Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 14 от 683 ПърваПърва ... 412131415162464114514 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 131 до 140 от общо 6828
    Наблюдател
    Регистриран
    04.04.2012
    Здравейте
    Аз съм начинаещ пчелар и се надявам тук да намеря отговорите които ме интересуват.Имам три ЛР кошера които в момента са на един корпус.Мисля че е време да сложа другите корпуси и въпроса ми е трябвали да сложа рамки от долния корпус горе или да сложа само рамките с восъчните основи?

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от pojara77
    Здравейте
    Аз съм начинаещ пчелар и се надявам тук да намеря отговорите които ме интересуват.Имам три ЛР кошера които в момента са на един корпус.Мисля че е време да сложа другите корпуси и въпроса ми е трябвали да сложа рамки от долния корпус горе или да сложа само рамките с восъчните основи?
    А защо мислиш, че е време да слагаш корпус отгоре?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Ако са изпълнили целия корпус с пчели и пило, тогава трябва да разширяваш.
    Ако са ги изпълнили, трябва да сложиш втори корпус. Но, зависи от района ти, от климата ти, от нощните температури. Всяко едно огромно разширение при тази хладна пролет, ще им забави развитието. Ако е мек климата, слагай корпуса отгоре и качи две рамки със запечатано пило, ако е студен климата - слагай новия корпус отдолу и смъкни 2 рамки със запечатано пило, на тяхно място слагай празни рамки за осеменяване и разширяване.

Наблюдател
    Регистриран
    04.04.2012
    Извинявам се
    Аз съм от Стара Загора,корпусите според мен са пълни,за климата мога да кажа че преди няколко сутрини имаше слана но днес сутринта беше 3 градуса.

Потребител
    Регистриран
    11.12.2010
    В пчеларските магазини продават пълна екипировка (ръкавици около12-14 лева,гащеризон с було около 60 лева)затворени обувки и ластици на глезените това гарантира защита от жилата.маточината и оцета са за при положени че нямаш защитни средства

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Ръкавиците създават известно неудобство при работа, пък и през лятото предполагам, че е много топло с тях? Но ако положението е твърде напечено, сигурно са за предпочитане пред оцета. Лично за мен обаче е по-добре да получа няколко ужилвания, отколкото да се стопя от жега.
    Иначе съществуват и още по-надеждни екипи, но не се продават в пчеларските магазини. wink;
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Здравейте колеги! Пчеларствам от скоро като гледам ЛР. Пчелина на който се намират кошерите е на около 300 м надморска височина. Пашите са няколко- акация, липа, ливада и слънчоглед. Семействата ги иззимих на по два корпуса и понеже за първа година са си вече "кошери", а не отводки се питам по кое време да направя ротацията на корпусите. И дали това да е една или две. В момента семействата се намират във втори корпус, като пилото е на по 6-7 пити /вкл. и незапечатаното/. Според пчеларите в района акацията тази година ще цъфне около 10 май. По принцип съм чел, че при достигане на 6-7-8 рамки с пило би следвало да се направи ротация, но като върна по календара дните до пашата се чудя дали да не направя само една ротация през следващата седмица с цел освобождаването на максимален брой пчели за първата паша. Въпреки четенето на книги и ровичкането по форума не считам ,че съм вещ в технологията на отглеждане на ЛР и за това ще съм благодарен на всички които внесат още малко яснота най-вече при ротациите на корпусите.

Автор
    Регистриран
    01.01.2011
    Пчеларски район
    с.Средец и гр.Стара Загора
    Завъртя ми се един въпрос на които не съм сигурен, че сам ще си отговоря, защото в главата ми са само предположения за развитие на ситуацията от разни четива и затова ще питам.

Колко дни преди първа главна паша (в случая акация) е редно да се преустанови подхранването със захарен сироп за да няма остатъци от него в меда? Магазините все още не са поставени и всичкия сироп е в плодника, предполагам ще го изконсумират, но искам да ги подхранвам максимално дълго.
    За слабо семейство е ясно, че няма значение защото така или иначе няма да се отчете с "излишък" колкото и силна паша да има. Въпроса ми е за нормално развило се семейство.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Обикновено след като сложиш магазина, трябва да преустановиш с подхранването. Но ако времето се развали , нищо няма да стане ако им сложиш по 200 грама сироп през ден-два , той ще имитира паша и това количество ще отива за хранене, не за складиране.

Заслужил Автор
    Регистриран
    21.03.2011
    Докато цъфне акацията можеш да подхранваш със захарен сироп по 200гр всяка вечер и нищо няма да има в магазина независимо, че е сложен . Това количество сироп стимулира майката да снася и е съвсем малко няма да хвърлят капка в магазина, ако невярваш провери тази година на един кошер и ще разбереш.

Страница 14 от 683 ПърваПърва ... 412131415162464114514 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •