Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 146 от 677 ПърваПърва ... 4696136144145146147148156196246646 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,451 до 1,460 от общо 6768
    Автор
    Регистриран
    31.03.2015
    Пчеларски район
    плевен
    Няма проблем имам 150 кош. мога да ви направя до 300 отводки и пак да хвана 70-80 кг.от кошер.Но не знам дали при вас ще дадат тези резултати.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Те пчеларите са по-големи лъжци и от рибарите. Като ви гледам какви цифри развявате във форума, чак ви се чудя. Но не това е лошото - всеки обича по малко да преувеличава и да послъгва. Лошото е друго - имам чувството, че дори сами си вярвате на собствените си измислици, а това вече е болестно състояние.

Истината е много проста и всеки може да си я изчисли сам. За региона на България при 600-700 хиляди семейства годишното производство на мед е някъде около 10 000 тона. Това прави средно по 15 кг. от кошер и това е ГОЛАТА ИСТИНА. Да, сигурно някъде някой може да достигне двойно или дори тройно средно количество, но това пък означава че някъде другаде някой друг е извадил много по-малко мед от средното за страната.

Та още веднъж искам да ви напомня, че във форума обсъждаме СРЕДНО КОЛИЧЕСТВО от целия пчелин, а не максимално количество от един единствен кошер. И за който не знае как се смята средното количество, ще му припомня:
    1. Преброявате си семействата, които сте зазимили предната година. Това е вашата бройка, това е вашата инвестиция.
    2. През зимата и през пролетта умират семейства, но какво от това. Полученото общо количество мед се дели на броя на семействата през есента.

Това е вярното. Това е справедливото число, и аз лично ще се учудя, ако някой е успял да получи СРЕДНО повече от 30 килограма от зазимен кошер.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Според мене нормалното е от всяко едно семейство средно да се извади по 1 стокова отводка и средно да се получи по 15 кг. мед.

1. Да, има семейства, от които се вадят по 3 или дори по 4 отводки, но припомнете си следното:
    - част от вашите семейства умират през зимата и през пролетта
    - част от семействата си остават слаби през целия сезон и не дават нито мед, нито отводка
    - оцелелите отводки по принцип са по-малко от направените, защото има например около 30% загуби
    - част от семействата стават търтовки, и вие трябва да заделите отводки, за да ги възствановте
    - трябва да заделите и отводки за възстановяване на зимната смъртност
    - като цяло за стокови отводки (за продан) остават по-малко от половината от направените отводки.

Това количество (стоковите отводки) го делите на броя на зазимените кошери (това е вашата инвестиция) и така получавате какъв е резултата от тази инвестиция, и ако вие наистина сте успели да получите средно по повече от 1 отводка от кошер, значи сте гении или просто обичате да послъгвате.

2. Подобни доводи и сметки могат да се извадят/направят и за получения мед

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ето една РЕАЛНА КАЛКУЛАЦИЯ ЗА СЕЗОН 2015

Направена инвестиция за сезона - около 2000 зазимени семейства.

Тези семейства съм ги хранил, гледал, вкарвал съм в тях пари, труд и транспорт, така че каквито и резултати да получа за годината, те ще се делят на 2000 бройки, за да получа средната стойност.

Получени приходи през сезона:
    1. Продадени 200 големи семейства, които всъщност се равняват на 400 отводки както по продажна цена, така и като положен труд и разходи за създаването им.
    2. Продадени 600 5-рамкови малки пчелни семейства (отводки).
    3. Продаден 20 тона мед

Средни числа за хвалене във форума:

1. Средно от 1 пчелно семейство съм продал 1000 / 2000 = 0.5 отводки.
    2. Средно от едно пчелно семейство съм получил 20 000 / 2000 = 10 килограма мед.

Какво можех да излъжа във форума, ако обичах да разтягам локуми и да послъгвам:
    1. Средно от семейство съм направил по 2 отводки. Това си беше самата истина. Наистина направих почти 2000 отводки от около 1000 силни кошера.
    2. Средно от семейство получих по 30-40 килограма мед. И това си беше самата истина, защото от семействата, които даваха мед, прибирах по корпус или дори корпус и половина мед.

Какво щях да премълча, ако обичах да разтягам локуми и да послъгвам:
    1. През зимата ми загинаха около 200 семейства
    2. Ураган (тайфун) ми унищожи още 50 семейства
    3. Още 30-40 семейства бяха унищожени от кълвачи или от паднали дървета (клони)
    4. Още около 10 семейства бяха откраднати
    5. Още около 50 семейства станаха търтовки в рамките на сезона
    6. Имах слаби семейства (може би 200), които нищо не дадоха през целия сезон, но консумираха труд, транспорт и пари (за захар например)

Всичките тези загуби обаче участвуват в моите изчисления за средни стойности на получен мед и отводки, защото това е ИСТИНСКИ ПРАВИЛНОТО ИЗЧИСЛЕНИЕ. За който все още не вярва на написаното до тука, само ще му припомня следното:

1. Печалбата е равна на ПРИХОДИ - РАЗХОДИ (продадена продукция - направена инвестиция)
    2. Средната стойност (средната печалба) е равна на ПЕЧАЛБА / ВЛОЖЕНИ БРОЙКИ

Автор
    Регистриран
    31.03.2015
    Пчеларски район
    плевен
    Тази порода може и повече .Забравих да споделя някой белези ?Имат дълги крака и къси крила това е за по любознателните .

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    Цитат Първоначално публикувано от мухозол Виж публикацията
    Тази порода може и повече .Забравих да споделя някой белези ?Имат дълги крака и къси крила това е за по любознателните .
    Я, гледай ти! Ами, че то това е "кипърска" порода.

Автор
    Регистриран
    12.01.2014
    Пчеларски район
    Троянски Балкан
    http://fermera.bg/пчела-и-кошер/item...жил“.html - с гаранция от 100 кг на кошер
    Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно.

Заслужил Автор
    Регистриран
    17.02.2015
    Пчеларски район
    София, Симеоново
    Някой знае ли Софрон 'Сони' какво прави напоследък? Неговата система беше доста успешна според клипа от декември 2013.
    0899946746 Поздрави, Емо.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Какъв народ сме, когато някой е зле всеки му се радва а когато е добре ги е яд. Аз пък се радвам когато положеният труд се отплаща без значение на кой, и пожелавам успех на всички.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от мухозол Виж публикацията
    Няма проблем имам 150 кош. мога да ви направя до 300 отводки и пак да хвана 70-80 кг.от кошер.Но не знам дали при вас ще дадат тези резултати.
    Давам 10 бона за как се казва :ноу хауто.Да уточня -това ежегодно.Без майтап.

Страница 146 от 677 ПърваПърва ... 4696136144145146147148156196246646 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 16 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 16 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •