаби семеиства по начина описан от Вальо >?
    Два корпуса един над друг с ХР посредата.
    Предимства и недостатъци предполагамч е има, но нега бъдат споменати.

Горните прелки трябва ли да са отворени>?

Аз си мисля за обслубването, няма ли да е малко по трудно да се правят прегледите в долния корпус?
    Понеже ще трябва да се свали целия втори корпус и така да се работи в долния.

----------------------------------------------------

Имам и още 2-а въпроса на които сам не мога да си отговоря.
    Пролетта да слагам ли ленти за акар и кога?
    Понеже съм нов и все още нямам изградени рамки, как да протцедирам? Имам само 4-5 плодникови, но нито 1 магазинска. Като доиде време за магазини да ложа директно магазина с 10 рамки с уснови ли?

Ами по-леко е с ЛР но като са ти ДБ за сега? Добре е че са с отделно дъно и че са 10 рамкови.

Единя вариант е да уплътниш плодниците отвътре (с нещо леко, корав стиропор, XSP фибран, и да ги направиш по на 7 ДБ рамки примерно. Или Горе 6, долу 8. Не е много добре от гледна точка на затопляне на кошера пролетта. Стиропора ще изолира от топлината на слънцето.

Другото е да минеш на ЛР. Има във форума тема за прехвърляне на ДБ в ЛР. С рязане на рамките. apolo_bg казваше че го е правил за над 100 кошера. Най-лесния начин било с флекса да отрежеш по шаблон ДБ плодниковата рамка. Виж къде беше, сега не помня.

Трети "диверсифициран" вариант - Ако ти се струва много рисковано, долното семейство си го остави на ДБ рамки, а само горното сложи на ЛР.
    Значи -

• 1)Два ДБ магазина върху плиткото ти дъно ще ти образуват единя плодник. Слагаш едното семейство с неговите си рамки в него и отгоре ХР.

2)После взимаш ДБ плодника и както е сглобен го прерязваш на цинкуляра по размера на ЛР корпуса. Така намален ще го ползваш за горен плодник - то си е нормален ЛР корпус.

3)Пиготвяш рамките на едното семейство(режеш отдолу по размер). Ако има пило в отрязаните части го нареждаш в празни ЛР рамки и превръзваш с тел.

После всеки нов корпус разбира се е или ЛР или ДБ магазин ако е само за мед. Полека лека в долния плодник подменяш рамките с ЛР и си готов - мигриран към многокорпусна технология.

ДБ магазините може да си ги запазиш. Нищо не ти пречи да си ги ползваш за вадене на мед и с ЛР технологията. Доста колеги така правят. Допълнителния бонус е че като ги ползваш само за мед, избягваш варианта в тях да се люпи пило (стесняване на килийките) и най-важното едва ли ще третираш в тях с препарати - т.е. много по-чист и истински мед. Да не говорим че ти пасват по размера на плодниците. Може да решиш някога да минеш на практика с хранителна надставка или Венер - тогава пак ще си доволен че си ги имаш

Страница 15 от 91 ПърваПърва ... 513141516172565 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •