Строителна рамка един брой ЛР, изрязвана 4 пъти през 2 седмици -добив на мед 70 кг.
Строителна рамка един брой ЛР, изрязвана 4 пъти през 2 седмици -добив на мед 70 кг.
При силна паша е така,но при по слаба изразходваш много енергия на пчелите за тия16 000 търтееви личинки,ако ги чакаш да запечатат
Търтеите, не са само в тежест! Освен, че малко помагат за добив на восък, и снижават популациите на акара. Те, освен това през топлите дни помагат на семейството да вентилира кошера. Което, съвсем не е за подценяване!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Ако не беше борбата с акара лично аз не бих ги закачал. Явно има някаква причина пчелите да ги отглеждат те си определят броя им кога са в повече ги гонят.
Ще копирам от нета Ода за търтея жребец един пчелар който ги защитатва: Търтейкар ли си, добър си пчелар
Започнах да пчеларствам с две пчелни семейства. Тогава ме обучаваха да избивам търтеите – да ме прости Творецът! За съжаление тази насадена от сто години практика се шири и сега – погледнете в пчеларските магазини и ще откриете търтеуловки. Сега приемам, че търтеите са уникални същества, които и само които, чрез т. нар. търтеев фон управляват естествената наследственост на локалната популация.
Напластеният негативизъм спрямо търтеите се дължи на научното затъмнение за тяхната роля. Ако отгърнем Българската пчеларска енцикопледия ( Земиздат, 1971, стр. 356 ), ще прочетем :
- ,, Едно пчелно семейство може да се развива и без всякакви търтеи“. Години наред науката препоръчваше да се подържат в обществените и опитните пчелини по няколко бащини семейства и толкова!
Как може да се ориентира пчеларят във всичко казано до тук? На първо място стои необходимостта всяко пчелно семейство да се чувства биологично щастливо, като отгледа още рано напролет търтеи. Радостта на пчелите идва още със залагането на първите търтееви килийки. Някой може да възкликне, че това е много странен не поднасян досега възглед. Напротив, твърде отдавна е писано по този въпрос, но популяризираната досега у нас теория за онеследяване фетишираше доминантната роля на пчелната майка, без да анализира груповата наследственост при пчелите. Теоретици и практици се надпреварваха да доказват как се селекционират пчелни майки, но наука за търтеите у нас няма. Така пчеларите стигнаха до извода, че може и без търтеи, а селекционерите продължиха да поставят в кавички понятието търтеев фон.
Практиката по отглеждане на търтеите е перфектно поднесена в статията на Юли Шнайдер ( Германия ), ,, Търтейкар ли си, добър си пчелар“ ( сп. ,, Добър пчелар“ бр. 4/ 1934). Ето какво споделя авторът:
,, Всички се учудват на силните ми семейства и винаги ме питат как успявам. Отговарям им, че всичко се дължи на търтеите. В кошера настъпва истински възход, когато в килийките са снесени търтееви яйца. Това показва, че в семейството настъпва полова зрялост, а тя е съпътствана от кипящ живот ...“
Винаги в края на април в кошерите имам търтеи. Но трябва да знаете, че в нито една пита не трябва да има търтееви килийки. Още на 15 март в средата на гнездото поставям празна рамка, към чиято носеща летва съм прикрепил двусантиметрова ивичка восъчна основа. Пчелите веднага се улавят на гроз и започват да градят. След две седмици преглеждам изградената пита. Ако е с работнически килийки, я дръпвам настрана и на нейно място поставям отново празна рамка. Тя непременно ще бъде изградена с търтееви килийки и пчелната майка веднага ще я осемени. След полагането на яйцата семейството тръгва с всичка сила напред. Празната рамка трябва да се поставя винаги в средата на гнездото, където е най-топло, защото търтеите обичат топлината и защото само от новоизградени килийки се излюпват едри и юначни търтеи.
....У вас, в България, в двата долни ъгъла на гнездовите пити, имате търтеиви килийки, макар, че сте поставили восъчни основи за работнически килийки. Безсилни сте да се борите срещу този навик на пчелите и в тези ъгли се излюпват много търтеи. Отсечете тези ъгли и ги и заменете с работнически килийки и ще видите, че царицата ограничава снасянето на търтиеви яйца само в новоизградената пита на поставената за целта рамка. Поставяйте после нови восъчни основи и по техните ъгли няма да има нежелан градеж. Знайте, че тази средна пита е Самсоновият стълб на кошера. Не бива да допускаме излюпване на търтеи от стари пити. Те ще бъдат джуджета. За многото търтеи не винете царицата – вие сте виновни, защото не сменяте старите пити и не умеете да си подреждате кошерите. За това пчелите ви жилят. Имате ли едри търтеи, стараете ли се да бъдете добри търтейкари, ще имате и кротки пчели. Аз и Скленер облагодарихме пчелите, чрез търтеите. Затова пчелите ни са кротки като овчици и не обичат да се роят. „
От три четири години практикувам монтиране на тесни лентички върху четирите хоризонтални тела. Пчелите изграждат работнически килийки, като по тяхна преценка правят и търтееви по подобие на тръвните. Това, че всяка година подменям майките ми осигурява правилно изграждане на питите, но тази пролет реших да приложа горепосочената технология и ще си позволя да доразасня постоянното присъствие на питата. ( Самсоновия стълб) в средата на кошера. Тази пита не трябва да се възприема като строителна рамка, т.е. щом се запечата търтеевето пило, то да се изрязва. Аз самият отдавна съм отрекъл този калъп на мислене. Както казва Юли Шнайдер преди повече от половин век, възможно е в тази пита да се излюпи второ поколение търтеи, вреда няма има само полза. Като задоволи нагона си за търтеи, семейството ще напълни питата с мед. Но нали ще кажат някои стрителната рамка се ползва за борба срещу вароатозата? Отговорът ми е , че този който разчита на стрителната рамка за да се пребори с вароатозата, просто е обрекъл пчелното семейство на опаразитяване. Семейството трябва да бъде чисто от паразити. В ротивен случаи и централната търтеева пита ще бъде безмислена, ако в килийките й се снасят яйца от акари.
Ще си позволя обаче да вметна, че и очистването на семейството от акара трябва да се извършва със средства, които не ощетяват половата способност на търтеите. Ако примерно от 100 търтея са потентни само 1 – 2, начинанието ни за отглеждане на търтеи - ,, жребци“ се обезмисля. А оттам се обезмисля и основната ни задача: да изградим търтеев фон от здрави , силни и потентни търтеи, за да имаме силни и високопродуктивни пчелни семейства.
Николай Хука - 1998 г.
Сега погледнах че го е имало в форума извинявам се не знаех да ли да го изтрия
Това не е вярна картина на изграждането на търтеевите килийки в хралупа. Това което се показва не е вярно, аз не съм видял такова нещо.
Видял съм нещо друго, и съм го казал във форума.
Търтеевите килийки се изграждат в периферията на гнездото, там където пчелите залепват питите за стените на хралупата, но, тези търтееви килийки се ползват само за съхраняване на мед, там не се отглеждат търтеи. Търтеевите килийките по периферията са кристално бели, и пълни с мед, и в тях не са отглеждани търтеи.
Най външните пити са залети с мед, там където са търтеевите килийки, по-вътрешните части от питите са пълни с прашец, а гнездото в средата на хралупата е пълно с пило. При пилото са най-малките килийки – около 5,0-5,2 мм.
Това се случва ако хралупата е тясна - с диаметър под 30х30 см. вътрешно пространство.
Когато пчелите застроят цялата хралупата с пити, в последните 10-15 см над дъното, започват изграждането на търтееви килийки.
Търтеевите килийки над дъното са на около 7-8-10 реда килийки, а под тях са разположени маточниците.
Затова, тази схема на американците не е вярна. Хиляди търтееви килийки се намират точно до дъното, в тях се отглеждат търтеи като първа стъпка към роенето, а под тях са маточниците, като последна стъпка към роенето.
Младите майки залагат около 5% търтеи,а старичките може и до 10%.Тия 15% може да са изключение.......или целенасочено.
Това важи за рамковите кошери, при хралупите това твърдение не е вярно. Майката не снася яйца за търтеи в хралупа, която е тясна, защото няма къде да го направи.
А защо в рамковите кошери се изграждат толкова много търтееви килийки по питите, и се отглеждат толкова много търтеи?
Слави,демек ако няма разборни кошери,младите царици в хралупите няма да има кой да ги оправя.Освен това,далаците в хралупата,като наближат дъното,кой ще повдигне хралупата,за да подложи друга.Я.....аз да си капна,че е време....
Уважавам те, и не извъртай нещата, само към твоята гледна точка.
Майките в хралупи си отглеждат достатъчно търтеи, когато семействата ги застроят.
Когато хралупата се задръсти с пило и мед, когато градежа на пити опре до дъното, тогава си отглеждат търтеи – само тогава.
А защо в рамковите кошери се отглеждат толкова много търтеи? Рамки!!! И защо рамката предизвиква голям градеж на търтееви килийки?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))