Ха ха предлагам да се въведат мерни еденици за пилото. До сега съм чувал:
-колкото пепелник, длан, цигарена кутия, педя, чиния...
Интересно има ли формула за оценка на летящите пчели според трафика на входа?
Ха ха предлагам да се въведат мерни еденици за пилото. До сега съм чувал:
-колкото пепелник, длан, цигарена кутия, педя, чиния...
Интересно има ли формула за оценка на летящите пчели според трафика на входа?
Винаги може по-добре.
Казах го в смисъл, че са увеличили площта в сравнение с предишното отваряне преди 15-20 дни. тогава им извадих по 1-2 пити и един вид ги стесних. Сега пилото хем е увеличено като площ по питата, хем с още 1 пита са увеличили. Педи бяха на 2 пити сега на 3. Рано натискат нещо..........ако карат така след 45-50 ДБ 10 са готови за магазин...... Дано не се обърка нещо времето през Марта.........
Това по каква формула го сметна? Жалко че ме домързя да се кача до вкъщи в по-късния следобяд да направя още едно видео. Има вятър и се реят повече време преди да влезнат на входа, но адаша го е изчислил. Щом са на три рамки що им трябва час и половина да се облетят не разбирам, аз следя всичко.
Това което успях да намеря:
Семейството е годно за опрашване ако се връщат повече от 100 пчели за минута при над 18 градуса целзий и вятър по-слаб от 16 км/ч.Preliminary data from Washington State University indicate that the colony is a good pollinating unit if there are more than 100 incoming bees per minute at 65°F and above, with winds less than 10 miles per hour.
Летящите пчели са между 5 и 10% процента от всички пчели в зависимост от силата на семейството.
Винаги може по-добре.
Да процента би трябвало да варира в широки граници в зависимост от степента на развитие на семейството. Взех го от конкретно изследване и може да става дума за частен случай.
http://www.ars.usda.gov/SP2UserFiles...ney%20Bees.pdf
Ето още нещо интересно. Само 20% от летящите пчели носят 50% от меда. И в кошера има скатавки и отличници.
http://entomologytoday.org/2014/07/2...-if-necessary/
Винаги може по-добре.
Процента може да варира като долна граница е 30%. Сметките са елементарни. През активния сезон, една пчела живее да кажем 34 дена. Айде и малко повече да е пак тази точна долна граница се запазва. От тези 34 дена, 21 дена всяка пчела е кошерна. Очевидно само през 1/3 от живота си една пчела е летяща. От тук и имаме поне 30% летящи пчели.
Колеги, броя на летящите пчели зависи от много фактори и не винаги е правопропорционален на броя на пчелите в кошера. Зависи от температурата, от пашата и така нататък. Този брой никога не е константна величина. Така , че да се съди за броя на пчелното семейство в кошера според летящите пчели и влизането им през входа за единица време е меко казано смешно. То в различни часове активността се изменя драстично.
В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))