До сега не съм третирал с ОК или МК, разчитах само на лентички април и август, но за втора поредна година на пролет губя половината кошери ( слагам питка през февруари и пчелите са живи, вдигам капака през март и половината кошери са загинали, като пчелата си стои на питите, медът и прашеца също са там, има ли вариянт това да е от акара, понеже не съм ги третирал през октомври-ноември ), сега се чудя като се стабилизира времето дали да не третирам с някоя от двете, четейки из нета ми се струва по-добре за начинаеш да се пробвам с МК. Благодаря предварително за съветите .
Този пост е редактиран от gln; 27.09.2022 в 10:50.
От скромният си опит и като начинаещ пчелар се доверих на "старите пушки". Купих си отводките през май. Първата година третирах с ОК към края на октомври - само веднъж, чрез накапване. Иззимуваха, третирах на пролет с "Херба стрип" ленти и се развиха толкова добре, че ги изтърах и се роиха.
Втората година четох, питах и третирах 3 пъти през 7 дни с ОК след активният медосбор. След това октомври още веднъж.
И тези иззимуваха.
Тази година стартирах с "Вароа голд"- март месец. Август третирах 3 пъти с ОК и сега чакам около края на октомври пак. Същевременно рязах няколко пъти търтиево запечатано пило и по съвета на Ангел догодина ще им сложа поне по една строителна рамка и ще опитам да направя едно прекъсване на пилото.
Та от моя опит - третирай с ОК. Евтино, бързо и безопасно!
Престраших се да ги накапя с ОК, въпреки че все още имам пило на 2-3 пити с големината на капачка от буркан, за първи път видях в един от кошерите една пчела без почти никакви крила, на другите им нямаше нищо, вчера подредих питите с венец в средата на кошера и ги подготвих за зазимяване, мисля към края на месеца да им сложа по-една питка от горе, предвид все още люпещото се пило, се чудя дали към края на ноември-средата на декември като има по-топли дни, да им сложа втора питка и да ги мина отново с ОК, до тогава се надявам да няма вече пило.
Знаех си аз, че Израел ще разработи метод срещу акара основаващ се на новите технологии.
New Anti-Varroa Mite Solution to Help Honey Bees - YouTube
За слабото семейство пашата винаги е слаба, за силното винаги е обилна.
Преди няколко дни, докато си почивах на двора и отпивах от ледената си биричка, гледам в краката ми пълзи едно бедно безкрило създание. Проявих милост и набързо я оттървах от мъките, но при последващата инспекция открих не един, а цели два акара върху пчелата. Та мед може и да няма, но акареца си процъфтява, а третирането е далеко
В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))